Jednak kit sporo jaśniejszy
Wersja do druku
Pisząc o jaśniejszym kicie miałem na myśli FF :)
Zgadzam się z powyższymi opiniami. Jest bo jest i w bardzo dobrych warunkach świetlnych (jakie zazwyczaj są na wakacjach) nawet coś tam w miarę wyjdzie, ale fizyki raczej nie oszukamy (wielkość matrycy, obiektywu).
"Byle jaki kompakt" (za kilkaset zł.) zrobi moim zdaniem znacznie lepsze zdjęcie od wypasionego smartfona (za kilka tyś. zł). Mi jakoś trudno nie poruszyć zdjęcia robiąc smartfonem i klikając na ekran dotykowy. Awaryjnie owszem czasem i używam. Ale to tylko moje zdanie, może i mylne:)
Chętnie zobaczyłbym porównania, a nie tylko słowa. Niestety nie posiadam ani obecnego kompaktu (a jedynie takie z przed 10 lat), ani wypasionego smartfona.
Rozumiem, że te lepsze smartfony maja stabilizację optyczną (matrycy, czy obiektywu) i zoom optyczny ? Jeśli tak, to zdjęcia będą porównywalne z obecnymi kompaktami (do mikro 4/3 nawet nie myślę porównywać), a czy lepsze, to bardzo wątpię.
Nie ma takiego kompaktu za kilkaset złotych (nowego) obecnie, który zrobi lepsze niż dobry smartfon. Ale już gdzieś od 1500zl się znajdzie
Słowa, słowa, słowa. Poproszę o przykłady:) Fajnie jakby światło było niezbyt sprzyjające:)
Chyba, że głównym atrybutem, zaletą, jest to, że telefon mamy zazwyczaj zawsze przy sobie. To się zgodzę, a jakość stawiamy na drugim miejscu.
Zawsze lepiej zrobić zdjęcie czegoś ciekawego nawet z gorsza jakością, niż nie zrobić wcale, bo nie chciało nam się "dźwigać" aparatu/ kompaktu.
PS.
Moim bardzo starym (ponad 10 letni) kompaktem Canon a610 (5 MPix) zrobię lepsze zdjęcie, od mojego obecnego smartfona Xiaomi Redmi 4A (13 MPix). Że o ergonomii i innych możliwościach foto nie wspomnę (np. makro, czy możliwość użycia filtrów).
Podobnie i ja Ci nic nie muszę udowadniać tym bardziej:)
Pozostańmy może przy swoich zdaniach w tym temacie, no chyba, że zależy Ci na udowodnieniu, że się mylę:wink: Mi tak średnio i raczej porównań ( o których pisałem) nie będę wstawiał.
PS
Co do większego zoomu, optycznego rzecz jasna (a to chyba jest przydatne w wakacyjnych fotach ?, smartfon powiedzmy za 3 tyś tego nie ma ?- moje wielkie zdziwienie nie ukrywam )
Czyżby tani kompakt jednak był tu górą nad wypasionym smartfonem ? i raczej nie tylko pod tym względem.
Lekki szok:
Przyznam szoku nie przeżyłem, a na czym on niby miał polegać ?
Dlaczego nie ma tu do porównania smartfona, przecież robią równie dobre zdjęcia ?... poniekąd ?
"S-Line lenses deliver the richest image
experience with elaborate optical performance
For the S-Line series of the NIKKOR Z lenses, a much higher
level of standards of design principles, and quality control
that is even stricter than Nikon’s long-inherited standards
are newly established. The title of the S-Line is reserved only
for lenses that have cleared these more rigorous standards
for evaluating various factors, including MTF performance.
While utilizing the advantage of outstanding flexibility in
lens design of the new Nikon Z mount, the S-Line lenses
achieve outstanding imaging performance by integrating
the tradition of Nikon’s optical design technologies with
the latest optical design technologies. The S-Line lenses
including f/1.8 prime lenses and a fixed f/4 zoom lens will
totally change the perception from that of the conventional
lenses associated with their specifications. Every S-Line
model features the refined, glistening silver-colored line
and the NIKKOR emblem with a decorative “S” on the
lens barrel. The “S” represents the first letter of various
words such as “Superior”, “Special” and “Sophisticated.” It
also stands for silver-colored line. All of the S-Line lenses
employ Nano Crystal Coat, and will also incorporate such
new technologies as ARNEO Coat and a multi-focusing
system. The elaborately crafted exterior design and optical
performance attained at an extremely high level make the
S-Line lenses as pleasurable to own as they are to use.
Nikon’s lens technology
realizes new-dimensional
optical performance."
pdf https://cdn-4.nikon-cdn.com/e/Q5NM96...Z-Brochure.pdf
Nie wiem nad czym tak debatować - przecież to jakiś koszmarek jest. :???:
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale nie widzę opcji korpusu ani zapowiedzi z matrycą aps-c, więc pozycja Olka, Panasonica i Fuji póki co niezagrożona. Gdybym szukał FF to nie kupiłbym Olka tylko Sony A7.
Odległość matrycy od bagnetu też niewielka jak w Sony, ale skoro Sony szkla FF nie są kompaktowe, to pewnie i tu rewolucji nie będzie - mikro4/3 pozostanie kompaktowe.
Cena od 10000zł za body też nie zachęci raczej wielu, a widząc przelotkę na bagnet N, to głównie Tamron i Sigma się ucieszą.
Niemniej fajnie że w kategorii bezlusterkowych FF Sony ma poważnego konkurenta, może to wymusi lepsze ceny i zachęci do produkcji nowych szkieł Tamrona i Sigmę.
nawet bardzo kompaktowe...
http://j.mp/2NcVNGw
M4/3 jest kompaktowe w przypadku niektórych korpusów ze stałkami ze światłem 1.8. Flagowce z szkłami "Pro" gabarytami zbliżają się do FF, z obrazkiem jest już gorzej, a ceny...są jakie są.
Dlatego korpusom pokroju E-M1 i szklarni PRO będzie ciężko, coraz ciężej...
Podobno Olek planuje nowego flagowca, ciekawe co wymyśli, żeby nie dać się zaorać.
Będzie ciekawie. Choć zapewne najpierw pokażą nowego E-M5
I jeszcze dochodzi kwestia obiektywów. Stałki 1,2 w obecnych cenach można chyba uznać za zaorane.
Duży Olek nie ma sensu, bo i tak nie będzie tam dużej matrycy. Siłą Olka jest to, że jest mały (taki do podróży w sam raz) i to, że fotografowie lubią wymienna optykę, a nie kompakty.
O wszystkim decyduje kasa w portfelu czyli jeżeli będą kupujący będzie produkcja.
Kupowanie zależy od ceny, a cena od skali produkcji i koło się zamyka. Mam wrażenie, że Olek jednak dotarł do ściany. PRO chyba zaorane. W maluchach i szkłach 1,8 wszystko już jest. Może jeszcze jest miejsce na tańszą wersję 75/1,8 i jakieś dłuższe makro. Jakaś nowa nisza?
Oj tam, po co ten pesymizm, jutro będzie lepiej.
Zapowiadany obiektyw Noct 0.95/58 ma być manualny, więc porównuj z Voightlanderem 25mm 0,95. Poza tym porownałeś do największego korpusu w systemie.
Tu masz porównanie z em10 z ekw 35mm czyli 17mm f/1,8
https://camerasize.com/compact/#794.785,521.383,ha,t
Raczej się powtarzam, ale dziwi mnie nieco, że Olek nie produkuje szkieł z światłem f 1.4 ?. Jest przeskok z 1.8 na 1.2, a tu już ceny bardzo wysokie. Chyba się nie mylę, ale szkła z światłem f 1.4 były produkowane już kilkadziesiąt lat temu ? (np. Takumar 50/1.4 i to pod pełną klatkę, a wcale nie był duży obiektyw,/średnica filtrowa 52 mm/). Na dużo mniejszą matrycę chyba łatwiej coś takiego wyprodukować ?
Chociażby panasonic 20/1.7 ma średnicę filtrową 46mm, a mógłby chyba mieć mniejszą bo same soczewki wyglądają, że mają średnicę 15 mm? Nie wiem, może kiedyś było łatwiej, a teraz trudniej konstrukcyjnie...
Spora nisza jest w bardzo długich tele. Nie rozumiem dlaczego to ciągle olewają , tak samo zresztą jak w starym systemie. Aż się prosi o stałki 400/4 500/4 czy nawet 600/4 . Tylko nie z cenami po 5tys$
za 10 lat
a co to ma do tego, jakie mam aparaty :) ?
myślisz , że ma to wpływ na politykę Olympusa?
Jeśli zaś takie szkło jak nowo zapreztowany Nikkor 500mm 5.6 z soczewką Fresnela, będzie już do kupienia za około 10tys zł. To nawet super duper pro Oly 600mm w micro będzie pozamiatany .