Człowieku ale co Ty od tych zatyczek chcesz? te w e3 mi się ani razu nawet nie popuściły
Wersja do druku
Człowieku ale co Ty od tych zatyczek chcesz? te w e3 mi się ani razu nawet nie popuściły
Jak dla mnie może być. Crop i obracany ekran w połączeniu z LiveView, daje świetny sprzęt do makro. Myślę, że taki aparat mógłby być sprzedawany w zestawie z obiektywem makro. Najlepiej tym, którego premierę Olympus od dawna zapowiada.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d90-body.html
a można taniej
co do puchy jaka by ona nie była jest ważny lepszy wizjer i af i tego wszyscy chcielismy a co do matrycy to najważniejsze aby nie była gorsza
O zaślepkach koledzy piszą tutaj .
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15012
czy ktoś to umie przeliczyć olek 12 mpx ile to w Canonie jest (crop) ?
Ja go dzisiaj idę pomacać :twisted: :twisted: :twisted:
5 MP/cm² - myślę ze jak poprawili IQ to mogli to zrobić tylko ciekłym azotem.
:-P
I pięknie!
Robi się ciasno, ale bardzo interesująco.
Pozdrówka.
Jaka jest waga i wymiary w porównaniu do E-3?
Aparat wygląda smakowicie ;) Większy wizjer się przyda, więcej kółek do sterowania też podobnie szybki i wielopunktowy AF... Obracany wyświetlacz to jest coś czym konkurenci nie mogą się pochwalić. Jeśli tylko ta matryca Panasonica będzie miała niezłe DR, bo ostatnimi czasy przepały w e-510 mnie denerwują, to będzie znośny aparacik. Jeszcze jak cena spadnie za body do jakichś 2 tys to będzie miód. ;)
ktoś dopatrzył się w specyfikacji ze G1 = 12.1Mp, E30 = 12.3Mp wiec jest podejrzenie o inna matryce.
W moim mniemaniu polityka sprzedaży Olympusa w segmencie fotograficznym jest skierowana głownie do "zwykłych zjadaczy chleba". Gdzie Olek jest najbardziej chwalony? Właśnie w segmencie amatorskim. Modele flagowe mają zaś znaczenie 1) Prestiżowe, 2) promocyjne - każdy kupujący aparat wcześniej czy pójdzie dojdzie do wniosku, że chce coś "o półkę wyżej". A i tak jak ktoś chce się zająć się profesjonalnie przez duże "pe" fotografią to pewnie wybierze Nikona albo Canona (nie ma się co czarować chłopaki - firmy te pracowały na swoją pozycję przez dziesięciolecia, dotyczy to głównie Nikona). Ok. Dosyć onanizmu na dzisiaj;)
E - 30 uzupełnia bardzo trafnie ofertę Olympusa. I może spowodować ugruntowanie się pozycji marki na segmencie tzw. zaawansowanych amatorów.
Pojawienie się zaś nowej matrycy może wróżyć, że pojawi się następca e-3. Ciekawe czy zwiększenie pikseli zaowocuje utrzymaniem jakości zdjęć, czy może nawet ją polepszy. Teraz nic tylko czekać na sample.
Niestety nic nie piszą by nowy ZD 14-54 był wyposażony w szkła ED. A szkoda.
Fajnie. A ceny do premiery rynek zweryfikuje ;)
Cena będzie taka, jak obecnie 50D.
Jako zadowolony - od kilku lat, użytkownik E-330 następcę witam entuzjastycznie. Jak chłopaki nie zwalą jakości obrazu to będzie to aparat pod każdym względem dużo lepszy od E-330 - AF, stabilizacja, wizjer, LCD, szybkość... - doskonałe argumenty żeby go kupić po rozważeniu dylematu - E-3-E-30...
Co do obiektywu ta miałem przeczucie:
Jeżeli AF po kontraście nie będzie działać ze starym 14-54 to szkoda.Cytat:
A mnie ciekawi dlaczego nowy Olek jest pokazywany z obiektywem 14-54? Nowy AF raczej prosi o SWD... Może spece Olka doszli do wniosku, że ładnie się z nim prezentuje a może to znaczyć coś więcej? Może nową puszkę będą chcieć sprzedawać z 14-54 jako kitem - stąd mogliby za niego krzyknąć znacznie więcej niż za modele 5xx? W sumie zarówno w sensie wizualnym jak i marketingowym 14-54 pasuje do tej puszki. To by też oznaczało, że Olek nie planuje zakończenia produkcji 14-54 - i dobrze - jest wybór.
Jakby nie narzekać to E-30 jest spełnieniem wielu postulatów co do nowej puszki, jakie były na tym Forum. Może oni faktycznie nas czytają? Jeśli tak to bardziej trzeba zawodzić w temacie stałek ;-)
A ile kosztuje ? Bo nie mam pojęcia.
OK W CYFROWE.PL -3800
W Fotozakupach 3670. Przy dolarze na poziomie 2.5 powinno być około 3300. Więc E-30 wystartuje pewnie na 3100-3200 i na wiosnę spadnie do 2500.
myślę ze na przedziale cenowym 2500-3000 z ruchomym ekranem może wiele zawalczyć:)
Czekałem na następce mojego doskonałego e330 i się doczekałem! Ciekawe jaka będzie waga tego aparatu?
Wygląda na to że wielu się doczekało.. ;)
Nie trzeba już pchać się w TOP i posiadacze E-xxx mają na co się przesiąść..
Największa chyba zaleta, to już 11AF krzyżowych i wizjer bardzo zbliżony do E3. To będzie bezpośredni konkurent do D90, choć nieco spóźniony
Istnieje możliwość iż promocją z lampą już wietrzą magazyny z e3 w styczniu koniem ma być e30 i zapowiedź premiery nowego e1 z możliwością kręcenia filmów, antyradarem i radiem cd
Fajny. Ciekawym jakości obrazu, szumów przy wyższym iso, kolorów. W końcu coś pomiędzy zupełnie amatorskimi e-xxx, a e3. Fajnie.
A w wątku jak zwykle. Najpierw ochy i achy, za tydzień pojawią się pierwsze wątpliwości (bo za duża matryca, bo na pewno szumi, bo guzik srebrny i jak tu konkurować z czarnoguzikowymi konkurentami?). Następnie pojawią się pierwsze sample i matryca zacznie być zbyt szumiąca, będzie ff/bf i będzie banding. Cena będzie zbyt wysoka w czasach, gdy FF trafia pod strzechy, a i po co kupować e30, skoro nie ma stałek? A później jak zwykle system będzie upadał, po czym pojawią się nowe postulaty (ff, pancerność, ff, szybszy af, ff, używalne iso 5345353, dr na poziomie 432423423ev itd i cena na poziomie 1500zł). Tak czy inaczej, system niedługo upadnie, więc wyprzedajcie swoje szklarnie, albo zasadźcie w nich pomidory. Już kiedyś ktoś napisał, że e-xx będzie ostatnim tchnieniem systemu:)
Tymczasem siedzę sobie przy śniadaniu z moim e1 i dwoma OMkami. Pozdrawiają was, cichutko kłapiąc lustrem.
A aparat fajny. Ciekawym jakości obrazu. Byle używalne iso1600, ładny dr i będzie miód aparat.
pozdrawiam
Masz rację. Proponuję usuwać wszystkie wypowiedzi wątpiące w jakość matrycy nowego E, a użytkowników którzy nie tańczą z radości banować.
No zobacz, ty też się domagasz używalnego 1600 i lepszej DR?
A przecież jesteś takim trendi outsiderem z E1 który patrzy z boku na wszystkich martwiących się o jakośc matrycy. To jak to jest?
Martyca w E-3 także była krytykowana i miała niskie oceny, co nie przeszkodziło mi w zakupie tego aparatu. Mija już 3 miesiące i nie żałuję decyzji a zdjęcia do ISO 1200 nie gryzą mnie ani szumami ani brakiem dobrych kolorów.
Więc o nowy E-30 nie ma się co martwić. A optyka 14-54 także jest super i trudno się do czegoś przyczepić.
Zestaw dla wielu będzie wymarzonym sprzętem, tego jestem pewien.
Mathu--> Dystansu trochę. Dystansu, panowie szlachta. Ja ot, uśmiecham się dobrodusznie na widok forumowej braci, dyskutującej nad kolejnym upadkiem systemu. A czy chciałbym iso1600 i lepszy dr? Ano pewnie, że chciałbym (ale nie domagam). Chciałbym go dla was, bracia i siostry. Bo ja raczej na razie nie kupię tegoż. E1 starcza, chyba, że głębiej wejdę w kotleciarstwo, albo e1 padnie. A i pieniążków nie ma na razie na takie zakupy.
Koriolan--> Czasem od kobiety trzeba odpocząć;)
Trendi ałtsajder... Uch! Od zawsze marzyłem o takiej roli.
Trendi ?? mnie się to kojarzy z trędowatym
Teraz jest się Dżezi (będąc użytkownikiem E-1)
bez OT, no ile można. Dalsze posty nie na temat będą kasowane.