Już był, dwa posty wcześniej:), ten jeden głos niewiele zmienił:) (dokładniej to jeden głosujący i 3 głosy)
Wersja do druku
Gratulacje dla zwycięzcy !!! :mrgreen:
Chwała pokonanym ! :mrgreen:
PS.
Jeśli ktoś głosował na moje "dzieło", serdecznie dziękuję ! :mrgreen:
Jak zawsze jestem pierwszy w gratulowaniu. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jeszcze nie widzę kto zwyciężył, ale też gratuluję !!
Moje wszystkie głosy poszły na podium :) Mam nosa :)
Zwycięzcą edycji 23/2018 został helmuth
Gratulacje !!!
(praca 7)
Załącznik 206862
Miejsce 2
andtor2 (praca 9)
Załącznik 206863
Miejsce 3
Mirek63 (praca 5 )
Załącznik 206864
Dziękuję wszystkim za udział w zabawie, zarówno uczestnikom jak i tylko głosującym.
Zapraszam także do dyskusji na temat prac. (miejsce trzecie rozstrzygnęło się ostatnim głosem)
Zwycięzca @helmuth proszony jest o nadesłanie RAW-a do następnej edycji popRAWki :smile:
Czasu na to sporo bo jak zapowiadałem dopiero po nowym roku rozpoczniemy zabawę w popRAWki.
PS.
W pamięci minus dla @Saboor-a , @fret-a i @apz -ta , za brak udziału w głosowaniu:wink: (to taki oczywiście rymowany żarcik)
Nikt nie pisze o pracach to coś ja może naskrobię.
Takie przemyślenia laika :)
Jak większości przypasowały mi wersje z "dodatkami".
Najbardziej chyba nr 5. Pomysł z damami i podmianką autka w dali był świetny !! Damy chyba wracają nad ranem z jakiejś imprezy. Jedna (ta z przodu nieplotkująca i zamyślona) pewnie jakiś zawód miłosny przeżyła.
Potem typowałem 9. Zmiany może mniej spektakularne ale mają smaczek :) Kilku pieszych i autko w tle. No i obróbka mi bardzo pasuje.
Następna była siódemka (zwycięzca). Tu mi trochę kuń nie pasował (takie piękne miasto i czyściutki bruk) ale busik jak najbardziej.
Z dodatkami były też 10 i 11. Ale na dziesiątce kuń a na 11 superowy automobil ale mi obróbka nie podeszła.
Pozostałe fajowe również, ale bez dodatków ....
Mogę teraz zdradzić nad którą pracą (moim 3 głosem) się zastanawiałem dość długo. Były to dwie ostatnie według numeracji, czyli 10 i 11. Ostatecznie zdecydowałem się na pracę nr 10.
Zwyciężyła najlepsza praca moim zdaniem, chociaż dość długo akurat moja prowadziła w głosowaniu. Dodatkowe gratulacje dla @helmuth-a bo uzyskał największa ilość głosów (23) dla zwycięskiej pracy.
Bynajmniej nie pamiętam (za mojej kadencji prowadzącego), aby ktoś miał więcej głosów będąc na pierwszym miejscu, a frekwencje głosowania już takie były.
Jedyna uwaga do pracy z 1 miejsca to, że nie został usunięty (nie było to zbyt trudne) znak "zakaz ruchu", choć w pracy bardzo mało zauważalny (na oryginale i owszem).
Koń i stary autobus, bardzo fajny pomysł.... Tylko Heniu popatrz na proporcje wielkości... Jedno i drugie powinno być mniejsze.... Zwłaszcza koń.... Porównaj z wielkością ławek...
Poza tym gratulacje.
Tego znaku zakazu nie wypatrzyłem.
Jeszcze z lewej można było usuwać trochę nie pasującą do epoki reklamę kredytów hossa.
No, głosowałem na świętą trójcę. Ale mi radochę sprawiliście. Jakby nie ten głupi system to jeszcze po plusie bym wlepił :D
Wiedziałem, że Qń zwycięży. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Mi akurat bus pasował co do wielkości, może odrobinę mniejszy (i mniej wyostrzony, z mniejszym kontrastem, w stosunku do całego zdjęcia) powóz z koniem mógłby być, ale to nie jest łatwe z tymi proporcjami i ogólnie pod tym względem jest bardzo przyzwoicie. Tu już wkraczamy w takie szczegóły:)
Qń był też w pracy nr 10:mrgreen:
Dziękuję bardzo.
Pełne zaskoczenie, ponieważ wydawało mi się, że moja interpretacja "archiwalności" jest zbyt daleko posunięta. Założyłem, że aby nazwać zdjęcie archiwalnym, nie wystarczy stan fizyczny zdjęcia spowodowany leżeniem w archiwum. Musi ilustrować minioną rzeczywistość. Najlepiej cofnąć się o kilkadziesiąt lat.
Okazuje się, że nie tylko ja miałem taką wizję :)
Cofnąłem się do czasów, w których konie były częstszymi uczestnikami "ruchu drogowego" niż autobusy. Ja jeszcze takie pamiętam. Ulice wtedy też jakieś czystsze były. Za rzucenie peta na ulicę można było zarobić pałą od niebieskiego. :)
Faktycznie, po obróbce nawet nie zwróciłem uwagi.
To był największy problem ze znalezieniem właściwych proporcji.
Myślę, że to był czarny Qń :-P
Moje gratulacje.
Gratulacje :)
Gratki dla zwycięzcy. Był jednym z moich faworytów, choć nie pierwszym ;)
Jak poprzednicy serdecznie gratuluję Zwycięzcy. Ja trochę odpłynąłem ale nie odpuszczę kolejnych edycji.
Gratulacje dla zwycięzcy.
Równie z gratuluję, świetnie dodana atmosfera dawnych czasów.
PS. @andtor2 Głosowałbym na zwycięską pracę.
@helmuth , oczekuję na nadesłanie RAW-a do 1 edycji w tym roku:)
Mogą być przykładowo "wertykalne piony i horyzontalne poziomy":) lub inny ciekawy materiał do obróbki:).
Przed napisaniem posta skrzynkę oczywiście sprawdziłem (folder spam także). Wygląda na to, że z jakiegoś powodu nie doszło.
W smartfonie mam też tą pocztę popRAWki i przychodzą mi powiadomienia o nowych wiadomościach. Nic nie otrzymałem (ostatnia wiadomość od google z 17.12.18.)
Prześlij w takim razie raz jeszcze.
Właśnie wtedy wysłałem:
Załącznik 207231
Postaram się wieczorem wysłać jeszcze raz.
Może nie doszło bo 3 RAW-y (wielkość wiadomości) ? Panorama, czy do wyboru jedno ?
Wysłałem, napisałem dlaczego trzy zdjęcia.
Napisz czy doszło, jeśli nie to wyślę z gmaila albo wyślę same linki do zdjęć.
Na tą chwilę jeszcze nic nie dotarło.
Jak będą ewentualnie linki, to wyślij je w wiadomości na priv.
Raczej już jutro rozpocznę tą nową edycję.
Edit.
Właśnie otrzymałem RAW-y, (linki do RAW-ów, ale to już bez różnicy, ważne, że są)