Ja się natrudziłem, żeby wszystko było prosto. Jak to wyszło zobaczycie, Andrzej już widzi bo posłałem. Jest jeszcze do popracowania kolorystyka, światła, cienie i pousuwać "przeszkadzajki" o tym trzeba też pamiętać.
Wersja do druku
Ja się natrudziłem, żeby wszystko było prosto. Jak to wyszło zobaczycie, Andrzej już widzi bo posłałem. Jest jeszcze do popracowania kolorystyka, światła, cienie i pousuwać "przeszkadzajki" o tym trzeba też pamiętać.
Zrzut ekranu z Darktable przy zastosowaniu automatycznej korekcji pionów i poziomów :mrgreen:
https://chmura.bodziodug.pl/index.ph...yici8Z/preview
Zostaje zrobić to ręcznie, będzie lepszy efekt
A mnie się powiększył. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Eee tam pięć minut i gotowe. :mrgreen:
Może i się wyprostowało, ale ze zdjęcia niewiele pozostało. :shock: :mrgreen:
T nie jest nowe szkło ..... :) co najmniej 10 lat...
Niczym jest ten bagażnik, a las letniskiem, w porównaniu do pręgierza z tego zamku przed którym Cię postawimy i zrobimy co trzeba...... za co ....za pierdzielenie głupotek :mrgreen:
Do kwadratu :)
Mam to maleństwo i wiem jak je podejść i gdzie popieścić :mrgreen:
Aaa, no więc znasz je na wylot, zrobiłem nim panoramę we wnętrzu tego zamku, 7 pionowych zdjęć i na prawdę ładnie dało radę, ale faktem jest, że trzeba uważać na ten słoiczek [emoji846]
Wy jesteście normalne zboki jakieś :mrgreen: Jeden o pręgierzu, drugi o miłości do szkła... ciesz się narodzie bo forum sprawnie działa :)
Faktycznie, jest spora poprawa, fota 4 MB wpadła mi w kilka sekund
Była już mowa o konieczności (mniejszego, większego czy całkowitego) prostowania. Z swej strony chciałem zwrócić uwagę na konieczność (moim zdaniem) usunięcia aberracji chromatycznych w tym zdjęciu. Jak wiadomo w surowym pliku RAW to nie zachodzi z automatu jak w JPG dlatego należy zrobić to samemu. Przykładowo w LR, czy udostępnianym swego czasu za free DxO OpticsPro 11 to kwestia jednego kliknięcia (na domyślnych ustawieniach suwaków) i warto o tym pamiętać. Nawet na pomniejszonym zdjęciu (do 1500 px dł. bok) widać uboczny efekt aberracji. Gałęzie drzew przybierają na krawędziach przebarwienia, czy inne krawędzie gdzie występuje duży kontrast.
Obrazowo zrzut ekranu z LR na podglądzie 100% z przed i po usunięciu aberracji chromatycznych:
(w programie DxO jast bardzo podobnie)
LR przed:
Załącznik 218173
LR po:
Załącznik 218174
W rzeczywistości ten uboczny efekt jest nieco bardziej widoczny, zrzut ekranu trochę gubi tych kolorów (przy prawej krawędzi drzewa jest wyraźna zielonkawa obwódka).
Oczywiście tą "operację" najlepiej przeprowadzić na pliku RAW, czy DNG w wywoływarce. Później to nawet nie wiem czy jest to możliwe, nawet jeśli, efekt raczej nie będzie tak dobry.
Jakby ktoś chciał nanieść jeszcze poprawki to oczywiście można. Termin upływa 27 stycznia dopiero.
Być może wezmę udział w tej edycji (coś tam "wyrzeźbiłem":)), ale na pewno nie będę brał udziału w tym cyklu 10 popRAWek co zapowiadałem wcześniej.
Na skrzynce 9 prac, skromnie bardzo. Została doba.
Słabiutko. No cóż, będzie mniejsza konkurencja [emoji23]
Jedna z prac ma nieregulaminowy rozmiar (jest za mała). Poproszę autora o wysłanie poprawionej. Poszło również priv.
Potwierdzenie otrzymania pracy najczęściej wysyłam z smartfona, a tam nie sprawdzam rozmiaru pracy. (Praca wpłynęła dziś ok. godz. 11-stej.)
Edit.
Upss. Fałszywy alarm. "Schowała mi się" poprawiona praca wysłana nieco później . Jest OK.