Daj szansę wykazać się innym:cool:dopiero 30 minut minęło, a już ma być podpowiedź:roll: a że temat rzeka w google to specjalnie tak wybrałem. Ten kto uczył się historii fotografii lub sam się nią interesuje powinien znać tą pracę i jej autora.
Wersja do druku
Daj szansę wykazać się innym:cool:dopiero 30 minut minęło, a już ma być podpowiedź:roll: a że temat rzeka w google to specjalnie tak wybrałem. Ten kto uczył się historii fotografii lub sam się nią interesuje powinien znać tą pracę i jej autora.
Pruszkowski? Tylko cuś nie mogę w necie reprodukcji namierzyć, nie jestem pewien, czy o tego Alexandra Ci chodzi... ;-)
Brawo.:wink: Ja też próbowałem właśnie znaleźć i niestety nic. Twoja kolej:cool: dawaj bo nudy w robocie:-P
Mogę w skrócie opisać historię zdjęcia. Kiedy Krzysztof Pruszkowski był na stypendium w Paryżu przechodził codziennie koło jednego miejsca, w którym przesiadywał bezdomny. Za każdym razem robił mu zdjęcie. Pewnego razu bezdomnego nie było, a w miejscu gdzie zawsze siedział został ślad postaci na murze.
:-)
Tak przewrotnie trochę będzie ;-) Kto mógł wynaleźć, ale nie wynalazł fotografii? (bo nie wiedział nic o leonardowskiej camera obscura i nie uznał swojego odkrycia za "ważne") - podobnego odkrycia dokonał J.N.Niepce w latach 30. XIX wieku.
Nie wiem kogo wymienić bo mogło być parę takich osób. :roll:
Chyba ten "pierwszy". Dla ułatwienia dodam - pierwsza połowa XVIII wieku (jeśli to ułatwi... ;-) ), odkrył reakcje niektórych związków chemicznych na światło.
Johann Heinrich Schultz?
Ano :-) Odkrył reakcje na światło związków srebra, bodajże w 1727 roku.
Albo Schultze, pisownia może być różna
Dawaj pytanie ;-)
Kto w swoich pracach wykorzystuje obrazy zaczerpnięte z otaczającej nas ikonosfery?
Wyjeżdżam na weekend także jeśli ktoś odpowie i będzie pewien swojej odpowiedzi, to niech zadaje kolejne pytanie. Miłego główkowania życzę:wink:
David Lachapelle. Tak tylko zgaduję, że chodzi o mistrza kultury plastiku, odpowiednik Tarantino w fotografii?
http://weblogs.clarin.com/itinerarte...t%2BSupper.jpg
Trafiłem?
A jak nie trafiłem, to Ervin Olaf. Ale taką łatkę można przykleić wielu fotografom...
ps. Pytanie bardzo ogólne. By zabawa nie zdechła zapytam jak nazywał się obiektyw, który do poprawnego działania wymagał ściskania gumowej gruszki?
Pozdrawiam
Goerz Hypergon :) grucha uruchamiala wieloramienna gwiazde, ktora wirujac wyrownywala poziom naswietlenia calego kadru-byl problem z bardzo duzym winietowaniem i w ten sposob go rozwiazano -zaciemniajac kadr centralnie od srodka stopniowo coraz mniej, az do samych brzegow kadru.
no to pytanie:
Ile czasu trwalo naswietlanie pierwszej fotografii na szklanej plycie pokrytej materialem swiatloczulym i jaki to byl material?
Dageotypia to naświetlanie na płytach miedzianych
odnośnie pytania to jest to metoda kalodionowa wynaleziona przez Fredericka Archera i Gustava Le Gray w 1851 roku, Płyta szklana pokryta była solą (jodową lub bromową) w kolodionie ( roztwór nitrocelulozy w eterze bądź acetonie). Czas naświetlania wynosił kilkanaście sekund. Takim sposobem uzyskiwano negatywy, które przekształacano w pozytywy metodą Ambrotypii.
Skoro dzemski odpowiedział to ja zadam pytanie żeby wątek nie umarł :wink:
Nazwę którego aparatu Olympus musiał zmienić po protestach Leici i jak brzmiała pierwotna nazwa tego aparatu?
czyżby OM Titanium ?
pytanie zadam później, teraz zmykam do ciemni :)
Czy - zgodnie z pogłoskami - jakieś obiektywy mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie człowieka? Jakie to obiektywy i o jakie oddziaływanie chodzi?
/wiem, że prościutkie/
Zaraz zaraz są zasady, tą są zasady, pytanie zadaje zwycięzca, więc proszę sie nie wyrywać - tak C+ to do Ciebie.
Takumary są radioaktywne (znaczy soczewki w nich) - ale czy szkodliwe dla zdrowia? Szukałem jeszcze informacji o tym, że jakiś duży bolek kogoś przygniótł, ale nie znalazłem :-).
Więcej o radioaktywności szkieł można znaleźć tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5998
ps. Podobno od onanizmu rosną włosy między palcami. Czy to wpływ na zdrowie, to nie wiem?Cytat:
"Cywilnych" szkieł foto o podwyższonej radioaktywności jest sporo.
Ektary Kodaka, Lanthary Voigtleandera, wczesne szkła Canona, Nikona, Leicy, Yashicy,
Schneidera, Zeissa z Jeny, a także sowieckie Industary do FEDa.
Podobno ponad promieniowanie tła wybijały się też pierwsze Minolty 58/1.2.
Praktycznie wszyscy :-)
Jednymi z "bardziej" radioaktywnych (i bardziej znanych) są wczesne Takumary na gwint m42:
35/2.0, 50/1.4, 50/1.5, 55/2.0 i SMC makro-Takumary.
I na koniec ciekawostka:
Voigtlaender w 1950 roku wypuścił model o eleganckiej nazwie "Prominent".
Standarowym szkłem do tego korpusu był Nokton 50/1.5 (świetny optycznie Gauss 7/5).
Ponieważ był on dość radioaktywnym szkłem, w celu uniknięcia "zadymienia" kliszy poprzez
promieniowanie, model ów wyposażony był w PODWÓJNĄ migawkę. :-)
Pozdrawiam
RE oczywiście o to mi chodziło - doskonała odpowiedź. Co do szkodliwości dla zdrowia - pewnie to promieniowanie jest na tyle małe, że nieszkodliwe stąd napisałem - "zgodnie z pogłoskami" - bo w Sieci można znaleźć takie przypuszczenia i gdybania - nie poparte jednak argumentami...
Jaki był najsłynniejszy zakład "fotograficzny". :-D Pytanie jest podchwytliwe.
ps. No dobra. Jaki jest najsłynniejszy zakład, który rozstrzygnęła fotografia.
odpowiedzi na powyzsze nie znam, ale prawidlowo na moje pytanie odpowiedzial fotomic-materialem swiatloczulym byl bitumen i faktycznie czas naswietlania trwal 8h !!! :) to byl rok 1826-a autorem tego zdjecia byl Nicephore Niepce.
kaczy, będę polemizował:
Materiałem była płyta cynowa pokryta światłoczułym asfaltem syryjskim (bitumitem), na której stykowo odbijano grafikę. Cyna to nie szkło.
Podpowiedź: zakład poszedł o najbardziej znane hasło z dzieła Benedykta Chmielowskiego "NOWE ATENY ALBO AKADEMIIA WSZELKIEJ SCIENCYI PEŁNA".
Pozdrawiam
Twoje pytanie sugerowało szkło, odpowiedź Dżemskiego wydaje się poprawna.
ps. Napisz ile Niepce robił zdjęcie ze swojego okna.
ps2. Naprawdę nikt nie wie o co mi biega?
moja wina-przepraszam, ze zasugerowalem inna technike, ale w roznych zrodlach roznie podaja, raz szklo, raz plyta cynowa. mozna to wytlumaczyc jedynie tym, iz wczesniej eksperymentowal on z roznymi materialami i m.in. byly to plyty szklane. ale mozemy oczywiscie przyjac za pierwowzor plyte cynowa. a zdjeice o ktorym mowa, powstawalo, czyli naswietlalo sie przez 8 godzin z okna jego pracowni . :)
radio-podaj rzeczony cytat-poszukamy :)
Ale bardziej lubię inne:Cytat:
Koń jaki jest, każdy widzi.
Przy okazji jest w tym dziele jeden z pierwszych w Polsce opis maszyny fotograficznej, ciekawym czy ktoś znajdzie (ale to poza konkursem).Cytat:
Co czynić, aby jaje latało po powietrzu?
Weź jaje świeże w Maju, przcbij igłą lub szydełkiem w obóch końcach, wydmij z niego wszystko, dopiero do próżnego nalej prawdziwej samej rosy, przed Wschodem słońca zbieranej, i to w Maju, bo innych czasów nie jest tak czysta i sprawiedliwa rosa, i to nie po deszczu. Nalawszy pełną skorupkę jaja, woskiem ciepłym dobrze zatkaj obie w końcach jaja dziury, wystaw te jaje na gorące słońce, tedy go gorącem swoim do góry pociągnie na powietrze. Ale to w tych krajach się praktykuje, gdzie słońce bardzo operuje; w tych krajach Polskich ja tego próbowałem bez skutku.
Pozdrawiam