za rocco, do morza też nie pasuje mi tak obróbka ;)
Wersja do druku
za rocco, do morza też nie pasuje mi tak obróbka ;)
Z samotnych (prawie samotnych - towarzyszył mi "Olek") spacerów wzdłuż linii brzegowej. Niestety wymiary zdjęcia uniemożliwiają prawidłowe wyświetlanie go na forum publicznym.
Jak dla mnie fotka przednia. Czuje się przestrzeń.
32 z klimatem.
Świetne zdjęcie, szkoda, że nie można go obejrzeć w całości - myślę, że szersze prezentowałoby się jeszcze lepiej.
Ładnie tu wujaszku u Ciebie :) Będę zaglądał częściej. Ostatni fotka klimatyczna.
świetnie- fotka w która można się długo wpatrzyć ;) tak trzymaj ;)
Przedostatnia fota bardzo mi przypadła do gustu. Ta z ptakami i dziwną winietą.
Ostatnia fotka klimatyczna, przestrzenna. Czy to scan? bo niebo takie momentami inne ;-)
Zdjęcie zrobione przy pomocy autopanoramy w Olympus masterze (z ręki, na oko). Potem lekko z(pseudo)hadeerowane. Przy zmnijszaniu poszła jakość więc wrzucam jeszcze wersję "oczyszczoną".
P.S. Dziwna wineta w przedostatnim została zrobiona następująco - ramka w Turbo Photo. Potem PSucie - zaznaczenie ramki - skopiowanie do kilku nowych warstw. Owe warstwy przepuszcza sie przez różne kombinacje efektu radial blur, tak by ramka "wchodziła" i "obracała się" wokół obrazu.
Przedostatnia po miniaturce pomyslałam, że fajne światło ale powiększona - jak dla mnie obróbkowe przegięcie ale jak już Rocco wspomniał - Twe dzieło, Twa obróbka :)
A ostatnie bardzo miłe w odbiorze (moim zdaniem leci na prawo ale skoro nikt się nie czepia to ciii). Jesli masz konto na Obiektywnych to wrzuć tam i podlinkuj (można ponadnormatywne rozmiary dawać na PE).
W trakcie mojego pobytu nad morzem właściwie nie chodziłem na zachody słońca. Za to niejednokrotnie wybierałem się na wschód. Wschód jest bardziej intrygujący. Można zawłaszczyć całą plażę dla siebie.
Poniżej kolejna panorama - tym razem widok na jezioro Żarnowieckie. To właśnie tu miała powstać jedyna w Polsce elektrownia atomowa. Nie powstała. I choć z reguły nie popieram rozgorączkowanych obrońców przyrody, ekologów, anty(alter)globalistów itp., czując brak dystansu i utopijność, to tym razem ciesze się, że żadne kominy nie szpecą pięknego krajobrazu.
Masz kłopoty z utrzymaniem pionu? ;) 33 leci w lewo, poza tym oba b. fajne :)
Cześć wujek. Ja lubię eksperymenty i ptaki (oceniłam w galerii) i plaża bardzo mi się podoba. Osobiście lubię ten zielonkawy odcień na zdjęciach bw ale byli tacy co go krytykowali. Mnie się podoba. Pozdrawiam :wink:
To czerwone bardzo efektowne, podoba mi się kolorystyka.
Panoramka poniżej juz bardzo Twoja czyli z ciężką obrobką ;)
33F- super kolorki like wino czerwone, półsłodkie ;-)
Postindiustral - prawdopodobnie opuszczony PGR na gdzieś na Kaszubach na drodze z Wejherowa do Łeby. Zdjęcie bez obróbki.
Tak, tak - pomyliłem się w pośpiechu.
Kolejne wschody:
Aleś nawschodził...
Ładnie w sumie.
Ładne landszafty :)
Podziwiam wytrwałosc we wstawaniu przed switem, dla mnie to kara ale jak widać, warto było ;)
Fajne klimaciki, BW za ciemna.
Mnie również podobają się Twoje pejzaże, nawet bardzo. Co prawda - nie wiem tak dokładnie dlaczego - ale tego typu zdjęcia wolę w ujęciu poziomym.
No to ponarzekam :p
36- zależnie od opisu może być wschód jak i zachód
37 i 40 raczej zachód
38- przesadziłeś z czerwonym
39- jw ale mniej
Poza tym całkiem przyjemne fotki (może faktycznie 36 trochę ciemna):)
A mi ujęcie 36 się najbardziej z całej serii podoba, mimo że trochę za ciemne jak zauważył szklarz.
:shock: Helmuth... toś mnie zszokował swą dociekliwością w kwestii wschodu i zachodu ale po chwili zastanowienia przyszło olśnienie - nie masz racji! Jak się stoi nad brzegiem morza to wschód ma się po prawe rence, a zachód po... chyba lewej. Czy jakoś tak... :roll: :lol:
Eee tam kolory :lol: znając Wujka, to je przenicował kilka razy wte i wewte, pozamieniał kanałami, dodał po kilka filtrów, i tak dziwne, że mu zielone nie wyszło ;)
No to teraz nie mam już żadnych zastrzeżeń :D
Ostatnio nie przesadzam z obróbką - w powyższych zdjęciach jest co najwyżej zabawa brightnes/contrast ;) Choć nie ukrywam byłbym chory gdybym chociaż ciut nie poingerował w zdjęcie.
Co do kwestii wschód czy zachód - masz rację: wschód jest na wschodzie czyli po prawej ;)
:lol::lol::lol:
Muszę odreagować czymś posępnym, mam już dosyć zdjęć znad morza - niech będą schody z LSMu.
P.S. Miejsce to mijam ilekroć idę do mojej lepszej połowy. Schody te chciałem już zfotografować w czerwcu kiedy przez liście przebijało ostre światło. Sęk w tym że byłem w tedy zbyt zaganiany. Dopiero kilka dni temu przełamałem gnuśność i przeszedłem kilkaset metrów z aparatem by ok. godziny 15.00 (bo w tedy słońce najlepiej maluje) zrobić kilka zdjęć.
Pudło. Nie są posępne.
Bardzo ładne schody, skąpane w jesiennym słońcu.
Fakt, pudło :mrgreen:
Nawet nie wyglądają jak po 15-tej tylko wydaje się jakby były skąpane w ciepłym, zachodzącym słoneczku ;)
Czasem zdarza się, że mój kolega organizuje wypady na roztocze o nazwie "student w plenerze". Tym razem wybór padł na Susiec skąd pochodzą poniższe zdjęcie. Oczywiście dzień był słoneczny i pogodny (ostatnia niedziela), ale dzisiaj miałem nastrój na trochę bardziej posępne zdjęcia.
Siakoś mi nie pasi ten typ desaturacji, takie to... niedorobione. A podejrzewam że kolorki były fajne.
Masz może normalne pejzaże? ;)