Świetnie.
Wersja do druku
Świetnie.
Ja mogłem, więc dałem - podobało się.
Ale fajne foty. Ale Lofoty z góry przy dobrym świetle - bajeczne.
To bardzo miłe jak coś co się robi podoba się. i jest docenione. Dzięki zatem za docenienie i dobre słowo :).
Co do Lofotów... to dla mnie straszny ból d.... .
Fotografowałem tam dwoma puszkami i kilkoma szkłami. Pogoda jak widać cudowna. Tylko powinienem wyłączyć, tak mi się wydaje, automatyczny balans bieli. Słońce co chwila wychodziło zza chmur i się za nie chowało.... masakra kolorystyczna :) Nie mogę znaleźć w stosie zdjęć dwóch o takiej samej kolorystyce:). Każde inne, jak od Picassa :).
Mimo mojego marudzenia jestem bardzo wdzięczny losowi, że dane mi było tam być, to wszystko zobaczyć własnymi oczami i w miarę możliwości podzielić się z innymi. To była faktycznie królewska nagroda za kilka wcześniejszych dni niepogody i deszczu.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
,,,, gdzieś tam daleko na północy ....
37
Załącznik 216768
.
Imponujacy widok i przykład na pogodzenie nowoczesności z naturą.
.
W Reine słońce już zachodzi ...
38
Załącznik 216816
.
Wrzuć w końcu jakieś nieudane zdjęcie bo kompleksów się nabawimy .... i można by było coś innego napisać....:wink:
A tak serio to kolejne bardzo fajne foty !
:):):) Myślę, że jeszcze muszę się dużo uczyć :).... ale dzięki za dobre słowo dodające energii na dalszą walkę ...
Kolejnych parę fotek. Tym razem z Nusfjordu, małej spokojnej wioski rybackiej na Lofotach, w północnej części Norwegii, jest jedną z najstarszych i najlepiej zachowanych norweskich osad rybackich, o długiej tradycji Lofotfiske oraz sezonowego poławiania dorszy.
Turyści jadą tam na odpoczynek w spokoju i ciszy oraz wędkowanie.
39
Załącznik 216830
40
Załącznik 216831
41
Załącznik 216832
42
Załącznik 216833
Piękne krajobrazy na tych Lofotach - i bardzo ładnie pokazane.
Widoki niesamowite.
Chciało Ci się taki kawał drogi jechać i jeszcze aparat dźwigać? :)
Te widoki to jedno z moich niespełnionych marzeń. Jeszcze :)
Też tak uważam :). Jest tam to co lubię, a nie ma tego na południu Europy.
Dzięki za opinię. Mi z kolei bardzo podobają się Twoje robaczki. Są świetne :)
Dzięki za odwiedziny :).
Chciało i staram się tam być często jak to możliwe. Aparat.... :) ... i jeszcze drugi aparat .....a czasem i trzeci.
Śpiesz się, bo Norki chcą wszystko wybetonować i wyasfaltować, aby mali ludzie o skośnym spojrzeniu mogli wszędzie autokarami wjechać :mrgreen:.
Parę fotek z Lofów już tu jest, więc teraz coś innego dla odmiany. aby tematu nie przegrzać. Znowu wylosowałem paskudną pogodę, ale że to Szkocja to chyba nic dziwnego :). Tyle ile tam "żab" z nieba leci. to chyba nigdzie taak nie ma. Miejsca piękne, ale ludzi zbyt dużo.
Najmilej wspominam Skye.
Quiraing miejsce pielgrzymek wielu turystów ...Pogoda w tym miejscu zmienia się dwa razy na godzinę :). Naprzemienne nieskończone cztery pory roku...
... zapraszam do więzienia :).
43
Załącznik 216856
.
Fajnie. Wrzuć więcej zdjęć z Szkocji. Ciekaw jestem..
Chętnie wrzucę parę zdjęć ze Szkocji. Mam co prawda z nimi, i chyba nie tylko ja z tego co widzę w "internetach", pewien problem. Trudność mi sprawia ich kolorystyka. A właściwie kolorystyka trawy :). Przeglądając googlowe,fotki ma się wrażenie, że to zdjęcia radioaktywnego wycieku w okolicach Prypeci albo zapleśniała kiełbasa :).
To dziwne niebieskawe "światło" oświetlające olbrzymie połacie trawy tworzy scenerie wielkiego prosektorium :mrgreen:. Balans bieli w puszkach mi oszalał ...Oczywiście jak zwykle u mnie, chmury ciągną się po ziemi....:).
Dotarłem tam po południu i zostałem do następnego dnia. Pogoda była stabilna jak nigdy :)....
The Old Man of Storr
44
Załącznik 216895
45
Załącznik 216892
46
Załącznik 216897
Nie zawsze jest piękna pogoda i świeci słońce. A zdjęcia trzeba robić :). Najlepiej mieszkać tam i mieć to wszystko "pod reką". Przy tak kapryśnym klimacie trudno jest się dobrze wstrzelić w pogodę. Ale mimo wszystko fajnie tam jest i mam nadzieję,że kolejny wyjazd będzie bardziej słoneczny :).
Piękne zdjęcia, dobrze skadrowane z bardzo naturalnymi kolorami. Brawo
Dzięki za odwiedziny i opinię :).
Teraz parę fotek z Plockton, klejnotu Szkockiego wybrzeża.
Głowna ulica i hotel ...
47
Załącznik 216937
Na ulicy głównie turyści spragnieni wypoczynku .... Atrakcją główna, jak podejrzewam są meszki i święty spokój :).
48
Załącznik 216938
49
Załącznik 216939
50
Załącznik 216940
51
Załącznik 216941
Czasem w tamtych stronach można spotkać ekscentrycznego milionera zauważającego świat dookoła :)
52
Załącznik 216942
Shieldaig wieczorem i w nocy. Bardzo nieprzyjemna okolica za względu na meszki. Tną jak by nie jadły nic od dawna :). Jedyny sposób aby wyjść z auta to "szczelnie" się ubrać. Czapka z siatka na twarz i rękawiczki obowiązkowe. Żadna część ciała nie może być odsłonięta....
No chyba, że ktoś lubi być zżerany na żywca. :)
53
Załącznik 216943
54
Załącznik 216944
Ciąg dalszy być może nastąpi .... :)
... a miejscowi ? Lubią być zżerani ? :)
Ich też żrą. Przynajmniej niektórych ... Spotkałem w sklepie rodaka pracującego przy budowie nowej drogi i powiedział mi, że pracują w specjalnych ubraniach chroniących przed meszkami. Więc bycie Szkotem i miejscowe jedzenie nie pomagają... Teraz wyobraziłem sobie Szkota w kilcie atakowanego przez meszki :)
Obawiam się, że szkocki eliksir na wszelkie dolegliwości także nie jest skuteczny.
Owszem może sprawiać uczucie ulgi w chwilach kiedy "film się rwie", Ale ileż można? .... nikt z nas nie ma wątroby ze stali :)
Zdjęcia fajne, ładne krajobrazy i ujęcia. 50 przypadła do gustu szczególnie.
Czy w tym Plockton to jest jeszcze jakaś ulica oprócz tej głównej, która wygląda jakby była jedyna.
:wink:
W końcu, to jak by nie było królestwo..... i jak by wyglądało w nim miasteczko z jedna ulicą? :)
Są jeszcze jeszcze małe uliczki , przy których stoją domki lokalesów oraz dojazdy do odosobnionych posesji.
55
Załącznik 216960
56
Załącznik 216961
Jeszce raz główny najbardziej atrakcyjny "dyżurny" widok w miejscowości. Z innego miejsca, szkła i czasu.
57
Załącznik 216962
Chyba gdzieś za Plockton... ale na pewno przed dobra burzą ....
58
Załącznik 217025
.
Jak pisałem wcześniej, Plockton to mała mieścina z jedną wystawną uliczką. Ale ma ona niewątpliwie asa w rękawie :. Jest nim lotnisko.... i jeśli ktoś przypadkiem ma chwilę czasu, mały samolocik pod ręką może zawitać do tamtejszego zacisznego baru na herbatkę, małą czarną ... lub na jedno i drugie z mała czarną ....
Na dowód że nie zmyślam ....
59
Załącznik 216996
A na deser zamiast zacnego zachodu słońca dostało mi się takie "cuśśśś"
60
Załącznik 216997
.
Za to cuśśśś powinienem dać 500+ Nie mogę bo mi się skończyły :)
Sam miód to twoje "cuśśśś". Piękne warunki, cudowne światło.
Dzięki kolego :).
Na razie kończę ze szkockimi "klimatami". Jakoś specjalnie mi nie leżą. Po za zachodnim wybrzeżem i Skye jakoś nić specjalnie mnie urzekły.... Oczywiście także po za górami. Góry są wszędzie piękne :). Złożyło się na to parę czynników. Głównym z nich, jak dla mnie to ruch lewostronny który stawał się problemem w większych miejscowościach czy miastach.
Jeździmy autem "nawykowo". Tam to wychodzi w różnych nieprzewidzianych sytuacjach. Zrobienie paru tysięcy kilometrów było mocno męczące :). Bardzo mili znajomi z Edynburga uprzedzili nas, na co uważać w UK i dla mnie to jakaś abstrakcja. Kraj nie do życia :). Najbardziej rozbawił mnie, chyba do łez parking, wcale nie jeden.Czynny tylko w dzień.
Przy wjeździe jest szlaban zamykany wieczorem i otwierany rano, Gdyby Ci auto zamknęli to masz pecha...i nie koniecznie 6,5 :mrgreen: ..... raczej coś około 50 funtów w postaci daniny dla Królowej ....
Podsumowując, jak najbardziej pojechałbym jeszcze raz na Skye, ale najchętniej jako pasażer :).
Inną dziwną dla mnie sprawą są niektóre szkockie miasteczka. Tak wygląda Abby o ca. 17 godzinie. Takie pstryki poglądowe.
Polecam do zobaczenia w tym miasteczku ruiny opactwa Melrose, notabene dwukrotnie spalonego przez Anglików :).
61
Załącznik 217011
62
Załącznik 217012
Coś dla Bogdana i jego "gdzie są ludzie?" :). Tylko że w Dusseldorfie ludzi unikałem, a tu wręcz szukałem ... Jedynym miejscem gdzie ich trochę spotkałem to stary kościół przerobiony na knajpę, na wieży którego zamiast krzyża stoi antena chyba telefonii komórkowej...... Pozostwię to bez komentarza.
Są Szkoci mówiący, że ich kraj jest pod okupacja i nie mogą stanowić o sobie.
Nie mogą też "bidoki" zagrzmieć na wroga jak to jest w "Warszawiance roku 1831" - trąbo nasza grzmij . Nie mogą, bo już horny nie działają i nikomu nie są potrzebne. No może po za kajakarzami bez GPS :).
63
Załącznik 217013
Ale zostawmy smutki na boku :). W Inverness ludzie są, są niezależnie od pory dnia i nocy i nawet uśmiechnięci.... ale ja i tak ich unikam :)
Zamek w Inverness
64
Załącznik 217014
A tu witryna jednego z lokali z "bursztynowym eliksirem " :).
65
Załącznik 217015
.
60 super
Panie, o 17.00 to oni mają " fajf o klok " :mrgreen: to tradycjonaliści.
Ci mniej tradycjonalni sączą browara lub 25-letnią " łyski " :mrgreen:
A fotki świetne. :mrgreen:
Tiaaaa Łaziłem po Abby od ca 16 do 21. Długą maja ta herbatkę :) , ale faktycznie coś może być na rzeczy Rozumiem jeszcze eliksir .... on przykuwa do stołka na dłuższą ilość czasu....ale zwykła herbata :)
I wynika z tego , że są Szkoci są bardziej angielscy niż angole. Jakoś Londyn czy Leicester nie wymiera o 17 tej :)
Konkretnej odpowiedzi mogą dać tylko nasi rodacy tam mieszkający.
Ps
Życzliwa dusza doładowała mi "skarbonkę" za fotkę 60. Wielkie dzięki :)
To nie ja :-P Mnie 500+ zabrali :lol:
A'propos zdjęć - w St.Andrews też pusto było, choć to miasteczko uniwersyteckie. A co do "wolności" to Oni nadal kochają Williama Wallace'a. Mieli ostatnio referendum to się poszkapili. Ropę mają, węgiel, kamień, metale szlachetne - tak pewnie z 65 % budżetu królestwa to od nich. Oj utarli by nosa brytolom gdyby się odłączyli.
Pozwolę sobie :)
Komenda policji. Też pusto.
Załącznik 217016
Co za łobuzy Ci zabrali 500+ :).
Na mnie te pustki na ulicach robiły okropne apokaliptyczne wrażenie. Ci jedyni przemykający ulicami przechodnie wyglądali jak partyzanci ... z wyciętego lasu :)
Strasznie ponure klimaty.
O jakim Williamie piszesz? :). Angole twierdzą, że to bajki :)...... i smutny wniosek jest taki,że prawdy są dwie( nie, nie trzy :mrgreen:) . Jedna to to, że historie piszą zwycięzcy i najeźdźcy. A druga, kto zapomina o swojej tradycji i nie zna historii skazuje się na niebyt ....
Ps
Co Ty bidoku teraz bez tych 500+ zrobisz :).
Pewnie sami otworzyli pub na "zapleczu" :mrgreen:
Wracam tam gdzie czuję się najlepiej. Gdyby ktoś przypadkiem wstąpił na "północny szlak", warto wstąpić do Borgundu w gminie Lærdal, w okręgu Sogn og Fjordane. Znajduje się tam, jak podają Norwegowie, jedyny klepkowy (słupowy) kościół Norwegii, który dotrwał do naszych czasów w nienaruszonym stanie. Świątynię pw. św. Andrzeja wzniesiono ok. 1150 roku.
66
Załącznik 217040
67
Załącznik 217041
68
Załącznik 217042
Czy jest to jedyny w oryginalnym stanie stavkirke nie wiem, i nie zamierzam podejmować polemiki w tym temacie. Faktem jest, że bije z tej budowli niesamowity autentyzm i jakiś magiczny urok.
Ciekawym jest, że niemal każdy okręg Norwegii szczyci się najstarszym stavkirke. Tu należy postawić pytanie, jak wiele pozostało w nich pierwotnego wystroju i detali.
Dodatkowymi atrakcjami znajdującymi się całkiem blisko, to miasteczko Aurland ze swoim Stegastein. Aby do niego się dostać trzeba przejechać liczącym sobie blisko 25 km tunelem Laerdal, albo zabawić się w kierowcę górskiego i pokonać słynną "śnieżną drogę". Opcja druga zdecydowanie ciekawsza :).
Jeszcze jedna uwaga co do jazdy tunelem. Jest tam zainstalowany system mierzenia czasu przejazdu i gdyby ktoś chciał w ciemności troszkę przycisnąć to może się liczyć z koniecznością uiszczenia małego "zadośćuczynienia" państwu norweskiemu :).
Ciekawych miejsc jest w okolicy więcej, choćby Aurlandsdalen jedna z piekniejszych górskich dolin w Norwegii, ale ciężko jest je wszystkie wymienić.
Tak potrafi wyglądać Śnieżna droga w lipcu :)
69
Załącznik 217044
.
...gdzieś na północnym szlaku :)
70
Załącznik 217066
71
Załącznik 217067
.
przecudne te kadry
miło mi poinformować że poniższe zdjęcie zostało zgłoszone do konkursu na najlepsze foto listopada
miło mi poinformować że poniższe zdjęcie zostało zgłoszone do konkursu na najlepsze foto grudnia
Dzięki za pochwałę :). Co do zdjęcia drugiego mam pewien dylemat. Zdaję sobie sprawę, że kadr nie jest teoretycznie poprawny... Ale nie miałem serca wyrzucić z foty nieba z cudnymi chmurami, albo plaży z wodorostami. Osiągnąłem więc kompromis, i mam nadzieję, że nie zostanę z tego powodu ukrzyżowany :mrgreen:
Weź kurcze podmień - na 71 powinna być łódź Wikingów, a nie jakiś twór plastikowy :mrgreen: