Zamieszczone przez
abir
takie wymagania to chyba już jak się wciągniesz. ja bym na początek nie przesadzał z inwestycją. pomyśl o rynku wtórnym.
na początek nie musisz mieć jasnej optyki - w dobrych warunkach zrobisz świetne zdjęcia z f4-5,6, ogniskowa długa - to konieczne, uszczelnienie - tak, ale czy od razu będziesz leżał w deszczu?, stabilizacja - ok, ale na statywie i tak jej nie używasz (bez statywu ta fotografia mija się z celem), ostrzenie manualne - to chyba większość ma- jednak do szybkich ptaków, lisów, saren - manual chyba nie pasuje , chyba że do innych zdjęć. lekki - rozumiem też że mały, wygodny, kompaktowy. Moje doświadczenie jest takie, że jeśli mam oko przyklejone do wizjera przez godzinę albo dłużej to guzikologię muszę robić automatycznie, odruchowo, szybko, nie patrząc na nią. mały aparat z małymi guzikami wg mnie nie daje gwarancji że będę wciskał tylko jeden przycisk a nie dwa naraz (np duże palce). ergonomia przycisków też jest ważna. ja w swoim aparacie dwoma palcami mogę zrobić wszystkie ustawienia patrząc w wizjer (może w olku też tak jest - tego nie wiem). taką gwarancję daje duży aparat - ale to tylko moje subiektywne zdanie.
wg mnie kup co chcesz - najważniejsze żeby czatowanie sprawiało ci przyjemność (to co pisze Bodzip jest prawdą). zrobienie 1 zdjęcia dobrego często wiąże się z tygodniami przygotowań i wieloma porażkami. nie doradzę ci co masz kupić na początek, ilu kolegów tyle rad bo i sprzętu dużo do wyboru.
jeśli chciałbyś za jakiś czas kupić coś "profesjonalnego" to canon 1D + jasna 400 i 600. ale tu te 30 000pln będzie ciut mało - ale jak ma być pro... to musi być dro....
pozdrawiam