Nie stękać, trzeba zadbać o nerki, aby dobrą cenę uzyskać. :wink:
Wersja do druku
Nie stękać, trzeba zadbać o nerki, aby dobrą cenę uzyskać. :wink:
Ojoj...
40-150 2.8 wydawał się drogi;)
Będzie kolejny biały kruk na forum...
Chociaż jakby zsumować oba panasoniki 12-35 i 35-100...
Ja akurat bardzo rzadko korzystam.... A jakby co to chętniej użyję stałkę i 1,8 lub 1,7.
Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35mm f/2.8 ASPH. POWER O.I.S. czarny 3699 PLN + Panasonic LUMIX G VARIO 35-100 mm f/2.8 P.O.I.S. 4199 PLN obniżeć za -1EV i dodać premię za super stabilizację.
Wyjdzie podobnie. A nie potrrzeba zmieniać obiektywów. Mnie to rybka, ale niektórzy kładą na takie funkcjonalności nacisk.
Myślę, że przy tej jasności realną konkurencją będą jednocalowe kompakty ;)
Ten obiektyw jest o dwa tysiące za drogi.
Wysłano z Tapatalk
Przynajmniej dwa tysiące za drogi ;-) Z uwagi na nowe ceny u Olympusa zaczynam myśleć o "zdradzie" systemu ;-) - Jak jeszcze wyskoczą ceną ponad 7000 za E-M1 II to kto wie ;-) Ale co - Sony czy Fuji ;-). Tylko z drugiej strony gdzie ja znajdę zamiennik 40-150/2.8 ;-(
Bez przesady, to co mamy nie przestało umożliwiać nam robienia zdjęć.
O zmianie puszki w ogóle nie myślę, bo przeskok o jedną generację zwykle jest zwyczajnie niezauważalny- przynajmniej na tym etapie rozwoju technologii.
Żebrałem o parę 12-60 i 50-200 pod mikro; mają pojawić się u Panasa- ale zastanawiam się ile to będzie kosztować.
ten Sony to odpowiednik 27-160 ;; nawet za 2300
Mam Olkowe 14-150 (28-300) które jest o działkę ciemniejsze na długim końcu i było jeszcze tańsze.
Jakkolwiek- cena tego 12-100 jest zupełnie z księżyca.
Co prawda to prawda z tymi jednocalowymi. Sam przemyśliwuje co by nie zakupić takiego RX10 a może nawet TZ100. Na kilku tygodniowe dalekie wypady , gdzie każdy kilogram jest ważny. A micro zostawię sobie na bliskie wycieczki i spacery i zabawę w macro. Chyba tylko szerokości by mi brakowało w takim maluchu , czyli mojego 7-14.
Czy wiadomo kiedy będzie dostępny w wolnej sprzedaży?
Będzie w grudniu
czy te 5960 to nie jest ciut więcej niż oficjalna cena Olympusa?
edit
nie, dokładnie cena z cennika
Ciekaw jestem testów - na razie za zestaw wycieczkowy służy mi Panasonic 35-100/2.8 i Leica 15/1,7 - cena ta sama, a jaśniej tylko dziura w szerokim ;-) W sumie to waga podobna 561g vs (360+115=475g). Wymiary dł. 116.5cm vs (9,99+3.6 = 13,5cm) ;-) Ciekaw jestem czy coś przemówi za 12-100 ?
15mm to nie 12mm... IMO cena 12-100 f4 jest b. wysoka. 6200 kosztuje katalogowo 40-150 f2.8. Cash back by się przydał.
To jasne - ale zależny to od indywidualnych preferencji - można zamiast 15/1,7 mieć jeszcze mniejszego Panasonica 12-32 który na 12mm jest jaśniejszy od Olympusa ;-) i będzie jeszcze taniej ;-) - fakt zakres 12-32 będzie nie uszczelniony ;-) ale o ile lżejszy zestaw 561 vs 430g ;-) Wiec wciąż zastanawiam się do kogo skierowany obiektyw, na spacerowy za ciężki i za drogi, do innych sytuacji za ciemny i za drogi.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A tak swoją drogą - odbiegając od tematu - słychać coś kiedy będzie dostępny Laowa 7,5mm/2.0 ? To chyba byłoby idealne rozwiązanie mojej wersji spacerowej ;-)
To szkło powinno kosztować 3k i wtedy byłby to naprawdę świetny zum podróżny. Mi f4 starcza, i tak przykręcam. Jak pisałem gdyby miał 2.8 to byłby już za wielki moim zdaniem.
No niestety. Gdybym wybierał się dzisiaj na wycieczkę dookoła świata, to brałbym Soniaka RX10. Gdybym się nie wybierał? Nie widzę innego zastosowania dla tego obiektywu. A testy? Spoko, wyniki będą doskonałe ;)
Też jestem zdania , że na wojaże brałbym któryś z wariantów RX10 . To czego nie dostanie się dzisiaj w aparatach jedno calowych to bardzo szerokiego kąta , bardzo jasnych szkieł poniżej F2 , i macro. Jeśli takich nie potrzebujesz to sensu wchodzenia w micro za bardzo nie widzę. Ten 12-100 z pewnością przyszedł zbyt późno. Coraz mniejsze będzie zainteresowanie tego typu szkłem i za taką cenę
RX10 jest tańszy. Ale wcale nie jest mniejszy czy lżejszy. (nawet od 12-100) Jeżeli mielibyśmy ograniczać się tylko do jednego szkła, to rx10 jest bardzo fajną alternatywą. Jakbyśmy jednak brali pod uwagę, ze cchemy coś mniejszego od czasu do czasu, albo jakieś szkło bardziej specjalistyczne, to już tak fajnie nie jest.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Co oczywiście nie zmienia sprawy, że to szkło jest za drogie.
Mnie nie przekonuje to szkło. Już 12-40 2.8 wydawał mi się za duży. Może do E-M1 jeszcze, ale z E-M10/M5 zupełnie mi się nie widzi.
A po jakim czasie, jeżeli w ogóle, nowości olympusa maja spadki cen i jakiej sa one wielkości?
Najbardziej szkoda, że nie ma wewnętrznej zmiany ogniskowej i mu się mordka wydłuża.
Dopłaciłbym żeby mi 12-40 nie zmieniało długości :)
A mnie akurat wewnętrzna zmiana irytuje, bo niepotrzebnie zwiększa rozmiar szkła.
Tośmy się za bardzo nie zrozumieli. RX10 mieści się w cenie samego szkła. Korpus i specjalistyczna optyka (w tym do zdjęć nocnych), to osobna sprawa :)
Poprzednia wersja RX10 kosztuje połowę tego szkła, ekwiwalent 24-200 i f2.8. Fajny aparat.
Na cashback trzeba czekać, ale to będzie z 10% w dół.
Na swoje szczęście nie potrzebuję tego szkła.