Coś mi się wydaje że zrezygnowali też z gripa, bo w materiałach prasowych do obu e-m10 i e-m5 był pokazany grip, a do mkIII niema, a ECG-3 raczej nie będzie pasował.
Wersja do druku
Coś mi się wydaje że zrezygnowali też z gripa, bo w materiałach prasowych do obu e-m10 i e-m5 był pokazany grip, a do mkIII niema, a ECG-3 raczej nie będzie pasował.
Pewnie się pojawią gripy innych producentów.
Opublikowali test na dpreview - Video lepsze, ale o dziwo AF gorszy niż w poprzedniku, przynajmniej tyle rzuca się w oczy patrząc na posumowanie.
Zrobili też duże zmiany w menu. Uprościli je wyrzucając część ustawień.
Nie jestem pewien czy to zmiana w dobrym kierunku.
Sporo uprościli, menu, opcje stabilizacji, konfiguracje przycisków, sterowanie lampami, brak gripa...na plus lepszy af i nowszy procesor. Po pierwszych plotkach napaliłem się jak szczerbaty na suchary a teraz widzę, że mark II jest chyba atrakcyjniejszą opcją.
Co uprościli w stabilizacji i sterowaniu lampami ? chodzi o wyzwalanie bezprzewodowe lamp ? nie widzę w instrukcji opisu trybu RC ? przecież niemożliwe było by, że usunęli tę tak doskonałą funkcjonalność, dostępną od lat w chyba każdym zaawansowanym olympusie, nawet kompaktowym XZ-10 ?
instrukcja jest tu: http://download.aws.olympus.eu/consu..._MANUAL_PL.pdf
Z tego co pisał Robin Wong to w najnowszym Olku nie ma już sterowania lampami, na co zresztą narzekał, co do stabilizacji to jest opcja włącz-wyłącz, w starszych były opcje wyboru stabilizacji tylko w pionie albo tylko w poziomie.
Jeśli usunęli zaawansowane funkcje to widocznie E-M5II się za słabo sprzedawał.
Zresztą ja byłem najlepszym przykładem - kupiłem E-M10 zamiast E-M5 bo był znacznie tańszy, a ograniczenia nie były specjalnie uciążliwe. Tak czy siak nie podoba mi się takie okrojenie :-(
może takie okrojenie ma na celu to, żeby upgrade z E-M10 I/II szedł w kierunku E-M5 II a mark III będzie jako EL OM-D? Pozostaje jeszcze GX80, który wyrósł na silnego konkurenta E-M10.
Jeśli prawdziwe są plotki o odpuszczeniu PEN-ów, to uproszczony OM 10 wypełni po nich lukę i ma to sens. Będzie czytelny podział: 10 - amatorski, a 5 i 1 jak w Canonie, półprofi i profi :). Szkoda tylko, że cena 10 przy okazji nie spadła...
4k się pojawiło, teraz to ważniejsze w fotografii niż jakieś głupie wyzwalanie lamp RC :)
Producenci nie kastrują aparatów po to, żeby sprzęt uprościć. Gdyby chcieli, żeby początkujący użytkownicy nie czuli się onieśmieleni nadmiarem funkcji, to by zrobili dla nich jakiś prosty interfejs, a zaawansowane wodotryski pozostawili ukryte głębiej dla tych, którzy chcą i wiedzą jak z nich skorzystać. Takie rzeczy robi się po to, żeby zwiększyć cenę i/lub sprzedaż bardziej zaawansowanych modeli. Widocznie E-M10II za bardzo podgryzał sprzedaż przesadnie drogiego E-M5II i E-M1II.
Szkoda, bo ceniłem Olka za to, że do wszystkich swoich modeli, niezależnie od półki cenowej, wkładał zawsze ten sam zestaw funkcji, oczywiście za wyjątkiem kilku perełek dostępnych tylko w droższych modelach. Podstawowe rzeczy jednak zawsze były na miejscu. Teraz widzę, że pomysłów na dalszy rozwój zaczyna brakować, więc stosowane są takie nieładne sztuczki. Canonowska mentalność...
Ale konkretny producent, czyli Olek, musi czymś zatkać dziurę po PEN-ach, a widać, że nie chce mnożyć modeli.
To nawet logiczne, że nie po to kasuje PEN-y, żeby dokładać kolejny poziom OM. Powstanie fajny, czytelny system z wyraźnym zróżnicowaniem poziomów.
Może i dla firmy i jej zysków system jest fajny, dla użytkowników już mniej ale być może taka jest strategia polowania na jelenia, przepraszam użytkownika. Fakt, że dotychczas różnica między E-M5 a E-M10 wielka nie była w funkcjonalności, za to zauważalna w cenie. Teraz cenowo są bliżej a funkcjonalnością dalej...
Canon ma zdaje się serię czterocyfrową EL 1300D, trzycyfrową dla amatorów 200D i trochę poważniejszą 800D, dwucyfrową 80D (że o 77D niewiadomo-dla-kogo nie wspomnę), jednocyfrowe FF dla amatorów (6D), dla semi-pro (5d) dla reporterów (1D) oraz APSC 7D dla... profi cropowców?
Cały czas czekam aż mi Olek da jakiś rozsądny powód do upgrade mojego E-M10 I. I jakoś się doczekać nie mogę. Tą dwójkę może bym jeszcze przygarnął gdyby nie to, że gorzej leży mi w łapie.
A znamy cenę EM10III? Czekam na cennik na http://partner.olympus.pl/cennik/ ale doczekać się nie mogę.
luc4s
Ceneło podpowiada 3,1k za body, 3,4k za body + 14-42 IIR, 3,8k body z 14-42EZ i 4,3k za body + 14-42EZ+40-150. Bez szaleństw.
Hack it;)
http://partner.olympus.pl/img/Olympu...PIEN_2017.xlsx -> http://partner.olympus.pl/img/Olympu...SIEN_2017.xlsx
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
E-M10III czarny zawiera baterię i ładowarkę 3099 E-M10III srebrny zawiera baterię i ładowarkę 3099 E-M10III czarny + EZ-M1442 IIR czarny zawiera baterię i ładowarkę 3399 E-M10III srebrny + EZ-M1442 IIR srebrny zawiera baterię i ładowarkę 3399 E-M10III czarny + EZ-M1442EZ czarny zawiera baterię i ładowarkę 3799 E-M10III srebrny + EZ-M1442EZ srebrny zawiera baterię i ładowarkę 3799 E-M10III czarny + EZ-M1442EZ czarny + EZ-M4015 R czarny zawiera baterię i ładowarkę 4290 E-M10III srebrny + EZ-M1442EZ srebrny + EZ-M4015 R czarny zawiera baterię i ładowarkę 4290
Drogo... Jakoś mam wrażenie że body E-M10 MK II ( i MK I ) na starcie kosztowały 2599 zł. Inflacja?
Funkcje okroili, a do ceny dołożyli? :(
Wszystko drożeje. Konkurencja też. Wystarczy popatrzeć ile Sony liczy za A6300 i A6500, czy Fuji za X-T20.
Co nowszy model, to droższy od poprzednika.
I Sony i Fuji dodało trochę do nowszych puszek, zaczynając od nowszej matrycy, a Olek jest oryginalny i cenę podniósł a funkcjonalność okroił ;) no dodał te 4K, fakt. Ludzie i tak to kupią a i może poprawi się sprzedaż E-M5 skoro najnowszy E-M10 jest cenowo bliżej a funkcjonalnością dalej.
zaraz wypuszczą E-M5 III w takiej cenie, że nagle młodszy brat znów okaże się ciekawym wyborem. Ciężko porównywać ceny premierowe nowego E-M10 do obecnych cen drugiej piątki, która jest już chwilę na rynku.
Nie śledzę cen na bieżąco, ale czy E-M5 tak bardzo staniał od czasu premiery? mam wrażenie - być może mylne - że podatek od nowości u Olka trzyma się dość długo.
Wyjdzie E-M5III i będzie kosztować 6100 zł.
Gdyby miał gniazdo mic to bym kupił, ale tak to będzie Panas (trzeba się będzie nauczyć ichniejszego menu).
Ja akurat opcję Fuji rozważałem, zwłaszcza po ostatniej premierze Olka, ale cena korpusu to jedno, szklarni to drugie, pomijając już brak kilku kluczowych zalet Olka
Pobawilem się trochę dzisiaj w MM. Aparat spoko, menu trochę pozmieniali i miałem trochę problemy. Głównie zależało mi na przetestowaniu 4K i stabilizacji. 4k to tylko 25p, co trochę rozczarowuje, ale za to fHD i 60p daje radę. Stabilizacja działa całkiem sensownie. Żeby to maleństwo miało gniazdo mic....
Stałem się posiadaczem tego aparatu. Na razie po 3h zabawy stwierdzam:
+ pasują stare baterie BLS 1, które swego czasu Fotojoker wyprzedawał za bezcen. Miałem ich kilka, ale większość wyprzedałem i obecnie została mi jedna, której nie ładowałem 3 lata. Teraz po naładowaniu o dziwo działa.
+ układ rolek, wbudowany grip, sprawia, że się go fajnie trzyma
- plastik fantastik
- pokrętło włączania ma za duży skok
- nowy układ menu i dodatkowy przycisk do przełączania funkcji mi nie leży. żeby np. zrobić bracketing muszę zmienić na pokrętle zmiany trybów z A na AP.
Dokładnie.
Tu jest bardzo dogłębne porównanie możliwości obu aparatów:
https://mirrorlesscomparison.com/pre...-omd-em10-iii/
Z mojego punktu widzenia (fotografia, prawie nie filmuję) to krok do przodu (nowy procesor i więcej punktow AF) i dwa kroki do tyłu w budowie i możliwościach konfiguracji.
Tak się spisuje EM10 III wraz z 12-40. Kręcone z ręki.
https://www.youtube.com/watch?v=RTXXvPZFRu8
szkoda że nie mogą trafić :-)
Hej ho! Hym. Prawie go kupiłam, ale właśnie poczytałam porównania i teraz nie wiem. Nie ma gniazda na wężyk. Za to może pracować w niższych temperaturach. Sądzicie, że warto go wziąć dla lepszego procesora? Czy jakość obrazu będzie tak wyraźnie lepsza niż w dwójce? Rozumiem, że matryca jest ta sama co w dwójce i stabilizacja też ta sama? Mój om1mkII jest cudny, ale potrzebuje drugie body do przerobienia na podczerwień i pomyślałam o dziesiątce... Znalazłam jeszcze Panasonica GX85, ale on jakiś taki zbyt kompaktowy się wydaje, nie wiem, czy jak mu doczepię Zuiko 12-40 f2.8 (to do M43) to mu ergonomia nie padnie na pysk i nie zrobi się z niego paczka fajek z wielką lufą :D Drugiej jedynki nie chcę, bo za droga, piatka też w sumie za droga, nie chcę wydać więcej niż 600 dolców, bo to będzie aparat używany stosunkowo rzadko, do konkretnych celów tylko. Co radzicie?