Most Jordana - podoba mi się. te z człogiem jakies takie przygnębiające. Czołgi powinny iść na żyletki a nie na zdjęcia ale to tylko moje zdanie :)
Wersja do druku
Most Jordana - podoba mi się. te z człogiem jakies takie przygnębiające. Czołgi powinny iść na żyletki a nie na zdjęcia ale to tylko moje zdanie :)
Przepraszam wszystkich za długą nie obecność, ale oglądałem prace w galeriach, przeglądałem forum, próbowałem nowych kadrów, szukałem nowych spojrzeń a wszystko dlatego że patrząc z boku na forum olympusa widzi się jak szybko poziom fotografujących wzrasta.Wolałem poczekać co by nie pokazywać jakiś kiczy czy fotek rodzinnych ale ocenę pozoatawię wam drodzy forumowicze.
Moje próby z portretami wystawiam pod ostrą krytykę
Portret z uwagi na bardzo fotogeniczną i uśmiechniętą modelkęrodzi przyjemne odczucia. Modelka zdała egzamin niestety Ty nie. Głównym i jedynym zarzutem jest podzielone na pół tło za modelką które skutecznie obniża ocenę zdjęcia. Wyobraź sobie jak zdjęcie by wyglądało jakby za modelka był tylko pień drzewa, idąc dalej, ładnie rozmyty głębią ostrości. Podobnie jakbyś wybrał niebo. Jednorodne tło przy tego typu fotografii pozwala bardziej skupić się na osobie a nie na tym co za nią lub obok.
dzięki wiejo że przekonałeś moją modelkę teraz będę miał na kim ćwiczyć:wink:
I dalej moje takie próbowanie, czekam na oceny i podpowiedzi:wink:
tylko nie mówcie że zabrakło skali do oceniania:-P nikt tu nie zagląda?
Miejska geometria ciekawa, jak jakaś arabska wioska :)
właśnie takie miałem zamierzenie,tak to wyglądało moim okiem:wink:
O ile 11 przypomina pierwsze zdjęcie jakie robi właściciel zaraz po rozpakowaniu nowego aparatu z pudełka to 12 wygląda już trochę ciekawiej. Jeśli chce ci się z tym bawić to o innej porze dnia tak aby wyciągnąć więcej plastyki - niższe słońce. Jakby się jeszcze udało uchwycić jakąś jednolitą powtarzającą się formę/wzór to może byłoby ciekawe :-?
Pozdrawiam
droplet a ja chciałem ująć życie blokowiska na balkonie,myslałem że jako street będzie to miało jakiś wygląd?
profesjonalista to ja nie jestem ,ale ostatnio wyczytalem i wyprubowalem ciekawa zecz z portretami ,a mianowicie, nie boj sie podejsc blizej a nawet sciac czubka glowy , nie mam na mysli calego czola ale jesli utniesz czubeczek to nic sie nie stanie. to dziala. pozdrowienia.:grin:
judasz myślisz o bałaganie we włosach mojej modelki:?: czy ogólnie o zdjęciach portretowych.
Czy to też niżej kadrować:?:
1410. Jedyny porządny przepis jaki znam. Jest ścisły i jednoznaczny i tez każdemu inaczej wychodzi i w smaku i w mocy J . To samo jest z kadrowaniem tu nie ma recepty sam musisz wyczuć co i jak. Są pewne reguły ale tylko po to by ich nie stosować hi hi. Twoja modelka jest super więc wyciągnij z niej wszystko co tylko możliwe. Widać że nie boi się pozować jest naturalna , kobieca i ma wspaniały uśmiech . Wyeksponuj to J
to teraz uśmiech :) w kolorze
widzę ze na kolor nie ma chętnych:?: może jednak BW
może tak ktoś rzuci okiem i się wypowie bo mi się modelka niecierpliwi:wink:
MZ 14 jest troszkę za ciemne, ale jesli chodzi o ogólny odbiór zdjęcia, to bardzo pozytywnie. Zasłonięte oko przez kosmyk włosów dodaje pewnej tajemniczości modelce. Rozjaśniłbym nieco fotkę i OK.
15 w B&W podoba mi się modelka, jednak zdjęcie troszkę mniej. Mam wrazenie ze robisz zdjęcia zbytnio z góry. Spróbuj zrobić fotkę mając obiektyw na wysokości szyi modelki, bo z tej perspektywy sprawiasz ze osoba fotografowana wydaje się być niższa niż jest w rzeczywistości.
To tylko moje zdanie, a ja sie nie znam :mrgreen:
Zdjęcia 11 i 12 zwiastują, że masz ciekawe spojrzenie i potrafisz je dostrzec. Na obu kadrach brakuje jednak tej rytmiczności geometrii architektury która wnosi ład w kompozycję. Balkony na wprost i tak aby całe wypełniały kadr a nadbudówki na dachach przynajmniej jedna w całości która daje akcent w mocnym punkcie a dalej powielany rytm tego motywu. 13- przyjemne i dość trudne z uwagi na mocno kontrastowy ubiór modelki z tym, że noga nie potrzebna. 14- kompozycyjnie bardzo fajne. Na obu wymienionych brakuje światła na twarzy, króre być może spowodowane jest to użyciem specyficznego kosmetyku w rodzaju fluidu. Mając to na względzie obficiej naświetlaj. 15- przyjemne lecz nie jest to najlepsza poza dla Twojej modelki.
W BW lepiej to wygląda, ale jeszcze obróbka nie do końca opanowana. No i cóż jak masz pozowane zdjęcia to lampa, albo blenda. Musisz doświetlać twarz zwłaszcza
11 - super , niby banalne a jednak ta symetria przyciaga uwage (przynajmiej moja) Pokombinowalbym tylko z kolorkami +jakas winietka ;-)
Pozdr.
Jeśli ujęcie jest za ciemne, można jeszcze je uratować - co prawda trochę przy odszumianiu za bardzo "plastikowe" mi wyszło, ale na pewno uzyskasz lepsze efekty z oryginału.
dziękuję wszystkim za odwiedziny i bardzo pomocne rady. jeszcze parę zdjęć z tej sesji na pewno wrzucę ale postaram sie mocniej nad obróbką popracować. A przy następnej sesji zabiorę na pewno lampę.:grin:
ch4rli nie no twoja obróbka przypomina mi willowa jest fascynująca i napisz jak to zrobić.PLISSSSSS
Ponownie witam po dłuższej przerwie i zapraszam do udzielenia porad na temat moich prac,zmiana tematu nad portretem jednak trzeba zdecydowanie dłużej popracować w związku z czy postaram się pokazać cos lżejszego.
Tęcza pięknie określiła miejsce gdzie należało szukać garnka ze złotem, a Ty pewnie dalej stałeś i pykałeś zdjęcia.
Widać potrzeby niematerialne u Ciebie ważniejsze niż materialne :wink:
Przy tak pięknej tęczy pierwotnej na pewno była i wtórna - popatrz w LG rogu. Warto było złapać obie, bo to nieczęste zjawisko. A samo zdjęcie bdb.
Witaj,
Bardzo fajna tęcza :-)
Pozdrawiam
16- no właśnie, gdzie ten garniec złota;) tęcza super
17- masz szczęście, że nie stałeś na lini ognia....mielone by zostało
18- hmm.....jakoś nie bardzo mi sie podoba, wykadrowałeś za mocno chyba
Dzięki wszystkim za odwiedziny.I już szukam tej wtórnej chyba tez mam. Garnka ze złotem faktycznie nie znalazłem.Pozdrawiam wszystkich
Witam po długiej przerwie i chciałbym odświeżyć mój wątek. Pozdrawiam wszystkich i czekam na wasze oceny :grin: