DPReview, Cameralabs, Imaging Resource.
Wersja do druku
DPReview, Cameralabs, Imaging Resource.
Jeszcze na tapecie pojawił się lumix Gx8.
Ok. Po długotrwałej burzy mózgu raczej na pewno skończy się GX80, pytanie z którym kitem brać - 14-42 mm czy12-32 mm. Który wypada lepiej jakościowo tudzież szybciej ostrzy??
Bierz 12-32
Myślę, że GX80 z 12-32 to dobry wybór jeżeli zależy ci na niewielkim zestawie. Rozważyłbym jeszcze Panasonic 12-60, który drogi nie jest za to bardziej uniwersalny.
Z tego co widzę, to z 12-60 mm jest tylko dostępne na allegro i jakichś pomniejszych sklepach gdzie przy obiektywie jest dopisek - wersja oem wyjęty z zestawu. Więc jakieś przepakowane zestawu. Oficjalne zestawy to z 12-32, 14-42 i 14-140.
12-60 możesz kupić osobno. Ludzie kupują to szkło w zestawie i się go pozbywają. Sam niedawno go sprzedałem za ok. 800 zł.
Witam Wszystkich.jestem nowym uzytkownikiem forum i mam prośbe o pomoc w wyborze bezlusterkowca.Kilka dni temu sprzedałem swojego Nikona D5500 i zamierzam zakupic jakis mały :)aparat,który bedzie mi potrzebny do zdjec z podrózy,wakacji itp.Niestety ,ale Nikon sie nie sprzawdził ze wzgledu na to,ze preferuje wycieczki na własna rekę a wiaze sie z tym duzo przemieszczania.
Obecnie mam na celowniku dwa aparaty:
Sony A6000 i Olympus OM-D E-M10 III. I tutaj zaczyna sie Wasza rola.Dajacie swoje obiektywne zdanie na temat tych dwóch aparatów ,ewentyalnie jakie inne polecacie w takim przedziale cenowym .
I tak co kilka dni ten sam temat. No bo po co czytać wcześniejsze wątki. No ale przecież tu zaczyna się nasza rola.
Przeciez jak nie chcesz nie musisz czytac ani odpowiadac.Napisałes bo co?bo tak trzeba?
Jestem totalnym amatorem ,wiec napisałem ten post ,bo chciałem uzyskac pomoc.
Przyszedłeś z pytaniem na forum Olympusa to ci powiem, żebyś kupił Olympusa.
No i tu juz jest jakis konkret hehehe.Wiem ,ze do mojego uzytku i jeden jak i drugi jest az nadto wystarczajacy,ale jak ju mam kupowac to wole wiedziec co bardziej sie oplaca pod katem pozniejszych dodatkow w postaci innych obiektywów i ,który jest bardziej przyszłosciowy.
Gdybyś tylko czytał ze zrozumieniem . Takie pytania jak twoje , padają tu bardzo często. Tak więc potrudził byś się 10min i poszukał odpowiedzi dla siebie, a pewnie padały wielokrotnie. Zresztą tak zadane pytania nie mają większego sensu, idź do sklepu, pooglądaj kilka, potem wróć poczytaj sobie o ich zaletach , wadach, i podejmij decyzję.
e-m10 ale w wersji II. Nie ma co płacić więcej za wersję III. A6000 to wciąż fajny aparat, teraz do kupienia za grosze. Problem tylko czy uda ci się znaleźć odpowiadające ci obiektywy w systemie APS-C Sony. Bo na nowe szkła bym już nie liczył.
O dziwo wg. Ceneo są zestawy z 12-60mm w większych sklepach typu Media Markt, Electro etc. Teraz pytanie czy warto płacić te +/- 600 PLN więcej za ten aparat z tym obiektywem niż za zestaw z 12-32 bądź 14-42 czy lepiej spożytkować tę różnicę na dołożenie do jakiejś stałki.
to w sumie zależy tylko od tego, jaki rodzaj fotografii preferujesz. 12-32 + 25/1.7 + 45-150 to bardzo uniwersalny zestaw, ale czasami trzeba żonglować szkłami co bywa męczące. Taki 14-140 załatwia ci 90% zdjęć przy dobrym świetle.
Kup na początek gx80 z 12-32. Potem będziesz kombinował z rozbudową szklarni.
Ja bym dopłacił do tego 12-60.
Cały czas myślę. Z tym obiektywem kosztuje 3100-3200. A za 3499 można mieć zestaw 12-32 mm + 35-100 mm + 25 mm .
W takiej konfiguracji to nie ma nad czym myśleć.
Byłem dzisiaj w MM i ogładałem obydwa aparaty.Dokonałem wyboru a jest nim Olympus OM-D E-M10 III.Jednak teaz mam dylemat czy kupowac zestaw z kitem np:
https://www.coolblue.nl/p...3kaAru1EALw_wcB czy kupic samo body i dokupic jakis inny obiektyw.jaki ewentualnie polecacie do niego.Tylko bez szalenstw cenowych.
I obiecuje ze was juz nie bedę męczył :)
nie pisz czarnym na czarnym, głupi wybór, bierz II i wydaj zaoszczędzone grosze na jakieś szkło
Dokonałem takiego wyboru i zostane przy nim.Uwazsz ze nie ma sensu kupowac wyzszego modelu?mozesz napisac dlaczego?Jestem amatorem ,dlatego takie opinie jak Twoja tez moze byc brana pod uwage.
Jakie szkło masz na mysli?
12-35 + 35-100 + 25.
Dzięki.
A co powiesz na takie cos.tylko dogadałem sie z gosciem wstepnie na 420 euro.
https://www.facebook.com/marketplace...5774528551077/
Bo od poczatku wybieram miedzy tymi dwoma modelami.
Kupno OM-D E-M10MkIII obecnie nie ma sensu, bo po pierwsze jest droższy, po drugie gorzej wykonany (obudowa z plastiku), po trzecie jest wykastrowany z kilku funkcji, po czwarte w niczym nie jest lepszy niż MkII. Chcesz wydać niepotrzebnie kilka stówek więcej na gorsze body - twoja sprawa. Coś jeszcze?
E-M10 III jest ładniejszy :-D I nagrywa 4K i chyba ma lepszą stabilizację. A to, że jest z plastiku, to akurat może być zaleta, bo przynajmniej farba nie odpadnie. Ten metal w tanich korpusach i tak jest przyczepiony do plastiku.
Dajcie człowiekowi wydać trochę kasy zachciankę :-)
hehe własnie.Daj wydac kase.A tak na powaznie to nagrywanie 4K przyda mi sie .Nie bede musial targac GoPro 5 z gimbalem.Kusi mnie jescze ten sony ,ale raczej kupie Olympusa.
Wlazłem do cerkwi w Nowicy. Miałem M10 II + 14-150.
Zdjęcie z ręki. Pewnie by było lepsze gdybym miał 12/2,0 lub 12-60. Ale nie miałem, zostało w domu. Musiało starczyć to co było ze mną.
Załącznik 203139
Bodzip, aparat pokazał klasę, dał radę (w podskokach) zarejestrować światło na sztandarach po prawej i na złoceniach ołtarza w głębi, szczególnie na złoceniach, bo te są najtrudniejsze dla sensorów obrazu. okienka małe, a wiec świecą ostro - jak reflektory, ale ogólnie takie wnętrze, to dla aparatu ciemnica. Ostrość dobra.
Pzdr, TJ
III ma dużo lepszy procesor niż II. Chodzi przyjemnie szybko, ale fakt, został wykastrowany z kilku funkcji. Jakich niestety już nie pamiętam. Miałem ten aparat 2 tygodnie.
Nie można włączyć migawki elektronicznej, dostępna jest tylko w trybie full auto. LiveComposite i to drugie Live coś tam też dostępne tylko w automacie.
ok,ale jakby nie patrzec jestem kompletnym amatorem,wiec i tak raczej bede korzystał z trybu auto. Moze nieraz skusze sie na zabawe manualem. Skoro te funkcje wystepuja w trybie auto to jak najbardziej mi to pasi.Dla was to juz jest jakas niedogodnosc,
Tak wiec dziekuje za pomoc,]
jak juz pisałem narazie kupie z zestawem kitowym,ale pozniej chciałbym kupic jakies szkło ,które przyda mi sie w podrózach,jakis fajny telezoom?
Macie cos ciekawego za rozsadne pieniadz edo polecenia?
No nie pomyslałem o tym.
Powiem szczerze ,ze namieszaliscie mi w głowie.Juz byłem zdecydowany na Olympusa EM10 III,ale własnie robie rozeznanie jeszcze raz.Wasze posty na temat zeby kupic lepeij Olympsa EM10 II troche dały do myslenia i znalzałem taki zestaw.
https://www.coolblue.nl/product/8070...-40-150mm.html
Zainteresowałem sie tez omawianym tutaj Lumixem GX80.Znalazłem taki zestaw.
https://www.cameranu.nl/nl/p2543975/...xoCKRMQAvD_BwE
No i niezmiennie mysle tez o Sony A6000.
Co myslicie o tych zestawach?Jak uwazacie ,który z nich byłby najlepszy dla mnie?
Lepiej, gdybyś już kupił cokolwiek i miał problem z głowy, niż się w kółko zastanawiał nad tym samym.