Zbyt centralny kadr i za duża GO. Może poczekaj na fajne światło - tak koło godziny 19? Światłem naprawdę można zbudować fajne zdjęcie, a tu tego zabrakło.
Wersja do druku
Zbyt centralny kadr i za duża GO. Może poczekaj na fajne światło - tak koło godziny 19? Światłem naprawdę można zbudować fajne zdjęcie, a tu tego zabrakło.
Podoba mi się zdjęcie z dźwigiem, chociaż fajniej by wyglądało jakbyś złapał jego ramię zwrócone w prawą stronę :)
Mi również przypadło do gustu zdjęcie z dźwigiem. Może dlatego, że zrobione od frontu i że widać operatora. Ciekaw jestem jak wyglądałby efekt końcowy, gdyby zastosować kadr pionowy, tak by operator był bardziej widoczny.
Witam
bardzo ładne ostatnie fotki kwiatów (1,2)
pzdr
Nr. 3, to w ogóle co to, jak to, co to jest? Kompletnie bez polotu klepnięte.
Za to nr. 2 - świetny poziom abstrakcji (linie na płatkach z wnętrza kwiatu), może warto podkreślić je większym kontrastem/czymś tam?
Zdjęcie z dźwigiem jest ok. Sprawdzałeś jak w B/W by się zaprezentowało?
1 i 2 z ostatniej serii bardzo ładne. 1 fajny kadr i ładny bokeh nadawało by się na tapetke na pulpit, 2 piękne tęczowe barwy.
Witaj !
Wykonales zdjecia i ok. Ale mozesz mi powiedziec
jaki zamysl miales robiac te zdjecia ?
Bo moge wziasc aparat i zrobic budzik czy szklanke czy
czarnago pisaka czy zrobic fote sufitu i bede to zdjecia
ktore sa same w sobie nudne i nic nie wnoszace ;)
Moze warto sie zastanowic nad jakims tematem typu...
"Wazon z kwiatami" czy "owoce na talerzu" No wiesz...
cos w tym stylu a moze cos fajniejszego wymyslisz ;)
jeżeli o martwą naturę idzie to:
przyznaję sie - przedewszystkim sprawdzałem nowy obiektyw - ale umiesciłem fotki na forum żeby sprawdzić się (poprzez wasze oceny) jak tam mój warsztat. No i okazało się, że warsztat kiepski.
.
Jeżeli o kwiatek nr 3 idzie to:
tak naprawdę (proszę o łagodne potraktowanie) podobała mi się ściana za nim. No i jak widać (teraz widzę) kiesko to wyszło. Gdyby to były te kwiaty z 1. i 2. może by się to kolorystycznie lepiej komponowało.
.
a dzwig w B/W mi nie podchodzi (konkretnie to niebo/chmury)
.
A ogólnie to:
Bardzo Dziękuję za opinie.
Pozdrawiam.
.
PS. Będę się oczywiście starał dawać coraz lepsze/ciekawsze fotki.
PS.2. Miałem wyjaśnić sprawę "kotów" - otóż zdjęcia robiła moja Ukochana i ciekaw byłem waszego zdania na ich temat. Ja osobiście też widziałem, że ostrość troszkę uciekła, ale ogólnie zdjęcia mi się b.podobały.
W rawterapee sa fajne opcje na pasku z boku, odzyskiwanie prześwietleń i cienie/światła. Tam pokombinuj. Innych programów nie używałem to nie podpowiem.
Jak mogłeś uciąć tym zwierzakom po jednej nodze...??? :) ... żartuje, mi się zdjęcie podoba - krytykować Cię będą lepsi odemnie (jak walnąłem ortografa to zwróćcie mi uwagę)
Mysikrólik pokazała zalane ptaszysko, Twój kangur tez wygląda jak po spożyciu.
Jakas impreza w ZOO była czy jak?
Fajne fotki, kangur zdecydowanie bezkonkurencyjny :)
Podrzuciłam im coś po cichaczu, bo co będę sama z mewą piła, nie? :wink:
Bardzo porządne zdjęcia z ZOO, jedynie słoń razi, a raczej betonowa ściana za nim.
Bardzo przyjemnie zdjęcia z ZOO. A kangur "luzak" świetny. Ładnie też zapozował Gepard.
Podoba mi się zdjęcie pana przy fontannie, jakieś takie radosne w odbiorze. W mojej subiektywnej ocenie.
Widze że spodobał Ci sie klimat ZOO :cool:
Niby to zdjecia zwierząt w ZOO ale jednak ładnie uchwycone i miło sie ogląda zwierzaki w takiej prezentacji ;)
Powiedz mi jakim szkiełkiem robiłeś te fotki ?
Pozdrawiam
Bardzo ładna ostatnia seria - najbardziej pierwsze, aczkolwiek wszystkie trzymają poziom.
Pzdr
To szkiełko jest rewelacyjne. Śni mi się po nocach...;)
Cięcie OK i fajny skuterek. Bardzo stylowy, chrom i błyszczący lakier.
A jaką ma kanapę ;)
Kadr jest w miarę ok, ale brakuje mi trochę góry. Do wywołania na papierze średnio się nadaje.
Skuterek naprawdę fajny:)
Co do zdj. tego skutera - Bardzo ładny egzemplarz, vespa to klasyk wśród skuterów - cos jak harley davidson wsród motocykli. Chociaż ja inaczej bym kadrował - jak kobiete, czyli od dołu tak żeby wydłużyc nogi - ciut wiecej dałboby to przestrzeni nad lusterkiem a mniej pod kołem.
PS/edit
ups.. własnie doczytałem marke na przodzie.. To jakis model hondy, a nie vespa... sorki za pomyłke - tak czy siak model to istna kopia vespy - królewny wśród skuterów...
To Honda (znaczy ja się nie znam, ale napis pod lampą tak "mówi").
Kadrowanie ... to z premedytacją "takie" popełniłem. Chciałem widzieć tylko skuter i drogę, a gdybym od dołu kadrował to byłoby widać całe brzydkie miasto, samochody. ludzi itd. W oryginale było więcej góry i dołu, ale było widać(u góry) autko(koła) po drugiej stronie ulicy na chodniku, dlatego pytałem czy takie cięcie może być.
Nie wiem czy w tym przypadku 50mm(100mm-equiv) by od dołu dało dobry efekt ("długich nóg"), nie próbowałem inaczej kadrować. Chyba jednak coś szerszego by się przydało, ale może się mylę, za mało szerokimi szkiełkami robię. Przy okazji na pewno podejmę jakieś próby, bo motory/skutery(klasyczne) to wdzięczny obiekt do fotografowania.
Dziekuję za opinię
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czy możecie mi polecić jakiś prosty (darmowy?) programik do robienia "ramek", taki który da możliwość wyeksponowania np 3 zdjęć w jednej ramce (poniżej przykład). Zależy mi na bardzo prostym (nie "gimp/szop") programiku w stylu picasa tylko do ramek.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Kolejna próba sił - moja z aparatem.
Niektóre zdjęcia są tylko dla zachowania ciągłości wydarzeń i nie nadają się do oceny.
Popełniłem dwa zasadnicze błędy: iso100 i zapis w jpg-u. No i pewnie wiele innnych, które już Wy mi wytkniecie. Nie mniej jednak życzę miłego odbioru.
(tylko wyostrzone po zmniejszeniu)
kamera:
akcja:
pomocnik? reżysera:
reżyser i operator:
główny bohater?:
przeciwnik? głównego bohatera:
w pozostałych rolach:
kłopoty?:
a ja pozostaję w cieniu, inni z licencją w centrum wydarzeń:
No wiesz ... każdy ma inny gust ;) ale uwierze CI na słowo :)
Ogółem fotki mi sie podobają ... ciekawy artykuł aczkolwiek szkoda że nie poparty kilkoma słowami od fotografa ;)
Najciekawsze moim zdaniem zdjęcie z szablą ... szkoda tylko że jest ona tak bardzo słabo widoczna :(
bardzo fajne, ale za dużo jak na raz :)
pzdr
Od strony technicznej raczej się nie wypowiem jeszcze, ale reportaż bardzo mi przypadł do gustu.
Ponumeruj zdjęcia, bo trochę ciężko się odnieść do konkretnych kadrów. Generalnie reportaż jest ok, ale wyrzuciłabym zdjęcia nieostre.
Bardzo fajny reportaz! Faktycznie numeracja zdjec duzo by pomogla przy komentowaniu tym bardziej, ze dajesz spore serie