Dzięki @andtor2.
Czas będzie odświeżyć przegląd programów będących na rynku.
pzdr
Wersja do druku
Dzięki @andtor2.
Czas będzie odświeżyć przegląd programów będących na rynku.
pzdr
A tu pierwsza opinia nt nowego Lightrooma CC.
Miażdżąca.
https://www.spidersweb.pl/2017/10/li...cc-opinie.html
cytacik
Gdzie podziały się krzywe?! Gdzie podział się Split Toning? Dlaczego sekcja Details została tak dramatycznie uproszczona? Początkowo myślałem, że do tego zniknął cały panel HSL (zarządzenie kolorami), ale na szczęście można go rozwinąć w panelu Color. Działa jednak gorzej, ponieważ zniknęło narzędzie do kontroli nad kolorem poprzez przeciąganie go na zdjęciu. Teraz musimy wszystko realizować suwakami.
Cała sekcja edycji została dramatycznie uproszczona względem dotychczasowego Lightrooma, a brak krzywych jest po prostu niewybaczalny.
Masakra.
Ale to jest opinia dotycząca Lightrooma CC czyli zupełnie nowego produktu. Nie następcy starego Ligthrooma CC.
Nazewnictwo też jest porąbane. Nazwali by je " CC" albo Elements- nawiązując do tego co mają. A drugi Classic . byłoby wiadomo co jest co.
Czekajcie, bo się pogubiłem.
Kupowałem wersję 6 pudełkową.
Taki mam ekran about:
Załącznik 195304
Patrzę dzisiaj w updates i jest coś do pobrania:
Załącznik 195303
Czy ten update nie wrzuci mi LR do jakiejś ohydnej chmury ?
Mogę to bezpiecznie zaktualizować ?
Niby jest "desktop focused", ale wolę się upewnić bo nie lubię cloudów.
Nie róbcie tej aktualizacji :cry:
Teraz nie mam wersji 6 tylko Lightroom Classic CC z licencją na 7 dni :!:
Łooo matko.
I chce mi robić upgrade katalogu .....
Pokręcone to jest strasznie w tym ADOBE.
Co do wersji to ja miałem 6.12.
Ten Lightroom CC to coś jak Snapseed, tyle że wszystko liczy komputer w chmurze. Pomysł ciekawy, sam używam WeVideo do montowania filmów, który działa na tej samej zasadzie, ale tak jak i w tym przypadku, możliwości tego Lightrooma są mocno ograniczone. Widzę w tym jednak przyszłość.
W tym pierwszym linku co podawałem dwie osoby z powodzeniem zaktualizowały do LR 6.3, ale części osobom zmienił się na LR CC. Od czego to zależy nie wiem...
Może przeczekaj te 7 dni i zobacz co będzie. Jakby nie działał, spróbowałbym ponownie wpisać numer seryjny programu LR6 (chyba będzie taka możliwość). Fakt, Adobe mocno pokręciło te aktualizacje. Jak można się domyśleć "zachęcają" do przejścia na abonament. Na stronie Adobe jest instrukcja jak wrócić do LR 6 , ale też nie wszystkim to zadziałało.
Odkręciłem sprawę z moim LR.
Pomogła ponowna instalacja z płytki z pudełka.
Po instalacji miałem wersję 6.0 i co ciekawe w menu updates nie było możliwości aktualizacji do wyższych wersji.
Ale znalazłem link : LIGHTROOM DOWNLOADS
Na tej stronie jak się rozwinie grupę "Adobe Photoshop Lightroom 6" to mamy listę plików do pobrania dla MAC i WIN.
Ostatnia wersja to 6.12.
Zainstalowałem i jest OK.
Czy jest sens aktualizacji z 5.7 do wersji 6 ?
Cóż, widzę że zakup pudełkowej 6 to był dobry wybór. Jak kiedyś przyjdzie wymienić puszkę na jakąś już nie wspieraną to Rawy zawsze można konwertowac do dng.
Sam kierunek zmian jest jak najbardziej zrozumiały chodź nieco zbyt raptowny.
Dla konserwatywnych użytkowników, bądź tych co uslug w chmurze zwyczajnie nie potrzebują mogli by oferować (płatne nawet) update'y dajace wsparcie dla nowych aparatów
Wiem, ale jest na abonament i ma nazwę, która już na start źle się jak widzisz niektorym kojarzy.
"do niczego" to znaczy dlaczego?
Ma poważne problemy z wyciąganiem czegokolwiek z cieni. Zdjęcia są wtedy koszmarnie zaszumione. Odzyskiwanie świateł także działa w mocno ograniczonym zakresie. Porównanie tych samych zdjęć wywołanych w DxO i LR to niebo a przepaść. Jakby zrobiło się zdjęcie w starej puszce olka, powiedzmy e510, przy scenie z rozpiętością powyżej 12 EV (to DxO), a nowej puszcze M5 mk II/ M1 (LR/C1)
Nie, w LR też są kłopoty przy odzyskiwaniu prześwietleń. Jak się przesadzi to światła idą w dziwne kolory ;) Na chwilę obecną pasuje mi C1, ale wiadomo, że to kwestia preferencji. Przy zdjęciach z teatru DxO się kompletnie nie sprawdzało.
dehze jest tylko w wersji abonamentowej, w pudełkowej(zwykłej lightroom bez cc, nie ma dehaze), trzeba sobie doinstalować, np. presetami(ale te nie są tak dobre jak prawdziwe dehaze)
Tzn funkcjonalność w LR 6.1 jest tylko ukryta :)
Jak tak patrzę na bebechy tego plugina to nie ma tam żadnej binarki a tylko skrypty korzystające z bibliotek LR.
Zresztą w kodzie sprawdzają sobie czy wersja nie jest niższa niż 6.1 i dają odpowiedni komunikat.
Załącznik 195455
Czyli wyglądałoby na to, że dehaze w wersji pudełkowej w plugine (nie w presetach) jest takie samo jak w wersji CC.
Ale mogę się mylić ...
Pojawiła się aktualizacja LR 6 do wersji 6.13 - link.
Obsługa EM10III.
Załącznik 195514
Czyli co, w LR6 będzie aktualizowana baza nowych aparatów?
Znalazłem taki link.
Z jednej odpowiedzi od ACP (Adobe Community Professional) wynika, że będą aktualizować.
Załącznik 195519
Przecież było info że będą aktualizacje do końca roku
Wydali ostatnią aktualizację LR 6 do wersji 6.14.
LINK
Mam pudekową wersję LR 5. Z czasem zaktualizowała się do 5.7 i wszystko było dobrze. Jednak po awarii komputera zostałem tylko z wersją na płycie (5.0) Nie udało mi się już pobrać aktualizacji. Problem, bo 5.0 nie czyta rawów z Panasonica GX7. Korzystanie z konwertera jest jakimś rozwiązaniem, ale nie najwygodniejszym ;(
Jak Wy sobie radzicie? Da się jakoś zdobyć wersję 5.7 albo zbliżoną? Ale bez chmury i abonamentu.
@Rysiek_O Rzeczywiście trudno odszukać te linki.
Takie znalazłem i coś się ściąga: https://web.archive.org/web/20160203084553/http://download.adobe.com/pub/adobe/lightroom/win/5.x/Lightroom_5_LS11_win_5_7_1.exe
Spróbuj może to będzie to.
Dokładnie jw. Dla zawodowego fotografa pewnie warto, dla amatora moim zdaniem nie warto.
Osobiście nawet za 300 zł rocznie bym nie wziął abonamentu (również używam tylko LR i wystarcza mi wersja 4.4).
PS.
U nas powinna być cena 12,29 PLN/miesięcznie :wink::), wówczas powiedzmy bym się zastanawiał:)
Ja się ostatnio bawię darmowym Capture One (do Olka jest tylko wersja płatna, ale i tak nieporównywalnie tańsza, niż wynalazki Adobe), nawet go porównywałem do LR:
http://www.epicure.pl/lightroom-czy-...atryc-x-trans/
Co prawda tekst będzie jeszcze uzupełniany, a dotyczy głównie plików z Fuji, ale może kogoś zainteresuje.
Po zakupie E-M1 mark III mój poprzedni LR 5.7 przestał widzieć ORFy
przez dwa miesiące bawiłęm się z konwersją do DNG ale szukałem jakichś rozwiązań.
Jako że mam też Corel After Shot 3 , molestowałem support o dodanie profilu do E-M1 mIII. bez skutku i skapitulowałem, mam subskrybcje Adobe LR z przyległościami.
dziś uruchomiłem Corel After Shot 3 i pojawiła się paczka poprawek a na liście profili- Olek
Pracuje się nieco inaczej niż we LR, program ma warstwy, wtyczki, ale LR jest jednak bogatszy i wygodniejszy.
LR 5,7 już z 5m2 nie czytał orfów Dość długo konwertowałem do DNG i skończyło się na tym że wywaliłem go z kompa. C1 odpadł ze względu na cenę i prawie od roku siedzę z DXO. korekcja obiektywów, świetne odszumianie i nie potrzebuje żadnych bibliotek Lrcat.
A produktu adobe używam tylko do pdf.