Czas w koncu tez ma znaczenie w filmie, ja sie nie znam, ale sfilmujmy np. obiekt w ruchu w jasny dzien i gdy sie sciemnia ;) wiec imho bardzo przydatna informacja.
Wersja do druku
IMO D90 zastąpi linię D200, D300.
D300 było ostatnie, teraz zaawansowany amator to FF, a średni to D90 - mają jeszcze linie D60 i D40 na najniższej półce - tylko cholera kończą się im numerki ;)
IMHO srubokret zostanie, bo kto im kupi szkla bez silnika... ;)
Emc2, przestań pitolić w tym wątku o Złym Olku!!! :evil: Od tego jest wątek: https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=13583&page=5
Masz pierwsze ostrzeżenie. Kolejne posty o Złym Olku w innym wątku niż ten powyżej będzie skutkować mandatem.
ps. Wykasowałem Twój post. Jak chcesz, to go powtórz w odpowiednim wątku.
Rafał Czarny, spokojnie, poczytałem trochę ten wątek, do którego odsyłasz, zakumałem o co biega.
D90 - kto by pomyślał, lustrzanka z możliwością nagrywania filmów. Moim zdaniem to była tylko kwestia czasu ;)
podobno Nikon Coolpix 6000 też ma GPSa :) wbudowanego :)
może to żadne odkrycie :P ale nie widziałem jeszcze nigdzie tej informacji poza tym miejscem:
http://www.geoforum.pl/pages/index.p...139&archieve=0
rocco:
"Ale akurat u Nikona? Podpory tradycji i konserwtyzmu? :/"
Napisałem ogólnie, pomysł z nagrywaniem filmów musiał się w końcu pojawić w jakiejś lustrzance. Jeszcze nie wiemy, czy kto inny tego też nie pokaże.
Ale faktycznie, Nikona "podejrzewałbym" ostatniego (a pierwszego Olympusa oczywiście ;)).
No i filmowanie już oficjalnie:
http://fotopolis.pl/index.php?n=7733
Całkiem niezła rozdzielczość. Może i dobrze, że Olympus nie był pierwszy z tą technologią...jak dawali LV i czyszczałkę to inni się śmiali "po co?" a tak to "noo tak musiało być" :D
"Zalet takiego rozwiązania jest kilka - po pierwsze, duża, znacznie większa niż w amatorskich kamerach matryca umożliwia wykorzystanie wysokich czułości i filmowanie w kiepskich warunkach oświetleniowych (cechą dużej matrycy jest też możliwa do uzyskania mała głębia ostrości). Po drugie, obiektywy fotograficzne projektowane są tak, by obsługiwały matryce o dużych rozdzielczościach, więc znakomicie sobie radzą z rozmiarem klatki wynoszącym 1280 x 720."
Same zalety, brak wad no i konserwatyzm został uśpiony ;D
filmiki z d90
http://www.optyczne.pl/flash/d90.html
No tak, Sony z kamer przerzuciło się na aparaty, Nikon pewnie będzie reklamował toto jako "pierwszą kamerę cyfrową firmy Nikon" :mrgreen:
Hmmm .... filmy ciekawe ...
fajne zastosowanie fiszaja :) no i GO :)
Ale Lustro to lustro ... zresztą jak to będzie wyglądało jak ktoś będzie kręcił film lustrem ... tak jakby nie mógł znaleść kadru :-P
Mnie sie ten ficzer podoba... zwłaszcza z fisheyem:)
Micro 4/3 też bedzie filmmy krecio przecie :D
"To lustrzanka!
Nie! To kompakt!
Nie!! To kamera!
EEE to micro 4/3"
no cóż w galerii za rok (może krócej) powstanie dział ocena filmów i dział dla onanistów pod hasłem "policzmy funkcje mojej lustrzanki" ;)
Znakomicie - filmy z plastyką jak z profesjonalnych kamer telewizyjnych ;-). Podtrzymuję zdanie, że filmy z DSLRa to świetny pomysł dla amatorów bo dla profi pewnie bezużyteczny gadżet. IMHO kolejny przełom w lustrzankach - na miarę Live View. Jakby nowa puszka Olka oferowała filmiki - nie obraziłbym się ;-).
Znajdź kompakt który nie nagrywa filmów :mrgreen:
Znajdź lustrzanke któa nagrywa filmy :mrgreen:
Niby jak sie widzi kogoś z lustrzanka (mówie o laikach w dziedzinie foto) to myślą "ooo jakiś fotograf" ...
Z drugiej strony niektórzy moi znajomi sie dziwili że mój E-510 filmów nie nagrywa :???:
Tylko co z tekiego krecenia filmu? cytat z fotopolis ''Minusem jest to, że podczas nagrywania sekwencji wideo nie działa autofokus. Wyostrzyć trzeba przed rozpoczęciem nagrywania, a w trakcie trzeba używać pierścienia na obiektywie.'' więc jak dla mnie jeszcze lipka:) Olek zrobi z AF xD no i wytrzymałośc ma miec na 100 000 cyli <brawoo>.
Jeśli nie można ostrzyć w trakcie kręcenia to takie nagrywanie jest bezużyteczne. Ja nie chcę w lustrzance kamery, bo jej nie potrzebuję. I nie chcę za nią dodatkowo płacić.
Do kręcenia filmów mam amatorską kamerę Soniacza.
Rafale, można ostrzyć, ręcznie -akurat w tym przypadku nie widzę problemu.
Porównaj sobie jakość i możliwości amatorskiej kamery sony (stałoogniskowiec z GO "od teraz do nieskończoności" do tego co potrafi D90 z matrycą APS-C i wymienną optyką -przykładowych filmów w sieci jest już sporo)
[dopisane]
aleeeee pojechałem z tym stałoogniskowym obiektywem a amkatorskich kamerach Sony ;) widać jeszcze się do końca nie obudziłem -sorry ;)
No ładnie, nie sadziłem ze Nikon będzie pierwszy....z movie clips. Jedyne co jest do bani to MJPEG. Ciekawi mnie co wymyśli reszta, sadząc po cenach s5pro, może pojawi się fuji FF a to już byłby gwoźdź do trumny dla wielu puszek w moich oczach (pod względem IQ).
no własnie.............. ciekawe czemu MJPEG ? -więcej zajmuje, będzie bardziej upierdliwie.......
ja w każdym razie kolejny raz musze zmienić plecak/torbę foto, bo D90 już się do obecnej nie zmieści ;)
Coraz bardziej mi się podobają te filmiki a szczególnie mała GO. Super sprawa do krótkich filmików przyrodniczych.
Filmy swietna sprawa, nic nie kosztuje w sumie wiec czemu nie dodac.
Ciekawe czy bedzie mozliwosc nagrywania filmow w raw :D
Fajne te filmy, szkoda, ze bez AF w trakcie, ale... Moze to i lepiej, ladniej GO mozna przesuwac ;p
Ehh, to ja czekam na Micro4/3... filmy z taka GO?! Juz widze oczami wyobrazni filmik z 50-200... Mmm... :) :) :)
Ja nie mam kamery. Miałem kiedyś ale niedługo, nie bawiło mnie filmowanie :/
Spodobała mi się jednak mozliwośc filmowania fiszajem i używania malutkiej GO jak widac na jednym z filmików.
No dobra, to ile kasy muszę szykować? :roll:
Jakies prognozy cenowe?
Muszę powiedzieć, że niezłe te filmiki.
Podobno około 3300pln na starcie, myśle że u tipów może być jakieś 3000pln, a po pół roku koło 2500pln. Myślalem o S5 pro, a teraz chyba trzeba będzie poczekać i zastanowić się, fajnie że grip i zasilanie pasuje od D80 bo takowe posiadam ;)
Moim zdaniem filmiki jak są to nie zaszkodzą, a do zabawy można wykorzystać ;)
Na minus brak iso100 i czas migawki 1/4000s
pzdr
Fuji to ja nie sprzedam :)
To inna jakosć, do ideału brakuje mi tylko czyszczałki i szybszej serii.
A brak ISO 100 jak w D300 :roll:
1/4000s wystarczy w zupełności.
A ja mam tez Soniacza, pewnie lepszego niz Ty i to mi nie przeszkadza by miec druga kamerke w body, bo i po co nosic dwa urzadzenia, skoro mozna jedno i o tak przedziwnych- ciekawych wlasciwosciach jak w D90.
Wielu nie ma zadnej kamerki i chetnie zakupia D90. Ale pewnie juz sam na to wpadles? ;-))
czesc.Ch.