a jak włączysz lampę błyskową ? to jakie zdjęcie wychodzi ?
Wersja do druku
a jak włączysz lampę błyskową ? to jakie zdjęcie wychodzi ?
Ale chodzi mi że jakość fotki nie za ciekawa :( Myślałem że z tego aparatu będą wychodzić lepsze foty.
a może jest w olympusach, u mnie w szamsungu jest, że on mi pokazuje, taką rączke, gdy mi sie ręka zbyt trzęsie, takie ostrzeżenie, że zdjęcie może byc poruszone, masz to w tym swoim?
z aparatu za 200-300 zł chciałeś fot jak z lustrzanki ?
Z lampą odbija się od telefonu.I pokazuje 1/30 z lampą.
baj de łej, zaskoczyło mnie, że przy fotce z lampa, oly używa Iso 200 ...
no odbija sie od telefonu, no to oczywiste, to juz nie wina aparatu luuudzie ;/
ma dzięki temu większy zasięg lampki
mój szajsung także pokazuje rączkę jak uważa, że mogę poruszyć.
Ten aparat kosztował 400 i był lepszy od nikona l18 więc zdecydowałem się na Olympusa.
I jest lepszy, ale Twoje umiejętności i wiedza niestety są w tej chwili żadne, poćwicz, poczytaj, pokombinuj i będziesz miał ładne foty.
No to z lampą na jakim iso się nie będzie odbijało.Na 600 się odbija na 200 też.
ale przeciez to nie zalezy od ISO czlwoeiku, przecież odbija się swiatlo od telfefonu, to nie wina aparatu!
to tak jakbys swiecił na niego latarką, też sie odbija od niego światło!
A co do fot na dworze to też muszę się bawić w ustawienia iso itp?
bo jak czymś świecisz w coś co odbija światło to się będzie odbijać. Fizyka się kłania ;) Postaraj się odejśc przynajmniej trochę od obiektu, użyj zoomowania i ustaw telefon nie na wprost tylko lekko pod kątem.
Masz tryb AUTO, ustaw i nic nie przestawiaj. Aparat będzie sam dobierał ustawienia. Będzie spokój ;) Acha i wierz mi, lampa błyskowa w aparacie to nie słońce nie oświetli wszystkiego aż po horyzont ;)
Chciałem podziękować.Pomogliście mi xD.Już teraz nawet ładne foty idą.Dzięki.
nie ma problemu, trochę humoru zawsze się przyda ;)
A w auto będą ok foty wychodzić czy nie bardzo?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zaraz wgram jeszcze jedno i powiecie co sądzicie.
zazwyczaj będą OK
pamiętaj tylko o ustawianiu makro kiedy jest bliżej niż 60cm.
A do wszystkich: Do posta można dodawać załączniki, to o wiele wygodniejsze dla Was i dla nas niż imageshack :)
A co do tej kompresji to jaką ustawić małą czy normalną?
yyy nasz samsung ustawia iso 50 przy zdjeciu z lampa oO
wg mnie z kompresją to obojetnie, ja np. nie widze różnicy miedzy najwyższą a dobrą, oO
Małą kompresję. Mniej zdjęć wejdzie na kartę, ale będą lepszej jakości. Ale to wszystko jest napisane w instrukcji obsługi.
kopru: ja używam szajsunga w trybie M zazwyczaj, a tam nie ma ani autoIso, ani autoFlash. Włączam kiedy potrzebuję :)
one się chyba będą różniły dynamika tak?
dzemski : ja robie na półprogramie, ale chciałem zobaczyć jak on robi na full auto ;D wiec jbc to dla mnie też nie ma zbytnio problemu ;D
Za chwilę będzie fota według mnie klasa :P
dynamiką raczej nie, ale ilością szczegółów to już na pewno tak.
Bartek: daj jako załącznik do posta, a nie na imageshack.
okej, zawsze myslalem ze tu o dynamike chodzi ;D
no widzisz, całkiem miło.
dynamiką to się różni RAW od JPG ponieważ w JPG masz tylko 8bitów na jeden kolor, a w RAW przynajmniej 12bitów. Czyli o wiele więcej informacji jest w RAW.
A jak nacisne do połowy przycisk i będzie czerwone mrygać to nie robić foty nie?A jak się zielone pali to ok tak?
to tez jest w instrukcji ;P
jest okej :)
dobra zrobie OT moge powiedzcie ze moge
;)
mam doradzic bratu, lepiej zaproponowac mu tego olympusa, canon a590is czy moze sonego w125?
przejrzalem specyfikacje, najlepiej mi by pasowal canon, te tryby, preselekcja czasu i przeslony itd, ale jemu sie no nie podoba, zostaje sony i olympus. i teraz dajcie mi jakies argumenty bo ani z ta firma ani z ta nie mam styczności albo zaproponujcie mi cos innego ;)
jak jest zielone to znaczy, że ustawił ostrośc, jak czerwone znaczy że nie
to jest w instrukcji,a le już pomoge ci, idziesz na latwizne :D
A jak np. mam 1/50 to źle czy dobrze bo już nie wiem :)
sony nie lubię, co nie znaczy że to zły aparat, ale jakoś moja styczność z tą firmą źle się zawsze kończyła (psuły się badziewia strasznie, taka kiedyś opinia była, że sony jest full wybajerzone, ale bardzo delikatne). W tej klasie aparatów, to raczej tylko wygląd się ocenia i prostotę obsługi. Więc 3eba iść do MM (miejska macalnia) i pomacać.
Bartek: im krótszy czas tym lepiej. Że zapytam: czy 1/50s to jest krócej czy dłużej niż 1/35s ?
okej, nie mam MM ale okej pojde z nim i wybiore:D
na plus oly to to, że jest lepsza matryca, niewiele ale jest, a na plus sony, że jest stabilizacja optyczna :)
a ogólnie do olympusów przywykła opinia, że robią 'słabe foty' wiec wiesz:P
bartek źle palaxD
1/35 to jest dłuzej od 1/50 xD
1/35 to dłużej niż 1/50 więc nie zdałeś ;P To są ułamki.
Dobra znikam Dzięki Dzięki Dzięki za pomoc.Narqa.:nikonbe:
AA sory pomyłka z liczbami SRY SRY xD
jasne jasne oO
no to ja sie ide uczyc ;D