no, ale e-30 szumi mniej od e-510... :roll:
Wersja do druku
Takie wiadomości z rana lubię najbardziej. Ekranik odchylany w końcu będzie :)
no i nie wysłuchali moich modlitw...ale sporo ludzisk będzie miało radochę.
Dla mnie mógłby teoretycznie być suportem E-3 ale....chyba nie będzie.
właśnei się zastanawiam nad zmianą puszki bo nei ukrywam że lepszy AF i nieco mniej szumów na wyższym ISO by mi się przydało a tu kolejny sprzęt żeby mieć większy dylemat :) Tak czy inaczej fajnei że jest wybór bo można w czymś przebierać :)
Maleństwo przesympatyczne, mega fajne i w ogóle. Bardzo sensowne zmiany. Ale chciałbym aby dali też następcę modeli E-520/E-510. Mam nadzieję, że się mylicie że nie będzie nic pomiędzy E-620 i E-30.
No nie - jak wspomniałem E-330 i E-400 - reakcje na te puszki zaraz po premierze, nawet na tym Forum, były mieszane, aparaty wzbudzały kontrowersje, dopiero potem część ludzi się bardzo przekonała do E-330...
W E-620 nie ma rewolucyjnego wzornictwa czy jakiś super nowych rozwiązań, patentów. To upchnięcie do jednego zgrabnego aparatu cech znanych już skądinąd i taka formuła może się bardzo przyjąć. Mały, niedrogi aparat oferujący w zasadzie wszystko czego tylko można oczekiwać po aparacie z tej półki.
Bardzo miła wiadomość z rana:)
Oby E 620 stał się takim hitem jak E 510.... ma do tego predyspozycje.
Teraz tylko na jakieś szkła czekać....;)
pzdr
będzie szumiał strasznie jak wszystkie olki, bo wszystkie olki to szumiacze...... i złodzieje, bo każdy szumiacz to złodziej ;P
E-520 teraz trochę bez sensu kupować, jak jest E-620, chociaż przy dzisiejszym kryzysie cena będzie pewnie początkowo nieciekawa. Ciekawe czy obie linie 4xx i 5xx zarzucą na rzecz 6xx, czy też po prostu będzie większy wybór. Podobają mi się ruchy Olympusa ostatnio, jak będę kiedyś chciał zmienić body, to nie będzie problemu, co najwyżej za duży wybór będę miał. ;)
Piękna maszynka.....no ale te szumy o których wspominał Dzemski,z przepałami takze sobie chyba nie poradzili ;-)
Marketindowo lekki fals.
- kiler z obiektywem ED 14-42! Tak się nie robi , mogli już wstawić klasykę 14-54
- logika numeracji systemowej poszła do kosza. Nie każdy skojarzy, że nie jest to odległy następca E-30, a tylko "wypadkowa" szeregu E-400 i E-500 , takie dwa w jednym;-) Ciekawym następcy E-30 w takiej sytuacji, o następcy E-3 już nie mówię. Ciasno się robi w tym układzie i następcą E-3 musi już być sprzęt o klasę wyżej niż dotychczas ...!?
Ciekawe czy będzie auto iso z wyświetleniem informacji o czułości w wizjerze? Jak specyfikacja na Fotopolis jest poprawna to zmiana czułości ma się odbywać krokach co 1/3 lub 1 EV. Idealny amatorski aparacik?
A ja sobie myślę że ten aparat to dobry kierunek rozwoju ale jeszcze za mało żeby zmieniać np. rocznego 510. Zwłaszcza dla amatora który ciągle nie wykorzystuje w pełni tego co ma. Trochę tak np. dla mnie.
Potrzebuję większej rewolucji i pewnie poczekam rok/dwa na kolejne modele z tej półki gdy nowinki technologiczne sprawią ze będzie to miało większy sens.
Za to dla kogoś kto ma starszą lustrzankę albo to ma być pierwsza jest to super wybór jak swego czasu 510.
I nie przejmowałbym sie czy szumi trochę bardziej czy mniej niż konkurencja w tej klasie bo w codziennym użytkowaniu to nie jest tak istotne. Bardziej do mnie przemawiają poprawki typu lepszy autofokus, odchylany ekran itd. to co ułatwia robienie zdjęć. To jest super.
Nie cierpię takich wiadomości z samego rana, bo zamiast wziąć się do roboty czytam jakieś ochy i achy na temat kolejnej puchy.
Ale tak po prawdzie - cieszę się że wypuszczają coś takiego - dla amatorszczaków jak ja to świetna propozycja :)
Ktoś wspominał o ethernecie: czy toto ma mieć normalne gniazdko RJ45 ? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć. Pewnie znowu jakaś niestandardowa olkowa przejściówka będzie. Czy jakikolwiek inny aparat e-systemu ma etherneta?
A może wifi?
Ja tak trochę OT, jestem ciekaw czy ten grip bedzie pasował do mojego E400?
Hm... Używa baterii z e-4xx, to chyba największa wada.
Może ja coś dorzucę. Z takich pobieżnych odpowiedzi, grip HLD-5 nie pasuje do wcześniejszych modeli serii 4xx. Aparat posiada uniwersalne złącze USB/Wideo, więc pracuje z wężykiem RM-UC1. Chyba jeszcze nikt tego nie pisał - AF można justować +/- 20 kroków silnika dla wide i tele oddzielnie, do 20 obiektywów (jak w E-30).
Skąd Wam przyszedł do głowy ten ethernet :?::?::?:
Pozdrawiam
Jack
ładna szumowinka. I tylko baterii żal.
Oj czepiasz się. Wcześniej pisałeś:
Wskazałem różnice, że jednak uchwyt jest inny a Ty znów, że to nie jest "normalny" uchwyt - tak nie można dyskutować, tym bardziej, że ani ja ani zdaje się Ty nie miałeś go w rękach... Grip to wielka zaleta - kto chce puszkę mniejszą i tańszą to ma taką a kto inną - dokupuje grip a Ty piszesz o tym jakby fakt opcjonalnego gripa był wadą...
Jacku - mógłbyś się odnieśc do tego, please:
Czyli E620 pewnie zastapi i E4XX i E5XX, a za malucha będzie robił teraz jakieś hipotetyczny m4/3? Całkiem sensowne rozwiązanie... fajny ten aparat.
Te pola AF trochę niefortunnie rozłożone imo, mogłyby być bardziej porozrzucane po kadrze...
A grip dodatkowy to świetna sprawa, niesamowicie poprawia komfort użytkowania, nie wiem jak można narzekać na to...
Mikrokorekty AF to też dobra rzecz - będzie można bez strachu bawić się w Sigmy, duży + za to.
No to czad ! Doskonale ! Ale niech ktos teraz powie, dla kogo bedzie e-30 ? Tym bardziej ze cena bedzie zapewne o niebo lepsza juz na starcie za e-620-ke?:esystem:
Co za zaskoczenie z rana:) jak ostatnio ktoś pisał w domysłach o PMA, że będzie pucha pomiędzy E-30 a E-520 to nie chciało mi się wierzyć - a tu faktycznie.
Ktoś wcześniej pisał czy jest spawarka - a widzisz gdzieś lampę wspomagającą AF bo ja nie. Także chyba jest spawarka.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dla mnie :)
ciekawe jak będzie z wizjerem, (juz widze...)
• Field of view approx. 95%
• Magnification 0.96x with a 50mm lens and -1 dioptre
Ojej, ale wiadomości ... miodzio :)
A już myślałem, że nie będę miał ochoty zmieniać E-500 :P
Świetna sprawa z tym E-620, widać że Olek myśli w dobrym kierunku. Wczoraj przeglądałem test 9-18 na dpreview i sample tego szkła z E-30, powiem szczerze - smacznie to wszystko wygląda.
Ten aparat - na moje oko- będzie killerem również dla E-30.
Praktycznie różni je tylko mniej punktów AF i inny wizjer oraz wyświetlacz na górnym panelu.
To dużo i mało zarazem.
Mniejsze wymiary to np dla mnie zaleta.
Widać jakim ułatwieniem dla marketingu C, N czy S jest posiadanie matryc o dwóch fizycznych rozmiarach - kłopot z wyraźnym pozycjonowaniem poszczególnych linii jest dość ewidentny.
Ponieważ ma to być chyba "entry level"- będzie sporo tańszy od E30.
Tak czy inaczej- ci którzy przymierzają się do E30 mogą się mocno zastanowić : kupić czy czekać.
No wybuch entuzjazmu na forum niezwykły... I powiem ładne cacko z tej "szóstki"... No może nie tak ładne jak micro 4/3 ;) Olek/Panas, ale ładne :D
Ale czy mnie się wydaje, czy ta matryca e-30/e-620 to Panasoniczna jest? Znaczy z G1?
Rozwijając Twoją myśl. Olek powinien mieć równolegle dwie matryce, jak się nie da w różnych rozmiarach to niech będą miały różną ilość pikseli. Aczkolwiek dla mniej zasobnych klientów obecna opcja jest lepsza.
Zapomniałeś jeszcze o dwóch kółkach - dość poważna zaleta E-30. Znając marketing Olka do E-30 będzie przekonywać jakaś promocja, gratis, obiektyw w komplecie i zajdą się chętni żeby jednak dołożyć mieć aparat z wyższej półki i jeszcze to coś... Tak jak teraz w przypadku E-3...
Edit: Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 62!
A na jesien E40.Korpusy juz odlewaja z magnezu