Dziękuję Ci za wyczerpujący i ciekawy opis.
+
Napisz jeszcze, czy korzystasz ze statywu czy "trafiasz" z ręki?
Wersja do druku
Dziękuję Ci za wyczerpujący i ciekawy opis.
+
Napisz jeszcze, czy korzystasz ze statywu czy "trafiasz" z ręki?
Aniu i ja gratuluję wystawy i życzę dalszych sukcesów:) ( zarejestrowałam się na konkurencyjnym forum ,żebyś wiedziała,że odwiedzam Twoją galerię):)
Dzięki za "przepis" - gratuluję wystawy i jeszcze jedno - te "maki" i kropelki - znakomite.
Pozdrówka.
Witam serdecznie : )
(szczególnie Ciebie Reniu...wracaj szybko do zdrówka :) )
Dzisiaj odpowiem na pytania dotyczące sposobu wykonywania zdjęć krajobrazowych, kwiatów i innych roślinek.
Moje życie nieodłącznie wiąże się z wsią i morzem. Może to dziwne zestawianie, ale tak jest. Całe dzieciństwo mieszkałam w małej wsi na Kielecczyźnie. A od 20 lat mieszkam w niewielkiej nadmorskiej wiosce blisko Niechorza. Zamiłowanie do przyrody, jej piękna, jej zapachów, jej kształtów jest we mnie chyba od urodzenia. Dlatego tak wiele moich zdjęć to rośliny i kwiaty. Morze mnie zawsze urzeka barwą przede wszystkim, potem ciągle zmieniającą się jego fakturą.
A teraz do rzeczy... zdjęcia kwiatów robię najczęściej w godzinach porannych i popołudniowych. Światło jest wtedy mięciutkie, łagodne i ciepłe. Mnóstwo zdjęć roślin, kłosów i kwiatów robię w godzinach dość późnego popołudnia. Mam swoją ulubioną dróżkę wśród pól i tam jest mój raj : ) Lubię przyglądać się roślinom. Lubię wypatrywać ciekawe ułożenia łodyg, liści. Do zdjęć wybieram zwykle elementy o ładnym, delikatnym i ciekawym ułożeniu i o interesującej fakturze.
Morze przedstawiam tak, aby pokazać jego mowę. Raz jest ciche, przyjazne z lekkim wietrzykiem. Innym razem grozi i przestrzega przed swoja mocą.
Przed pokazaniem zdjęć dodaję im troszkę smaku...poprawię kolory, kontrast, kadr, czasami zmienię tonację. Lubię spokój na zdjęciach. Dlatego nie ma na nich zbyt wielu elementów i ostrych kontrastów. Traktuję je jak obraz, który działa troszkę uspokajająco i zatrzymuje na chwilę. Ale mam też zdjęcia ciężkie i ostre w wymowie . Bo na każdego z nas przychodzą takie chwile, gdzie wszystko jest ciemne i ponure. I wówczas trudno zobaczyć delikatny kłos np : ) Prawie wszystkie zdjęcia robię "z ręki". Kropelkowe również. Statyw jedynie używam do zdjęć plażowych, które robię o dość późnej porze i przy których potrzebny jest długi czas naświetlania.
Dziękuję, pozdrawiam...i dobranoc :)
Miło czytać Helenae z jaką pasją robisz fotki.
Helenae gratuluję wystawy, niektórych fotkek jeszcze nie widziałem a teraz nadarzyła się okazja. Kropelki podziwiam od dawna, są Twoją wizytówką i naprawdę są świetne.
pozdr
Podziwiam cierpliwośc z jaką fotografujesz kropelki.
Są śliczne.
Ciekawie pokazujesz morze.
Maki w Twoim wydaniu przywołują zapach lata.
Gratuluję pięknych zdjęć.
Dobry wieczór : )
Chyba nadeszła pora na to, aby odpowiedzieć na kolejne pytania . Dzisiaj napiszę troszkę o sobie.
Już wcześniej pisałam gdzie mieszkam, więc to pominę.
Mam na imię Anna. Mój nick pochodzi od drugiego imienia - Heleny.
Jak każda kobieta prowadzę dom, uprawiam ogród. Mam dwóch dorosłych synów (studenta i licealistę) i męża. Mam też pieska, ma na imię Masza : ) Pracuję w szkole podstawowej, uczę muzyki. Oprócz fotografowania mam też drugą pasję..prowadzę chór dla dorosłych.
I to wszystko : )
Pozdrawiam WSZYSTKICH serdecznie i dziękuję za odwiedziny : )
No proszę! Przez 9 lat śpiewałam w chórze (dziecięcym).
Jedno z najbardziej zapamiętanych przeżyć to gwizdanie w Filharmonii Pomorskiej na palcach do kompozycji pana Świdra pt "Lokomotywa":grin:
Pozdrawiam Aniu!
Jeszcze nie oglądałam Twojej wystawy, ale zawsze zachwycały mnie Twoje zdjęcia. Więc wystawa zapewne też przednia.
Podziwiam zwłaszcza za różnorodność.
Pozdrawiam :)
Dziękuję Paniom serdecznie :)
Witaj !
Wczesniej myslalem, ze fotografujesz jedynie kropelki i
tak troche nie do konca uwazalem, ze umiesz cos focic
poza... tym jednym tematem.
Po obejrzeniu Twoich zdjec zmienilem zdanie i
uwazam, ze robisz bardzo profesjonalnie.
Mozna powiedziec, ze zdjecia maja swoj niepowtarzalny charakter
i chetnie sie je oglada.
Pokazalas, ze to juz nie fotografia a fotografika.
Pozdrawiam.
Dzień dobry : )
Uznałam, że należy się wszystkim gościom chwila mojej uwagi. Bo przecież zajrzeliście, poświęciliście swój czas na pozostawienie po sobie śladu.
RadioErewan - serdecznie dziękuję za wystawę. Bardzo spodobała mi się Twoja zapowiedź i przedstawienie mojej osoby. Przy okazji chcę podziękować wszystkim administrującym nasz klub za życzliwość...no i oczywiście za medale : )
J.Graph - rozbawiło mnie Twoje zdziwienie. A piosenka jest bardzo ładna. Dziękuję .
Plumek - dziękuję bardzo .
rocco - piękną recenzję od Ciebie otrzymałam. Twój komentarz odbieram jako szczery i uprzejmy wpis. Dziękuję również za komplement .
Rafał Czarny - dziękuję za Twój wpis. Na Twoje pytania odpowiedziałam. Jeszcze tylko dodam, że fotografia jest dla mnie odpoczynkiem od trudów życia i chyba jednym ze sposobów pokazania siebie .
Szogo - dziękuję pięknie .
Ggrzesiek - cieszą takie słowa i zachęcają do dalszej pracy .
west73 - dziękuję . Odpowiedziałam również na Twoje pytania.
NightCrawler - miło się czyta takie opinie. Dziękuję serdecznie .
misstiriss - bardzo podobnie odbieramy morze. Szkoda, ze nie mogę obejrzeć Twoich zdjęć. Dziękuję i pozdrawiam .
cypisek - dziękuję bardzo .
e-510 - miły wpis...dziękuję .
leodan - dziękuję serdecznie .
taztaz - dziękuję . Pasja - chyba każdy ma ją w sobie. Może tylko nie potrafi jej odszukać .
Wiejo - miły wpis...dziękuję.
Agulka - serdeczne dzięki .
wujek.samo.h - medale mam juz dwa : ) dziękuję.
salvadhor - bardzo dziękuję. Może kolejna będzie już "realna" .
marecki - dziękuję za doping. Na Twoje pytania też jest odpowiedź .
droplet - wspaniały, budujący komentarz. Dziękuję serdecznie.
Kaz de Wro - dziękuję za uznanie.
k@czy - dziękuję. O kropelkach juz napisałam. Twoje "geometryczne" spojrzenie na świat również zasługuje na uznanie. Kiedyś zrobiłam serię zdjęć "geometria plaży".
Jakaranda - gdy się czyta takie słowa, to dopiero odkrywa się, że pokazane zdjęcia nie zalegają "bezczynnie" w folderach.
wojtek1234 - Wojtku - serdecznie dziękuję za TWOJĄ tu obecność. To, co napisałeś jest szczere i budujące. Z przyjemnością odczytałam : ).
Piotr Grześ - dziękuję. Na Twoje pytanie tez odpowiedziałam.
K_Puchatek - dziękuję za ładną opinię. Na pytanie odpowiedziałam.
Boudolino - dziękuję bardzo.
yac - miło mi bardzo...dziękuję.
bufetowa - dziękuję za miły komentarz.
mieszko634 - dziękuję za ładny, kolorowy wpis.
black_bird - światło to podstawa przecież. Dziękuję.
ktotek - w moich wpisach starałam się równiez i na Twoje pytania odpowiedzieć. Może tylko dodam jeszcze, że fotografia dla mnie w tej chwili jest nieodłącznym elementem mojego życia. Jest hobby, rozrywką, wyrażeniem uczuć, nastroju, czasami ucieczką od smutków i ciągłą nauką. Dziękuję.
wanilia - Beatko...serdecznie Ci dziękuję za to, że "wpadłaś" do mnie na chwilę : ) i pozdrawiam ciepło : )
Daniyal9 - dziękuję i również pozdrawiam.
agus35 - a ja Tobie dziękuję za serdeczność : )
RENE144 - Reniu...pozdrawiam Cię ciepło : ) Mimo, że to "konkurencyjne" dla Ciebie forum, to może uda mi się Ciebie namówić na pokazanie tutaj chociaż kilku Twoich zdjęć. Są piękne i warte obejrzenia : )
witia1 - dziękuję bardzo.
magnum - dziękuję za wizytę i miły wpis.
myzsa - dziękuję za Twoją tu obecność. Szkoda, że nie można obejrzeć więcej Twoich zdjęć.
majka - dziękuję za Twój wpis. Twoje kropelki też są śliczne : )
Darekw1967 - bardzo dziękuję za opinię i pozdrawiam.
Moja wystawa wkrótce dobiegnie końca. Ale Wasza obecność pozostanie. Założyłam na mojej domowej stronie podstronę dotyczącą wystawy. Tam są już zdjęcia i wszystkie Wasze wpisy...taka "książka pamiątkowa" :)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie : )
Zdjęcia helenae uderzają mnie czystością, jakąś nieopisaną nieskazitelnością, krystaliczne barwy, niczym niezakłócone kompozycje wpływają niezwykle kojąco na sfatygowane codziennym chaosem umysł i duszę. Poza tym są bardzo inspirujące, po ich obejrzeniu patrzę w stronę aparatu i ręce mnie swędzą by coś pofocić.
Dzięki helenae.:grin:
Kris70 - dziękuję : )
piekne zdjecia-mam nadzieje ze kiedys osiagne zblizony poziom
Bardzo dziękuję za kolejne wpisy. I WSZYSTKIM za liczne odwiedziny : )
Piękna wystawa!
Kropelki kropelkami, super, ale pozostałe również z najwyższej półki.
Pomijając sprawy techniczne fotek - masz kapitalne pomysły na kadry. Podoba mi się "zmysł" fotograficzny: w zasadzie każda fotografia ma coś do powiedzenie oglądającym.
Gratuluję :)
PS. przyłączam sie do prośby o uchylenie rąbka tajemnicy pstrykania kropelek ;)
No i jak się ładnie rozwinęło :)
Harpo..o tym jak powstają moje kropelki już pisałam. Ale dla ułatwienia skopiowałam i wklejam jeszcze raz. Dziękuję za przyjazną recenzję. Pozdrawiam : )
Oto mój przepis na poprawne zrobienie zdjęć makro z kropelkami w roli głównej:
1. Zdjęcia robię aparatem OLYMPUS E510, z obiektywem ZUIKO DIGITAL 40-150mm 1:4-5,6 przy pomocy Raynoxa DCR-250.
2. Używam tylko wody (nigdy nie stosowałam żadnych wymyślnych mikstur)
3. Ważne przy tym jest światło. Musi być ostre, południowe. Kropelki uwielbiają takie światło.
4. Kwiaty muszą mieć bardzo gładkie powierzchnie, a kropelka nie może być na nie wlana. Ona po prostu musi się odkleić od zakraplacza. Nakładam je na kwiat. A potem szukam w nich odbicia. Pojawia się ono w kropli jeśli spojrzymy jak gdyby pod słońce. Nie stosuję żadnych parawanów odbijających światło. Po prostu jest kwiat, kropla wody, aparat i ja.
5. I robię zdjęcia. Zmieniam ustawiania aparatu po każdym zdjęciu. Najważniejsza w tego rodzaju zdjęciach jest ostrość. Aparat nam to sygnalizuje.
6. Przed prezentacją zdjęcia poprawiam troszkę kadr w programie, czasami dodaję kontrastu w poziomach i lekko odszumiam tło (czyli tą część zdjęcia za kroplą) Wyjaśnię dlaczego...czasami aparat ma trudności ze złapaniem ostrości. Zwiększam wówczas iso. Przy 400 jest spory szum. A zdjęcia "kropelkowe" ładnie się prezentują bez tej "ozdoby". Kolory zdjęcia najczęściej pozostają bez zmian.
7. I jeszcze jedna ważna rzecz...krople są bardzo prawdziwe, nie są wykonane w PS ( piszę to zdanie, bo już kilka razy otrzymywałam takie pytania )
To nie jest trudna sztuka, ale wymaga cierpliwości, odpowiednich warunków i wprawy. No i zamiłowania przede wszystkim : )
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pomyślałam, że być może KTOŚ ma inny pomysł na zrobienie tego typu zdjęć. To ja chętnie bym taki sposób poznała. Zapraszam do podzielenia się własnymi pomysłami : )
Taaak... dzięki. Zapomniałem, że używasz Reynoxa. Na zwykłym 40-150 bez dopalaczy takich powiększeń nie da rady uzyskać, choć efekty niekiedy są niezłe.
Muszę skołować sobie kiedyś takie cudo ;)
Piszesz , że przy ISO 400 szumi. Ale tylko przy dłuższych czasach - u siebie to zauważyłem. Przy krótkich szumik pojawia się przy 800 i 1600.
Jeszcze jedno - zapomniałaś dodać, że sceneria (tło, odbicia) muszą być również ciekawe :)
pozdrawiam
Oczywiście..dziękuję : )
Aniu, przeczytałam "instrukcję" jeszcze raz i zatrzymałam się na fragmencie o "sadzaniu" kropli,. Jak zrobić, zeby ta kropla z niego nie spłynęła?
Beatko...to jest trudne właśnie : ) Krople układam w różnych miejscach. Czasami po kilkunastu próbach nareszcie pozostanie tam, gdzie sobie tego życzę. Szukam różnych wgłębień, które zatrzymają kroplę. Do tej pory najłatwiej to wychodziło na kwiatach pelargonii, stokrotek i bratków. Trzeba być cierpliwym :)
O proszę...świetna podpowiedź. Z pewnością skorzystam. Dziękuję : )
Aniu, wszyscy już wszystko napisali. Zjawiam się tak na samym końcu, chociaż o wystawię wiedziałem wcześniej - brak czasu albo lenistwo ;).
Jeszcze raz pogratuluję wystawy, w pełni się ona Tobie należała. Robi się świetna pogoda, mieszkasz w fajnej części kraju, wierzę że niejednokrotnie Nas jeszcze zachwycisz.
Powodzenia
Marek
Postaram się...dziękuję bardzo :)
Domyślam się, że moja wystawa już dobiega końca. Jeszcze raz bardzo WSZYSTKIM dziękuję za przychylność, za odwiedziny, za miłe komentarze....DZIĘKUJĘ BARDZO : )
Zdjęcia są piękne, przyłączam się do gratulacji :wink: