dzieki Ktotek pozperam w ustawieniach:p pozdrawiam
Wersja do druku
dzieki Ktotek pozperam w ustawieniach:p pozdrawiam
A co z tą soczewką - czysta?
W poniższym linku jest dużo zdjęć z aparatu takiego jak masz, robionych w różnych sytuacjach przez "zwykłych użytkowników". Zobacz - na moje oko nie ma tam żadnej mgiełki:
http://www.pbase.com/cameras/canon/powershot_a560
bo znowu sie zastanawiam czy z tym moim powershot-em wszystko w pożądeczku, bo jak robie zdjęcie wieczorkiem, kiedy slońce zachodzi i robi się ciemniej to zdjęcia wychodzą ciemne i szare, malo z nich można wyczytać chociaż fotkę robię na trybie nocnym i z lampą??? tryb auto też nie pomaga... co robić???
jezeli jest ciemno to auto nie jest najlepszym rozwiazaniem a lampa moze sluzyc co najwyzej do doswietlenia najblizszego otoczenia (stawiam ze masz wbudowana).
Uzyt trybu manualnego, statywu i wydluz czas otwarcia migawki...
A najlepiej poczytaj troszku ksiazek o podstawach fotografii (mowie to bo sam przez to wlasnie przechodze).
Pozdrawiam
I jak? Co o nich sądzicie? Jakie błędy? Jak poprawić?:?:
Na wszystkich zdjęciach bardzo przepalone niebo, wszystkie wyblakłe i chyba nie ostre :roll: 6. fatalne, w ogóle nie wiem co chciałaś przedstawić?
to moje zdanie...;) być może nie mam racjij:grin:
Ekspertem nie jestem (i długo jeszcze nie będę :wink:)
Niemniej moja opinia to:
-za poprzedniczką, za jasno jak na mój gust
-dzrewo na pierwszym albo brałbym szerzej (pojedyncze dzrewo w krajobrazie) albo wybrał szczegóły (liście etc.)
- w istocie brakuje ostrości, ale może być to efekt zmniejszania, albo robienia zdjęć w jpeg'u.
pozdrawiam
Witam,
Coś z tymi fotkami MSZ jest nie tak. Ja bym to widział inaczej (po drobnych poprawkach - tak na szybko):
http://images32.fotosik.pl/387/dee7b6ba98c87225.jpg
Co zostało zrobione (w Gimpie):
- poprawiony (automatycznie) balans bieli
- wyostrzone
- leciutko podciągnięte nasycenie wszystkich kolorów
Pozdrawiam
Nie znam się na fotografii, ale powiem, mimo to, że moim zdaniem takie fatalne nie są. Nie umiesz obrabiać zdjęć - to widać - ale jak na początkującego źle nie jest.
Ściągnij sobie jakiś program graficzny - choćby GIMPa - i naucz się go obsługiwać. Zobaczysz, jak to przysłuży się Twoim zdjęciom.
Pozdrowienia.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie masz.
(10 znaków)
dzięki za komenty;) postaram się popoprawiać;P
No rzeczywiście nie mam. Niebo jest świetne :grin: a zdjęcie aż przeostrzone !!!
i nie mówie że wszystkie są fatalne tylko 6 ! To czytaj co pisze. Bo na 6 nic nie widać :oops: a może smerf maruda przerobi zdjęcie NUMER SZEŚĆ bo mzetza źle przerobiła i bedzie ok :grin:
Igorra, Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem ;-)
Plik w załączeniu.
Maruda czy Ty w ogóle przerobiłeś to zdjęcie? :/ jakoś nie widze. a co to za linka biegnie? powinieneś ją występlować :grin: a niebo nadal aż razi poza tym może Ci sie podobać ale nie musisz chamsko mnie cytować że nie mam racji bo niebo jest przepalone i doskonale to widać. POZDRAWIAM !!
tak to jest kościół w jesiennym otoczeniu;);) może jednak mało widoczne, widocznie nie umiem jeszcze obrabiać zdjęć;p będę się starać:))
dzieki za komentarze
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Igorra ta linka to drut wysokiego napięcia;) Pozdrówka
wiem że to drut, ale nie powinno go tam być.....
niestety nie przerobisz zdjęcia tak żeby niebo było "normalne" możesz jedynie nasycic kolory. MI sie poprostu kadr nie podoba ;) Pozdrawiam
teraz wstawiam dwa zdjęcia 7a normalne nie ruszane, 7b po mojej przeróbce. Które lepsze? Wiem że jak na początek nie jest rewelacyjnie ale...;) w 7b pobawiłam się troszkę kolorkami w gimpie no i wydaje mi się że niebo jest lepsze...jakby bardziej niebieskie;) ale nie wiem co Wy na to?
Oby dwa słaby kontrast, jakieś takie mdłe.
Za mareckim i 7a i 7b przepał i mdłe
7a i 7b - również drut w kadrze (z góry, po lewej)
Nie bardzo rozumiem przesłanie zdjęcia - to domek, czy ten krzaczek przed nim.
Tak eksperymentalnie spróbowałbym to skadrować bardziej z lewej strony. Wtedy krzaczek przesunął by się na prawo i mógłby być elementem nieco tylko przysłaniającym ścianę, a nie eksponowanym na jej tle.
Nadto za przedmówcami, te kolorki jakieś nie bardzo :wink:
Nie mówię, że moja wersja kolorków jest lepsza, ale może nasunie to Tobie kierunek działania..., a może coś pomiędzy moja i Twoją wersją będzie optymalne? Trochę mnie jeszcze drażni ta niebieskość na ścianie. Będę miał czas to pobawię się jeszcze...
Takie mało ciekawe te dwie ostatnie fotki, a domek ma potencjał. Może masz więcej z tego miejsca?
Nie znam Twojego aparatu, nie wiem, czy ma możliwość preselekcji migawki czy przysłony. Ale exif mówi: f/2.6 dla 1/640 s., ISO 320. Sama jeszcze się uczę, ale dobrane parametry są chyba nietrafione, głównie ISO i przesłona.
Jolly: mój aparat to canon a 560.
Marecki: z tego miejsca to znaczy skąd?
Rinho: w jakim programie przerobiłeś to zdjęcie? bo doś ładne tzn na pewno ładnie jsze od mojego;p
Dzieki za komentarze;)
w PS kolego, ale to samo, zrobisz w Corelku czy w Gimpie, i jeszcze w Olympus Master, i pewno w wielu, wielu innych :wink:, zarówno darmowych jak i komercyjnych
To spróbuje zfocić parę innych ujęć tego zabytkowego domeczku i sie zobaczy;) Pozdrawiam:mrgreen:
Co powiecie na temat zdjęcia i wykonanie? Zgadnie ktoś co to może być??;):cool:
strzał w dziesiątkę Smerf Maruda;P cieszę się że sie podoba dzieki za komenty:cool:
Mi się podoba. oryginalny pomysł, fajne wykonanie. gratuluję ;)
Dzieciaczek z misiaczkiem :cool: co do poprawy co dobrze???? Starałam się;P czy do dzieci można używać koloru szarego???
z góry przepraszam że nie zmieniłam nazwy:roll:
nic się nie dowiedziałam o tym portrecie czy dobry czy jak... przykro mi, ale pewnie się ucieszycie, bo nie będę już Wam głowy zawracała;) dzieki za wszystko, fotografia to nie dla mnie, chciałam się uczyc od najlepszych ale nie wyszło. Trudno;(;(:roll::cry::roll::cry::roll::cry::roll:: cry::roll::cry::roll::cry:
za szybko sie poddajesz;) bez walki sie niczego nie osiagnie;)
Eee, bez przesady. Uwagi do zdjęć to jedno, ale przede wszystkim dużo czytaj, oglądaj zdjęcia w innych wątkach. Naprawdę, można dużo się nauczyć w ten sposób.
A co do ostatniego zdjęcia - to bałagan w tle wpływa niekorzystnie na jego odbiór.
1. trudno fotografuje się dzieci, przede wszystkim własne - bo tak ładnie wychodzą na zdjęciach ;)
2. Łatwo wpaść w zachwyt, czasami jednak warto spojrzeć krytycznym okiem na zdjęcie i odpowiedzieć np. na pytania:
- czy nie ma bałaganu w kadrze, czy róg pokoju z meblami to najlepsze miejsce na ujęcie,
- czy coś wystające z szafki, karton z jakimiś rupieciami itp. pomagają w jego odbiorze - może wystarczyło zrobić krok w bok, czasami po fakcie można spróbować inaczej wykadrować zdjęcie ...
- czy naprawdę musiałem użyć wbudowanego czegoś co nazywa się czasami na wyrost lampą...
- jak wygląda histogram i co można poprawić
- czy niski kontrast zdjęcia to efekt zamierzony
- czy po wyostrzeniu zdjęcie nie wygląda lepiej
jeśli to super ważne, jedyne, niepowtarzalne zdjęcie to zawsze można powalczyć w programie graficznym...
czasami można wyciągnąć wnioski, coś doczytać i spróbować jeszcze raz w bardziej sprzyjających warunkach ;)
sam jestem początkujący - i pisze z własnego małego jeszcze doświadczenia, więc mogę się w wielu sprawach mylić
Mam tu dwa portrety... i mam pytanie jak przestawić ISO???:) mam nadzieje, że coś lepsze te zdjęcia;P