Ja jeszcze nie jestem na tym etapie edycji, żebym wywalał pół zwierzaka, bardziej zastanawiałem się nad człowieczkiem, ale bez niego mi czegoś brakowało, natomiast na te pół zwierzaka bym nie wpadł;) Może następnym razem pomyślę.
Wersja do druku
Ja jeszcze nie jestem na tym etapie edycji, żebym wywalał pół zwierzaka, bardziej zastanawiałem się nad człowieczkiem, ale bez niego mi czegoś brakowało, natomiast na te pół zwierzaka bym nie wpadł;) Może następnym razem pomyślę.
Czy wszyscy na pewno ? Może większość uznała, że bardziej przeszkadza ludzik w trawie niż ta połowa zwierzaka:) Gdybym wiedział, że można usuwać elementy kadru np. narzędziem klonowanie pewnie bym usunął, a kadrować z lewej i prawej nie chciałem. Jak mniemam to Twoja wersja (w cytacie) i nie brałeś udziału w tej popRAW-ce, szkoda. (Zostawiłeś w centrum kadru plamkę po brudnej matrycy)
Aż tak bardzo przeszkadza ta połówka zwierzaka ?
To chyba wystarczyło wykadrować zdjęcie . I po problemie.
Dlaczego nie ma DITLa?
001 najlepsze
Mi się osobiście nie podoba, wyszło takie bez wyrazu - osobiście bardziej odpowiadają mi te z mocniejszym kontrastem, przebiłyby się do Internetu, oraz te w których nie usunięto człowieka i kawałka zwierza, bo historia już jest inna, ale to tylko moje zdanie. Fajnie, że poprawka wróciła i jest tyle różnych wizji.
Moze pokazal tylko ze tam byl i sie palec mu omsknal na spuscie.:wink: Ot i cala historia i piekno polany.
Masz rację, gdybyśmy przygotowali zdjęcie dla autora to tak trzeba było zrobić.
Tu jednak każdy przedstawia swoją wizję i jedni usuwają ile się da, aby było poprawnie kompozycyjnie, inni wyostrzają i podbijają kontrast, a jescze inni próbują zrobić zupełnie coś innego, tak aby nie było podobne do oryginału. I to właśnie jest fajne w popRAWce.
Nie wiem czy jedno ze zdjęć które wysłałem będzie w którejś tam popRAWce, ale jak się pojawi to mnie zapewne wszyscy objadą - bo nie jest one ani ładne kompozycyjnie, ani poprawne w naświetleniu, ani nawet zrobione jak trzeba, ale wybierając je chciałem aby uczestnicy pokazali swoją fantazję i kunszt w obróbce.
Tu zdjęcie jest fajne, przedstawia ciekawy kadr i wydaje się być proste do edycji, bo niewiele trzeba zrobić, żeby było dobrze - ale jak się okazuje tu też każdy ma swój punkt widzenia i dobrze, przynajmniej jest ciekawie.
Jedynka wyszła naturalnie i bez przedobrzania. Piątka całkiem dobrze wyszła, może nieco przejaskrawiona.
A co do samej akcji, popRAWiamy tu zepsute zdjęcia, o ile to wykonalne.
Czasami sam zadaje sobie to pytanie, jaki był oryginalny kolor.
Na kolor ma wpływ bardzo wiele czynników. Jeszcze przed obiektywem kolorem rządzą: źródło światła, światło odbite od różnokolorowych powierzchni, kąt padania światła, struktura materiału, jego powierzchnia, właściwości refleksyjne materiału, pyły i inne drobne struktury osiadłe na materiale. Nim światło dotrze do matrycy ma do pokonania po drodze soczewki, które dla uproszczenia zakładamy na chwilę, że nie modyfikują aż tak bardzo wpadających promieni, nie dodają żadnego zafarbu. Później jest jeszcze matryca i cały proces rejestracji, na który wpływ mają automatyka aparatu, algorytm przetwarzania i sposób kodowania kolorów. Jak dodamy do tego postproces aparatu (zapis do JPEG) lub użytkownika (programy zewnętrzne), to odtworzenie oryginalnego koloru jest bardziej artystyczną interpretacją niż powtarzalnym i jednoznacznym procesem (może poza ściśle kontrolowanymi warunkami oświetleniowymi).
Autor piątej propozycji sugeruje, że chciał zmienić lokalny balans bieli i spróbować symulować oświetlenie słońcem tego stada. Może wyszło to przypadkiem, ale to ciekawa propozycja w popRAWce. Sam zlikwidowałbym nieco przejaskrawienie na grzbietach zwierząt. Dodał kontrast, ale tylko w zakresie tego stada, by podnieść wrażenie padających promieni słonecznych.
Uprzedzając, w zestawieniu nie ma mojego zdjęcia.
Od przyszłej edycji będzie zmiana: 7/7 siedem dni na oddanie pracy i siedem dni na głosowanie.
Dwa tygodnie to strata czasu, Zgadzacie się Panowie PopRAWkowicze?
7/7... Zgadzam się. Przez siedem dni wstawiamy do konkursa a następne siedem dni głosujemy na moje zdjęcie. OK. Tak pasuje. :wink:
Odnośnie zmian jeszcze. Może warto aby przy 10 pracach i więcej była możliwość głosowania na 3 prace. Podkreślam, możliwość, a nie obowiązek. Podoba mi się jedna, głosuję na jedną, podobają się dwie, głosuję na dwie, a max trzy. Tak już zresztą bywało w popRAWce. Przy ankiecie do głosowania byłby dopisek wybieramy maksymalnie 3 prace. To oczywiście do przedyskutowania.
Można by się zastanowić także nad zwiększeniem rozmiaru nadsyłanych prac z 1024 na 1200 pix. w poziomie. (po zmianach na forum spokojnie się mieści taki rozmiar bez jakiegoś przeskalowania). Jeśli zdjęcie byłoby w orientacji pionowej to raczej 1024 pix to max. rozmiar. To także luźna uwaga do rozpatrzenia.
Edit.
Możliwość głosowania na ilość prac można by też zróżnicować. Przykładowo do 5 prac wybieramy jedną, gdy jest od 6 do 9 prac, mógłby być wybór w głosowaniu na max. 2 prace. Od 10 do 19 wybór na 3 prace. Gdyby wpłynęło 20 i więcej prac można by głosować na max. 5 prac. Ta decyzja zależałaby oczywiście od prowadzącego zabawę.