Do kitu czy nikt nie zauważył?
Wersja do druku
Do kitu czy nikt nie zauważył?
w temacie portretow jestem noga - zaczynam o tym czytac nic poza tym
technicznie pewnie super
osobiscie zgodnie z zaleceniami fachowcow unikam pokazywania zdjec swoich bliskich - zawsze bagaz emocjonalny bierze gore nad trzezwym spojrzeniem
podoba mi sie spojrzenie Ewy - w mojej opini ladnie rowno otwarte oczy - modelka zawodowa
przegladajac na szybko na zadnym zdjeciu moj berbec tak ladnie nie zapozowal ;)
Ostatni portrecik to taka typowa albumówka - dla Ciebie będzie to świetne wspomnienie, a dla nas po prostu pstryk bez pracy światła i z pozującą modelką (nie mylić z modelkami).
Może znowu robię błąd, że tu wrzucam... że emocjonalnie jestem bardziej związany... Jak to odbieracie?
12. Tryptyk - "Dance"
moje trzy grosze moze malo fachowe ale postaram sie cokolwiek sensownego napisac - jesli bzdury to sory :/
rzeczywiscie znow emocjonalne zwiazanie ze zdjeciami a raczej ich zawartoscia pewnie nie pomaga trzezwo na nie spojrzec
na tak - modelka poprostu extra - kolory tez super fiolet z drewnem mi osobiscie odpowiada ale pewnie sie nie znam :)
co bym zmienila ? jesli juz nie pojedynczo zostawila bym dwa pierwsze razem
zakrylam trzecie dlonia i dwa w zestawie bardziej do mnie przemawiaja
chociaz fakt trzecie moim zdaniem najlepiej 'zagrane'
czego mi brakuje ? wspolnej linii - serie typu tryptyk przemawiaja do mnie jesli maja jakas wspolna linie - horyzont podloga przedmiot w tle ... cokolwiek
lub - ewentualnie drastycznie roznia sie jesli chodzi o tlo / odleglosc od fotografowanych obiektow ...
tutaj ja osobiscie (nie wiem czy dobrze) zastosowala bym jedno miejsce focenia zachowujac jedna linie (np. polka na gorze kadru lub linia podlogi)
starala bym sie rowniez zachowac w miare mozliwosci (przy tym zalozeniu ktore obrales) zblizona odleglosc od modelki (wiem ze przy dziecku to prawie niemozliwe)
ostatnia drobna mysl/uwaga - malo dynamiki wg mnie zdjecia do bolu ostre przez co brakuje mi w nich ruchu
wiem wiem wiem latwo powiedziec ale mam to samo w odniesieniu do wlasnych zdjec widze dopiero wtedy kiedy ktos mi podpowie ... :(
ufff to pewnie tyle co mysle i jak widze
BAAAAAARDZO prosze doswiadczonych fotografow o sprostowani i naprowadzenie mnie jesli moja 'filozofia' jest bledna
na koniec najwazniejsze :
trzecie zdjecie solo wg mnie *****.... mina modelki poza rece zmruzone oczy ehhhh fantastico ;)
pozdrawiam
szara
Szara... Dzięki...
To, że nie odpowiedziałem od razu nie znaczy, że nie czytałem. Czytam sobie Twój tekst przynajmniej co kilka dni, żeby w końcu nabrać dystansu do pstryków z udziałem mojej córki...
Co do tryptyku to rzeczywiście - trochę zbyt jednolity... Też będę musiał nad tym popracować.
Fajnie, że zechciało Ci się aż tyle napisać na temat moich gniotków ;)
================================================== =======
Chmury. Kiedyś nałogowo je pstrykałem moim zabytkowym E100RS.
Zdjęcia wykonane z balkonu. II piętro. Obróbka - tylko automatyczne poziomy w XnView.
Chmury fajne, ale okropne ziarno wyszło. Spróbuj obróbki ręcznej a w razie potrzeby użyj jakiegoś programu do odszumiania.
Dobre te chmury, nie powiedziałabym, że z balkonu robione - pierwsze dwa wyglądają jakby z samolotu, czy z bardzo wysoka strzelane, z Rysów czy coś:wink:
Tak wyszło, bo taka była sytuacja zastana, czy w jakimś programie była perspektywa zmieniana?
Sytuacja zastana. Osiedle na którym mieszkam położone jest na skarpie wiślanej. Po drugiej stronie rzeki bardzo często latem tworzą się takie właśnie kłębowiska. I to bardzo nisko. Wiem - wygląd niewiarygodnie. Już się przyzwyczaiłem do tłumaczeń co i jak ;)
Szum jest oldschool'owy ;) prosto z zabytku - nie będę nic z nim robić.:esystem:
Zdjęcia z 15 września 2002 roku....
No to powiem, Ci, że każdemu byś wcisnął, że leciałeś właśnie na Majorkę i takie chmurki w weekend porobiłeś ;)
15 raz jeszcze - zmasakrowane odszumiaczem. Może być?
ps. kurde... a mój temat nie dość, że photo to jeszcze 'baj'...
Skąd taki szum? Przecież jasno było.
Chmury wyglądają jakby były robione z dużej wysokości a nie z balkonu...:wink:
MSZ po odszumianiu zdecydowanie lepiej.
Pozdrawiam
Szum wychodzi po przejściu przez "automatyczne poziomy" w XnView.
Zobaczę w domu jakie było ISO.
Sześciany na zdjęciu 8 odbieram jako swoisty abstrakt i jest to aydaje mi się atutem fotki. Poza tym bardzo przyjemne dance 12 i Ewa na 11 gdzie pierwsze skrzypce gra naturalnośc. Z męskiej strony zazdraszczam F 1 i możliwości jej focenia.
Te rozmaite chmury mimo, że atrakcyjne jako takie, jako temat fotograficzny mi nie leżą. No cóż balkon i pstryk i tyle i jeszcze ten szum.
Wiejo dziękuję za komentarz.
Piotr Grześ ale mam nadzieję, że chociaż balkonu mi zazdrościsz :-P
Szum wychodzi przy tej obróbce w XnView.
Poniżej zdjęcie prosto z aparatu. Exif podaje ISO 100, F8 i 1/2500s.
Rozmiar oryginalny (aparat ma aż 1,3 MP :) )
Zmień XnView na coś innego :p
e100rs - eh do dzis go posiadam
pstrykalam nim chyba z 10 lat zajefajny aparat tylko strasznie pradozerny jest padalec ;)
za to mega robi (wg mnie) zdjecia seryjne obiektow w ruchu !
zas co do samych chmurek - zdecydowanie najbardziej podobaja mi sie wlasnie wyjete zywcem z aparatu
dlaczego - ano dlatego ze sa prawdziwe :/ (takie na tapete do kompa albo do pokoju dzieciecego)
po obrobce helmutha acz owszem nabraly soczystosci ale tez jakby sie spikseliozowaly no i ta roznoniebieskatosc (!) nieba plus dociemnienie czesci chmur nie przemawia do mnie - takie moje trzy grosze
z trzech zdjec najbardziej podoba mi sie pierwsze
(no moze poza tym zaczernieniem na centralnych chmurkach)
tak na marginesie sobie mysle - probowales MeWash robic zdjecia tych chmurek w ruchu z dluzszym otwarciem (oczywiscie przy dobrym wietrze) ?
ciekawam efektu ruchu tych chmurek ...
oooooo albo panorame - podejrzewam ze z tej perspektywy bylaby *****....... ;)
Ostatnia z chmur. Teraz czekam na lato, kiedy to kłębowiska są najładniejsze. Właściwie to nie wiem czemu nie polowałem jeszcze E-510 na chmury...
Przyjemne te chmurki. Na jakiej wysokości masz ten balkon?:shock: Tak na oko ok. 500 m npm.:grin:
Toruń
Wysokość nad poziomem morza:
średnio 65 m, brzeg Wisły: 42 m, mój balkon 71 m n.p.m.
:cool:
Temat pt. chmurki to niezły patent. Tak jak inni, skojarzenie jakby fotki wykonane z samolotu.
W moim odczuciu najlepsze zostawiłeś na sam koniec. Normalnie wierzyć się nie chce, że to z dołu robiona fotka. Fajny masz ten balkon :)
Dzisiaj około południa były niezłe przewalanki. Kłębiło się aż miło! A ja byłem w pracy... bez aparatu... bez balkonu... Jak wróciłem do domu to nie było już to... Czekam na sobotę - może mi się znów przyfarci ;)
Moje podejście do tematu kropelek ;) Uchwyciłem dziś rano w akwarium na jednej z roślin pływających taką oto kropelkę. Temat już może oklepany ale w tym przypadku sytuacja nie była zaaranżowana - ot samoistnie występująca kropelka ;) Wywołane z RAWa, obrobione troszkę w Gimpie (zmniejszanie, wyostrzanie).
ładna, zielona - takich mniej się widuje ;)
pzdrówka
Czy coś z tego co dałem nadaje się do pokazania w galerii?
Mam tam już "aż" 4 fotki. Wrzuciłem je w okresie "relatywnego krytycyzmu". Dziś porządnie zastanawiałbym się nad nimi. Właściwie to wiem, że nadawać to się one mogą do takiego jak ten wątku a nie do galerii. No a co z tymi, które Wam pokazałem? Jak sądzicie?
Mi leży kropelka. Zielona. Sliczna.
jakim szkłem była robiona kropelka?
Oj dużo wody upłynie zanim znowu coś do galerii wrzucę. Chyba pozostanę przy tym wątku jeśli chodzi o nowe zdjęcia...
Pokazuj, pokazuj. :)
Chyba znowu źle robię, że to wstawiam... Z wczoraj... Po raz pierwszy w tym roku aura pozwoliła nam pójść na huśtawki... Tak to wyszło:
Musisz się przypatrzyć dobrze ostrości, w ruchu to nie jest takie proste i z 3 punktami AF. Celuj punktem w buzię, przyciśnij spust do połowy - w ten sposób zablokujesz i przesuń obiektyw nieco niżej. Bo tutaj są ostre nóżki, ale nieostra twarz.
witam,
tutaj sie pierwszy raz nie zgodze z kolezanka
moim skromnym zdaniem akurat ostrosc na butach i lancuchu ma swoj wyraz
nieostra twarz dla mnie wlasnie dodaje dynamiki tej fotce
dlaczego zawsze wszyscy jak jest czlowiek na zdjeciu to twierdza ze ostrosc musi byc wlasnie na twarzy ?
rozumiem portret ... oczy obrazem duszy i takie tam
jednak w tym zdjeciu chyba fajnie to wyszlo
buty troche jakby przerysowane wybeczkowane ... lancuch im dalej tym mniej ostry
to wlasnie mnieeee sie podoba ...
niemniej to tylko moje zdanie a ja sie pewnie nie znam ;)
Ja za Mysikrólikiem. Przy ostrej buzi i nieostrych butach te ostatnie nadal byłyby na pierwszym planie w kadrze, nadal byłyby duże, trochę przerysowane, jedynie byłyby rozmazane. A ostra buzia chyba w tym wypadku podkreśliłaby radość chwili.
Dzięki dziewczyny za komentarze. Rzeczywiście mogłoby wyglądać lepiej z ostrością na buzi. Podczas wykonywania zdjęcia trudno było mi chwycić ostrość AF w momencie kiedy huśtawka będzie w najwyższym punkcie. Ustawiłem przysłonę tak, by mieć w miarę dużą głębię ostrości. Po zrobieniu fotki nie sprawdzałem już na LCD czy ostrość jest wszędzie gdzie chciałem i pewnie dlatego wyszło jak wyszło.
Zapowiadają ładny weekend więc znowu potrenuję ;)
Chwyciłem Kubicę to Ewy nie chwycę? :mrgreen:
Taki pstryczek z dziś. Wisła.