Ja kupiłem niedawno od sprzedawcy ROXSEN. Działa z E-3.
Paczka doszła do mnie szóstego dnia od daty dokonania zapłaty. Wysłane jako "gift".
Wersja do druku
podeślij linki
Będzie ktoś z posiadających przejściówkę na spotkaniu w Toruniu ?
Ja będę. W końcu mieszkam w Toruniu ;)
Jeżeli to było do mnie, to służę:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...m=160288813876
dzięki za link
MeWash mam nadzieje że na spotkanie zabierzesz przejściówkę ma spotkanie :)
mi ten teges działa tylko przy portretach, jak już chcę zmieścić całą postać w moim 50/1.8 to kupa, za duża odległość czy cuś, potwierdzenie świeci a GO jest przed lub za.
To ja teraz napiszę subiektywną odpowiedź na pytanie w tytule wątku:
- nie warto.
Są dwie metody na usprawnienie ostrzenia szkłami manualnymi: matówka z klinem i czip "dandelion". Posiadam oba rozwiązania i praktycznie korzystam tylko z matówki, bo:
- ostrzy się znacznie szybciej i wszystko w wizjerze widać, można skupić się na kadrowaniu a nie kręcić w kółko oczekując na potwierdzenie.
- przekadrowując, na matówce widać co się dzieje i zmienia.
- dziwnie to zabrzmi, ale nawet na statywie gdy mam potwierdzenie z chipa - ostrość jest nie tam gdzie potrzeba (nie pokrywa się z LV i wizjerem).
- przy ogniskowej >= 300mm chip to mordęga. Przy ogniskowej < 50mm potwierdzenie mam w dużym zakresie zmian pierścienia ostrości (na szczęście na matówce widzę dokładnie co się dzieje).
Mam 2 przejściówki z chipem na stałe podpięte pod obiektywy 28mm i 500mm. Jedyny pożytek to informacja w Exif.
Niestety - matówka to rozwiązanie droższe.
manio takie ujecia nawet bez dendalionu łatwo zrobić ostre, złap ostrość na osobe ktora stoi... powiedzmy 8m od ciebie.
Czasem adapter jest 0.1-0.2mm za gruby - być może stąd te problemy. Miałem podobny problem ze swoim adapterem pomogła regulacja obiektywu.
https://forum.olympusclub.pl/showthr...=5033&page=122
Ja także mam taki problem z zuiko 50/1.4, adapter jest tak zrobiony że łapka nie dociska do końca bolca i zamiast f16 mam wiekszy otwor nieco i dopiero jak go na siłę dalej dociągnę to nie ostrzy na nieskończoność. Kolega ma canona i nie miał nigdy takich problemów z zuiko na adapterze. Domyślam się że co dostawca to i jakość wykonania inna.
Dzisiaj dostałem swojego dandeliona od Mewasha ale obiektyw jeszcze do mnie nie dotarł więc wrzucę zdjęcia na dniach.
Po podłączeniu dandelion informuje body że ma podpięte szkło 100/2.8. co się stanie jeśli z tym ustawieniem będę focił pentaconem 50? Wiem że pytanie śmieszne ale nie znam się.
No i nareszcie dojechałem do domu ;-) Pierwsze spostrzeżenia- przejściówka fajnie zrobiona, na razie najlżejsza jaką mam, dobrze wyczerniona (mam nadzieję że powłoka nie będzie się kruszyć), trochę cieńsza od pozostałych w związku z tym przesunięta jest skala o jakiś centymetr. Przy najbliższej okazji zobaczę o ile zmieniła się nieskończoność na skali (jeden z adapterów które mam jest minimalnie za gruby i nieskończoność ucieka za skalę). Dzisiaj i jutro testy. Dla MeWash +rep i podziękowanie :-)
W moim egzemplarzu ogniskową programuje się inaczej niż w instrukcji którą podlinkowałem- wystarczy wejść w menu programowania i od razu ustawiać 5cyfr ogniskowej, nie ma potrzeby wybierania najpierw 8.
moja przejściówka om niestety nie chce wejść w tryb programowania ...
Mam dokładnie ten sam problem, tj. za żadne skarby świata nie mogę wejść w tryb programowania. Oczywiście może być to wynik mojej wrodzonej głupoty - sam już nie wiem...:oops:
Podpiąłem obiektyw (Tessar 50 mm) do dandeliona, ustawiłem MF, wybrałem tryb przesłony, Fn mam ustawione jako podgląd GO i...
...klikam reset obiektywu, później trzymam Fn (bez różnicy czy 3 czy 300 sekund), znów reset obiektywu i...
...****. Absolutnie nic się nie dzieje, nie mogę wejść w ten cholerny tryb programowania. Jest na to jakiś inny sposób?
Przepraszam, za taką totalną łopatologię, ale mam wrażenie, że już totalnie zdurniałem na starość.
Tryb programowania jest włączony wówczas, gdy zamiast wartości przesłony pojawi się "-.-", w które będę mógł wstawić dowolną wartość, czy tak? Jeśli tak, to drugi sposób również nie działa. :)
nie jestem kompletnym laikiem bo mam już na przejściówkę na m42 i z programowaniem jej nie mam żadnego problemu
ta poprostu nie wstaje podajcie dokładnie jak wy wchodzicie w menu programowania
A mi po wejściu w tryb programowania pojawia się 4.0
Robię wg tej intrukcji http://www.wrzuta.pl/pliki/yfyepgA1n...kcja_dandelion
W pkt 5 napisali że jeśli mogę zmieniać wartość przysłony pokrętłem ok 4 do 11 tzn że jestem w trybie programowania.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ale dalej mam problem np próbuję zmienić wartość przysłony na 5.6 i robie tak:
po wejściu w tryb programowania ustawiam pokrętłem na 5.6 i wciskam Fn
potem wg tabelki ustawiam 7.1 i wciskam Fn, 8.0 i Fn i na koniec blokada obiektywu (wyjście z programowania)
Po tym wszystkim na wyświetlaczu mam ustawione 2.8 :| zamiast 5.6
Chyba napiszę go tego gościa z HH żeby podesłał właściwą instrukcję.
Na jego aukcji napisane było, że to są jakieś nowe chipy.
Mam dokładnie tak samo wyglądający dendalion. Wydaje dźwięk i świeci zielona kropka. Sprawdź w menu aparatu czy masz włączone potwierdzenie ostrości dźwiękiem - jak nie to włącz. Dendalion potwierdza różnie w różnych trybach AF:
S-AF jedno piknięcie i zielony punkcik świeci
C-AF j.w. + jak stracimy ostrość kropka gaśnie i zapala się znowu jak
złapie AF to samo z dźwiękiem ale pika tylko do dwóch razy
MF tylko podświetla nie wydaje dźwięku
S-AF+MF podobnie jak C-AF tylko daje jedno piknięcie
C-AF+MF tak jak C-AF
Ze swoich obserwacji najlepiej robić na C-AF jak nie ostrzy i nie chce zrobić zdjęcia w nieskończoności to MF. Najmniej przydatny S-AF(bo jak się zapali światełko to jak przeostrzymy to nie gaśnie)
A jak to zrozumieć? Wziąć aparat i wypróbować - proste jak konstrukcja cepa :)
Masz jeszcz inną wersję, niż ja. Kupiłem na e-bau u gościa o niku Big-is. Instrukcja programowania dostałem meilem taką samą jak przetłumaczył xxxsebusxxx. Programuje się dobrze i nieważne jaki tryb AF się ustawi.
Ale ma inne przypadłości. Wartość ogniskowej pamięta o ile nie używam lampy błyskowej. Po błysku ogniskowa resetuje się do 1 mm i IS rozmydla ostrość.
Dochodzę do wniosku po waszych problemach z programowaniem, że te czipy są jakies niedopracowane i działają jak chcą.
A miało być tak dobrze:cry:
Niestety nie jestem autorem tłumaczenia ;-) Instrukcję wrzuciłem tylko alby pomóc.
U mnie pierwszy dandelion którego kupiłem też czasem zmienia ustawienie ogniskowej- ustawia maksymalna wartość i tak już zostaje. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Próbowałem przed chwilą czy to nie jest wina lampy tak jak u ciebie ale po zrobieniu zdjęcia wszystko jest tak jak było zaprogramowane. Pozdrawiam
MeWash, mi chińczyk przysłał inny. Ciekawe czy starsza, czy nowsza wersja.
A wracając do programowania - ogniskową możesz zaprogramować?
Poczytaj moje posty. Wszystko jest napisane ;-)
poniżej porównanie działającej starej wersji m42 i nowoczesnej nie działającej OM...
czy komuś zadziałała przejściówka na OM i czy wygląda tak jak moja?
Niedawno dostalem przejsciowke pod m42 od Pana z lublina z podobnie wygladajacym dandelionem jak ten pod om (mowi ze gdzies z chin to sciagal wiec moze to samo zrodlo) ale ni jak nie potwierdza ostrosci...moze dopiero zacznie potwierdzac jezeli go zaprogramuje? Czy bez programowania tez powinien dzialac?
Bez programowania tez powinno działać. Jedynie jeżeli masz ustawioną inną ogniskową to stabilizacja (o ile ja masz- ja nie mam) będzie nieprawidłowo działać. Jeżeli natomiast masz ustawioną wartość przysłony poniżej 2 to światłomierz przekłamuje i zdjęcia są niedoświetlone.
Ja mam 2wersje przejściówek z dandelionem takim jak M42 ze zdjęcia, wyglądają dokładnie tak samo różnią się nieznacznie programowaniem.
Mogę wejść w tryb programowania ale nie mogę / nie potrafię zaprogramować ani ogniskowej ani przysłony.
Robię to tak (przysłona):
1) po wejściu w tryb programowania ustawiam pokrętłem na 5.6 i wciskam Fn
2) potem wg tabelki ustawiam 7.1 i wciskam Fn (to żeby zapisać 5)
3) 8.0 i Fn (to żeby zapisać 6)
4) na koniec blokada obiektywu (wyjście z programowania)
Po tym wszystkim na wyświetlaczu mam ustawione 2.8 zamiast 5.6
A spróbuj bez punktu 1.
Nic - po wyjściu nadal mam 2.8 :(