Jasne, że BEZ LAMPY.
Pozdrówka.
Wersja do druku
Jasne, że BEZ LAMPY.
Pozdrówka.
Mam oczywiście więcej fotek, ale nie o tym mowa. Poprosiłem o foto, czy mogę, że właśnie bez lampy. Jak bez palnika, nie ma sprawy. Było paru fotografów i pstryk i lampa. Czy jakieś leprze foto ? Ja osobiście staram się nie błyskać, choć dopiętą mam 36, nie używam (rzadko). Poniżej z przedstawienia
Chciałbym spytać, gdzie błąd popełniłem? Przedstawiam zdjęcie (trzy wersje), :
1) Orf na jpg (tak było- żółte, beznadziejnie)
2) To samo, lecz z wykorzystaniem automatycznego balansu bieli. Raw-y katuję Lightroomem. Tylko balans i MZ oczy bardzo niebieskie, białka, kąciki i tp.
3) Czyli to, co udało mi się wyciągnąć z Orf. Kadrowanie, ekspo, saturacja, winietowanie. Na galerii pytanie o oczy? Więc gdzie poległem ?
Może bardziej w tym kierunku
Jeżeli chodzi o kącik ust i włos na policzku. Wiedz, że na szybko i do galerii. Sama koncepcja kolorystyki i kontrastu całkiem niezła, choć dla mnie zbyt komiksowo. Jednak o oczy tylko pytam. Skąd tyle niebieskiego ? Nie kumam
ps. mam też podony finalny kadr, mam też 1/1. jakoś tutaj nie jestem pewien, ale 2/3 chyba.
Dzieci już tak mają z tymi oczami. Sprawa jest prosta mają tak białe gałki oczne że aż wchodzą w niebieskie. Dorośli z wiekiem zatracają tą cechę, wiesz przemęczenie, przepicie, stres i oczy przechodzą w czerwienie :).
Ja przy obróbce, usunąłem całkiem kolor z gałek ocznych, lecz można pobawić się w usuwanie tylko niebieskich odcieni.
Jak kadrowo, jak ogółem? Jedno dałem na galerie i odbiło się echem. Czy az tak źle ?
no, ale o co biega? czy przeniosę do początkujących, coś zmieni ? proszę o przeniesienie wątku. Czy jest taka możliwość ?
obraziliście sie na mnie, czy co ?
powiem tak
nie moje klimaty więc ciężko coś napisać. Zdjęcie wydają mi się dobre ale brakuje mi tego czegoś, tej zaciętej walki, min, potu, podoba mi się za to światło, chyba udało ci się tu złapać klimat tego pomieszczenia
Widzę, że tylko w Tobie mam kolegę. Właśnie po to stworzono ten dział. To właśnie tutaj pisać można co się podoba, co nie. To też nie mój klimat. Nie sądziłem nawet, że można podpierać się nogą lub wisieć na planszy. Trudno też foto zrobić, gdy pomimo ustaleń z organizatorami, ochrona ze sceny wygania. Kamery tak, aparaty nie. Dziwnie, ale jeden incydent może skończyć współpracę z CT
A tutaj więcej min:
W pierwszej części relacji z zawodów zwróciłem uwagę na świetnie naświetlone kadry i to jedno w którym zawodnik opiera się nogą o stół. To ciekawy szczegół o którym nie miałem pojęcia. Druga natomiast seria relacji jest bardziej dynamiczna i przyciąga wzrok minami strojonymi przez zawodników które w istocie mają być grożne dla przeciwnika to postronnego widza śmieszą.
Czyli będzie co ze mnie ? Zapraszam innych forumowiczów.
teraz się więcej dzieje, z drugiej serii 1 i 3 podobają mi się bardzo. Fotki typu "Zrobię z ciebie miazgę" :wink::grin::grin::grin:
Fajnie się ogląda
Muszę sie jeszcze nauczyć numerować foto. Więcej zdjęć przez bloga. Zapraszam. (ups. reklama krypto)
Podoba mi się relacja. Bardziej część druga. Dobrze naświetlone kadry i widać emocje. Przyjemnie się to ogląda.
PS. nie denerwuj się tak na brak ocen:) czasem ludzie nie mają po prostu zdania:)
I właśnie brak zdania jest gorsze niż totalne zdołowanie. Piszcie ludziska piszcie
Oj się DZIEJE!!!
Bardzo dobry fotki. Emocje, akcja, dynamika - no i technicznie świetne.
Gratulacje i pozdrówka.
Ciekawa seria, emocje aż grają :)
Fotek z takich zawodów jeszcze nie widziałem. Ładnie ukazane emocje na większości fotek.
Ciekawe te fotki z zawodów, ostatnia seria MSZ najlepsza.
Widać emocje, jest dynamika - gdyby jeszcze pojawiła się fotka otwierająca serię i ostatnia (zamykająca) z rozdaniem nagród (na przykład) - byłby świetny reportaż...
Generalnie MZ bardzo fajnie....
Pozdrawiam
Przypomniało mi się parę fotek. W sumie już stare, ale ... od teraz numerowane. Zapraszam do oceny
Jest tam kto ? Halo
Chrzesty i moja córka. To w środku krzywo (specjalnie) do albumu, wklejacie tak ?
Nie bez powodu jeszcze dwie fotki. Kościółek w Krzeczowie, bardzo ciasny i ciemny. Od pary młodej dzieliło mnie zaledwie 1m (lub ok.130 km jak kto woli) Nie miałem jeszcze wtedy
ZD 14-54. Takie cóś mi wyszło:
1, 4, 5 spoko tam na tych dwóch ostatnich gdzieś WB ucieka chyba ??
Ja to sie nie znam.
Pozdrawiam
centralnie święcone chyba ?
No właśnie nie centralnie. Na palnik standardowo mam nałożony dyfuzor, a sam palnik o 45 do góry. W poziomych kadrach, gdy jestem blisko podnieść wyżej lampę, czy dać ujemną moc ? Gdy przekręcam aparat do kadru pionowego, nie zmieniam położenia palnika, odbijam, np. od filara. Może podnieść lampę do góry ? Długie czasy przy iso 800, a jednak nie mam tej głębi (światło) ?
Ósemka mi sie podoba.
Nie przepadam za takimi krzywymi i udziwnionymi kadrami ale ten jest calkiem udany.
Ładnie widać szczególy na sukni panny młodej ale jest ona chyba lekko żołtawa.
Może tylko u mnie tak?
Na odbitce i u mnie nie wyszła żółtawa. A jakieś porady co do lampy ?
1- widać, że wesołe ale jakby wymuszone. 2 i 3 przyjemne naturalne a tonacja dodaje skromności. 4 obrączki na dłoniach to tradycja, szkoda, ze dłonie nie ułożone w jednym kierunku co dało by jednakowe światlo dla obrączek. 5 bardzo przyjemne i świetnie się ogląda a dodatkowo emanuje dobrym przekazem. 6 para w kościele a poprzedza ja sypiąca kwiatem dziewczynka. Tu mam wrażenie, ze trochę mdłe bez wyrazistości. 7 para klęczy i brakuje mi spójności. On patrzy gdzieś w górę Ona w tym czasie jakby w dekold i to powoduje rozdźwięk. Klimat świetny w zdjęciu 8 a do tego widoczne jeszcze piekne wnętrze koscioła. Bardzo mi się ten kadr podoba. 9 jest w nim jakaś symbolika w rodzaju Boże pobłogosław Młodej Parze.
Oprócz 4 i 5, wszystkie odnoszą się do jednego wydarzenia. Co do 1) to masz troszkę racji. Cały plener był wykonany w strugach deszczu i przy niskiej temperaturze. Tutaj, na moment dosłownie, mogliśmy sie schować pod zadaszenie. Połowę kadrów uciekła, bo Młodzi byli wycięczeni pogodą.
Ale zamiast foto nr 1 miało być:
To może zmienię klimat i dwa słonie pokażę, też stare, ale:
Da się zauważyć brak światła - ja daję lampę na najbliższą ścianę i palnik w zależności jak jasno (ciemno + 1 lub więcej EV podbijam) włączam funkcję High Key (wychodzi taki subtelny przepalik który dodaje uroku i podkreśla co trzeba moim zdaniem).
Długie czasy...gdybym miał ZD 50 albo sigme 30 to bym walczył tak to nie mam odwagi.
szybkie próbki takiego świecenia:
Widzisz, tutaj też masz jakby nierównowagę światła. Fociłeś w owiele większym świetle niż ja, a jednak nie uzyskałeś tej głębi (światła). Na zdjęciu też są cienie, może muszą być. Ja przy ZD 14-42 schodziłem nawet do 1/40 s przy iso 800 z lampą. Nie wiem, czy akurat tutaj, ale napewno.
Wtedy ? E-510 ZD 14-42, iso 800 (standard) groźne, FL 36 (też groźna lampa, nie ufna). A jak moje słoniątka ?
Ojoj a ja myślałam że tu tylko ptaszki będą!
Co do zdjęć ślubnych to jesteś na dobrej drodze, jako koieta muszę przychylić się do opinni bufetowej, że każda panna młoda musi wyglądać pięknie!
Weźmy np. pierwszą serię i to zdjęcie z odbiciem, panna młoda w odbiciu wyszła ok, ale sama ona poprzez chyba kąt i bliskość ujęcia wygląda przyciężkawo, a cień tylko podkreśla okrągły podbródek. Musisz pomyśleć jak kobieta :)
Każda chce być szczupła, więc fajnie wychodzą zdjęcia całych postaci jeśli fotograf np. kuca, wtedy nogi ma się dłuższe :-P
Jeśli mocno z góry, to bez nóg bo byłyby krótkie, ze to uwiecznić rowek w dekolcie jeśli biust powabny, jeśli panna młoda ma garbaty nos to bez djęć z profilu itd.....
chyba w wątku wykrecika o fotografii studyjnej widziałam też fajne wskazówki dopasowane do fizjonomii fotografowanej modelki.
Jak do tego dodasz swoje fajne pomysły jak te znad wody, z siatką to będzie ekstra
no i przydałoby się przestudiować w poradach Willowa jak wygładzić buzię bo każda panna młoda marzy o pięknym portrecie.
http://www.olympusclub.pl/porady-fot...pokochasy.html
W pierwszej serii zdjęć koncertowych wyjątkowe byłoby ostatnie....gdyby było ostre:)
Serdecznie pozdrawiam :)
Chodzi Ci o M. Anioł, czy to niebieskawe ? MZ każde ze zdjęć jest ostre. Fakt, brakuje troszkę szlifu... ale. A jak te słoniątka ? (wreszcie)