... no proszę ... komputery przetrwały ... :lol: ... foty w sumie mroczne , ale klimatyczne :grin:
Wersja do druku
Załącznik 213133
Załącznik 213134
poczekalnie w jednej z przychodni zdrowia
Podziwiam foty i gram "Cień Czarnobyla" :-)
Ja się nie znam, ale jeśli pominiemy magiczne hasło "Czarnobyl", to foty nie powalają.
"zatrzymany czas" - z przyjemnością oglądam i czytam, na mnie największe wrażenia zrobiły przedmioty z "minionej epoki" np. dział księgowości na liczydłach, ale skoro w ten sposób wyliczali parametry działania reaktora ...
jasne że pamiętam - zlot zacny był i już przebieram nóżkami na myśl o kolejnym :mrgreen:
po tym pokazie stwierdziłam że choć zawsze chciałam do tego Czarnobyla dotrzeć - to chyba jednak spassuje
teraz ponownie przychodzi mi ochota - a co będzie czas pokaże
niemniej z dużą chęcią oglądam te zdjęcia
zaiste zacna ;)
a co do samych zdjęć - miło mi poinformować że poniższe fotografie zostały zgłoszone do konkursu na najlepszą fotografię lipca - gratuluję :)
Cytat:
Zamieszczone przez jagger
Dzięki :-)
Załącznik 213381
Załącznik 213382
sklep z pianinami
pianina też ciekawe - choć w dalszym ciągu psiak jest moim top of the top :)
czasami mam wrazenie że ciut za dużo tego hdr w niektorych pracach - dla mnie jest atutaem dopóki nie wychodzi sam jako technika na 1 plan
Obejrzałem ostatnią wrzutkę i przyznam, że temat na tyle mnie intryguję i zdjęcia są tak mocno zachęcające, że zaczynam od początku lekturę.
Załącznik 213669
sklep z telewizorami
a gdzie dział z LCD i OLED-ami ?
ciekawe fotki, czekam na więcej.
Ciekawy wystrój - szczególnie regały.
Myślę, że to współczesna kompozycja. @jagger - relacja bardzo wciągająca.
Robią wrażenie te apokaliptyczne zdjęcia. Swoją drogą robiliście jakieś pomiary napromieniowania w różnych miejscach? Mam jeszcze pytanie odnośnie przewodnika. Wspomniałeś, że oprowadzał Cię takowy w dodatku nieco po cichu przed służbami? Skąd miałeś namiar na taką osobę? Co jeśli np ja chciałbym kiedyś odwiedzić to miejsce? Jak i gdzie szukać osoby, która może tam wprowadzić?
:mrgreen: np. https://chernobyl-tour.com/english/ :mrgreen:
Załącznik 213758
selfik ;-) w jednej ze szkół w Prypeci
Selfik super.
Pzdr, TJ
Chyba bym się bała tego wszystkiego dotykać gołymi łapkami - czy to już przewrażliwienie z mojej strony ?
ale fota dobra
... sugestia. ... Po tylu latach zagrożenie jest porównywalne do zrobienia zdjęcia rentgenowskiego w starej pracowni . Poza tym o wiele większe zagrożenie niesie telewizor , kuchenka czy płyta indukcyjna , o nakładających się falach elektromagnetycznych bez żadnej kontroli na terenie Krakowa nie wspominając . A przecież wszystkiego używamy i po ulicach też chodzimy . Na prześwietlenie zęba tez pójdziemy dwa razy z rzędu jak "fota" nie wyjdzie :wink:
Niezłe klimaty.
Widziałem już dużo zdjęć z tego miejsca, ale i Twoje z przyjemnością oglądam. Interesujące kadry.
Selfik fantastyczny:) i czekam na kolejne...
Fajne, klimatyczne zdjęcia. Oglądanie ich, znając historię tego miejsca, nabiera szczególnego wymiaru.
seriooo ??
to nieźle ;) w sumie z racji na rocznik - jakoś to miejsce chciałabym odwiedzić kiedyś - choć kilka razy zdania mi się mocno zmieniały ;)
ja także ;)
dokładnie - historia straszna - ale dobrze że coraz częściej i więcej się o niej mówi
Załącznik 213917
Tym co uratowali świat... czarnobylski pomnik upamiętniający strażaków, którzy zginęli podczas prób gaszenia reaktora
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Załącznik 213918
A tutaj wnętrze remizy w Prypeci... to z niej wyjechali strażacy na spotkanie ze śmiercią
pod malowidłami widać makietę radaru pozahoryzontalnego oraz budynków technicznych tej gigantycznej konstrukcji.
Bardzo ładny ten pomnik - wyglada jak z jakiegoś starego albumu
Załącznik 214052
Największe wrażenie jednak zrobiły na mnie opuszczone wioski takie jak Krasne lub Maszewo. Ewakuowani ludzie zostawili wszystko tak jak stało. powiedziano im że opuszczają swoje rodzinne domostwa tylko na trzy dni. Nie zabierali więc nic poza przysłowiową szczoteczką do zębów i bielizną na zmianę. Reszta została tak do dzisiaj jak w tedy 33 lata temu.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Załącznik 214053
Trochę to przykre, że oglądam te zdjęcia z taką fascynacją... W końcu za każdym tym opuszczonym miejscem stoi czyjaś tragedia....
Załącznik 214125
sypialnia.
Absotutnie nie ciągnie mnie w takie miejsca ale foty świetne.
A nie na Wyspy Owcze ?
A mnie intryguje, jak te okna w mieszkaniach są otwierane, nie widzę klamek czy innego sposobu, tylko na jednym zdjęciu są jakby uchylone, na innych nie widzę jak to działa.
Załącznik 214579
każda chałupa miała piwniczkę pod podłogą, trzeba było uważać, by do nich nie powpadać przez zbutwiałe podłogi.
Te zdjęcia przypominaja o wielkiej tragedii jak tam miała miejsce. W pospiechu pozostawione domostwa z całym dobytkiem, sklepy z towarem świadczą o rozmiarach kataklizmu. Umiejscowienie
piwniczki w każdym domu to zabezpieczenie się przed głodem jaki zdziesiątkował ten naród przed laty.
tak, polecam książkę Ryszarda Kapuścińskiego 'Imperium' kilka rozdziałów poświęcił wielkiemu głodowi na Ukrainie jaki sztucznie stworzył Stalin.