Kurdęsz, żeby tylko ten pankejk był jasniejszy nieco. f1,8 - i więcej nie potrzeba do szczęścia.
Wersja do druku
Kurdęsz, żeby tylko ten pankejk był jasniejszy nieco. f1,8 - i więcej nie potrzeba do szczęścia.
Przeczytać napis "43" też potrafię.Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
Ale gdzie ten obiektyw/atrapa* ze zdjęcia ma gwint na filtr?
* niepotrzebne skreślić
Chyba więc będzie niedługo E520.
Czy to będzie nieco większe E420 ze stabilizacją (i może odchylanym LCD) czy coś więcej? Mogliby choć wizjer powiększyć i dodać punktów AF (coś pomiędzy E420 i E3).
A może wstrzymają się jeszcze z E520 bo pozycjonują go bliżej E3?
Ale E420 miodzio... Jak nic kupię go z tym naleśnikiem.
Tylko żeby AF rozruszał 50 f/2... A tu nadal tylko 3 punkty... :(
ale marudzisz, przeciez bedzie ..jesli nie zewnetrzy to wewnetrzny --- inaczej by nie zapodali srednicy ...
piękniutek to szkiełko....z moim E-1/E-3 będę miał wrażenie że robię foty z samym dekielkiem na korpus... :mrgreen:
extra szkło - nie narzekać na ciemnicę...toż to praktycznie amatorki sprzęcior...
czyżby Musashi z marketingu wyleciał na zbity pysk? takie "trendy" zmiany...nie do pomyslenia..
ale niespodzianka z rana :D ale tak bez żadnych przecieków tak szast prast :D ciekawe czemu nie chcieli tego pokazać na PMA, chociaż naleśnika :)
zapowiada się cieke szkiełko, poczekamy zobaczymy :)
Używam E-3 i już zapragnąlem tego szkiełka :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Muszę je mieć! I już!
Body też ślicznościowe. Z futeralikiem i stałeczką 25mm nie do przebicia.
Można jeszcze dokupic 35-kę macro, też będzie pasowała wizualnie :)
Wygląda to bardzo ładnie i zgrabnie, ale faktycznie szkoda że nie pokusili się o światło przynajmniej F2.0
pzdr
Nie dziwię się Tobie Wojtek, odp. 50mm analogów w cyfrze to podstawa. Ciekawe czy te naleśniki to nowy trend? Zaczął Pentax, teraz pięknie wszedł Olek, może doczekamy się plaskatych Nikkorów?Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. Czekamy jeszcze na 50/1.4 ;>
coś mi się wydaje, że nabędę tego placuszka jak tylko się pokaże :)
a widzieliście futeralik w wersji Białej i Brązowej ?
ten biały to by mi nawet pasował do białych kozaczków :mrgreen:
Czarny chyba najbardziej pasuje.
Tu piszą, że naleśnik będzie ostrzył od 13 cm od przedniej soczewki!
Ciekawe, jakie to da powiekszenie?
No i
Filterek faktycznie 43mm, pewnie wewnątrz pierścienia ale osłona opcjonalnie?Cytat:
The lens is supplied with a screw-in aluminium lens cap and accepts 43mm diameter filters. An optional polished aluminium lens hood (LH-43) is available...
To na zdjęciu nie ma gwintu, może właśnie dlatego, że to atrapa/wersja beta... Skoro jesteś na tyle zdolny, że potrafisz przeczytać "43", to nie powinno Cię martwić, że nie ma jak zamocować filtra ;)Cytat:
Zamieszczone przez skow
Szkiełko jest już na liście obiektywow Olympusa:
http://www.four-thirds.org/en/produc...html#olympus25
jeszcze tylko stałka mała będąca 12mm lub ewentualnie 14mm (najlepiej jaśniejsza od f/4) i Sigma może już odpuścić sobie produkcję DP-1...
Ricoh też wtedy nie zarobi na GX100...
Na miejscu wielu odpuściłbym sobie też Canona G9, Nikona P5100, ect... na rzecz E420.
Dobry ruch Olka, powinien nakręcić mu wielu nowych klientów, także z innych systemów. Mając nawet Smarka czy D3 niektórzy mogą pokusić się o E420. Tym bardziej że cena całkiem niezła. I taki klasyczny wygląd...
Będzie można wziąć body, 2-3 obiektywy i bez torby/plecaka wybrać się na spacer na zdjęcia mieszcząc wszystko po kieszeniach z oldskulowym futerałem na ramieniu.
.
.
.
Może cena E3 spadnie po wprowadzeniu E420 i E520?
zapewne, tak jak spadła cena sMarka po wyjściu 450D :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
A niby dlaczego? Cena E-3 spadnie jak wejdzie E-4 :)Cytat:
Dalej lipa z bracketingiem... widzę ze strasznie im trudno zmienić parę zmiennych w kodzie...
(tak wiem, to pewnie durny marketing).
Ech, pięknie jest :D taka niespodzianka, i że te futeraliki w róznych kolorach, mniamm. A co najważniejsze to jak widac poprawili uchwyt jakiś mały ''grip'' zrobili :mrgreen: Ciekawe czy wejdzie E-520 było by świetnie, żeby miał odchylane lcd jak w E-3 może tez byc matrycka z E-3 i żeby przedewszystkim był do niego jakiś grip systemowy, było by zajefajnie.
:olekrulez2: :olekrulez2: :olekrulez2:
MicSzu, E520 pewnie będzie miał LCD 2,7" i 3,5fps i parę elementów dekoracyjnych, małymi kroczkami naprzód. Jeżeli inżynierowie Olka kręcą coś z Exx-dwucyfrowym to tam należy sie spodziewać karuzelowego monitorka i więcej punktów AF i pewnie 12-14 mpxl matrycy. :D
Zapomniałem jeszcze wspomniec o tym żeby zrobili choc ciut większy wizjer i było by mega :D Ale pożyjemy zobaczymy, byle nie trzeba było zbyt długo czekac.
Link do newsu na fotopolis; http://fotopolis.pl/index.php?n=7014 a tutaj optyczne.pl ; http://optyczne.pl/812-nowość-Olympu...k_po_roku.html i jeszcze tu ; http://optyczne.pl/811-nowość-Zuiko_..._Olympusa.html
Teraz czekamy do dnia ''rocznicy'' E-510 i będziemy mieli E-520 :mrgreen:
Obiektywy standartowe typu "nalesnik", sa tymi ciemnymi standartami.
Maja zazwyczaj jasnosc 2,8 lub 3,5. taka ich konstrukcja. Maja zalety i wady.
Zwykle standarty sa wieksze ( znacznie) i moga byc jasniejsze ( znacznie).
Myslalem, ze wiecie? :D
czesc.Ch.
Coś mi się wydaje że będzie hicior. Już mi się chce ją kupić :) Dlaczego ?
- Można ostrzyć w LV bez potrzeby klapania lustrem - taki lustrzanko-kompakt w jednym, na śluby jak znalazł.
- Technika uszczegóławiania cieni znana już z E3 - czyżby zakres tonalny miał się zwiększyć ?
- Detekcja twarzy - taaa... ale dla wielu będzie to pewnie powód do kupna E420 zamiast zaawansowanego kompaktu, a dla osób trzaskających na auto zwiększy się odsetek dobrych zdjęć (przynajmniej teoretycznie).
- Steruje bezprzewodowo lampami (do trzech).
- Co do braku stabilizacji, ta cecha będzie pewnie zarezerwowana dla serii 5xx, Ex i tych dwucyfrowych jeśli wyjdą, Ale kto powiedział że nie da się 70-300 zrobić zdjęcia bez stabilki. Kiedyś nikt nie myślał że takie coś wogóle może istnieć, a zdjęcia też wychodziły :) Jeśli rzeczywiście ma to matrycę z E3 to można podnieść ISO, druga sprawa że chyba każdy szanujący się fotograf ma przynajmniej jeden statyw :)
No i to śliczne maleństwo, pierwsze prawdziwe stałe 50mm od Olka i dla Olka. BRAWO !!
Pozdrawiam !
Tu podają cenę w Japonii:
http://www.olympus-global.com/en/new...080305f28e.cfmCytat:
Product Name / MSRP (Japanese yen) / Launch Date
ZUIKO DIGITAL 25mm f2.8 / 47,500 yen(49,875 yen incl. tax) / Mid-April, 2008
To jest okolo 1100 złotych.
A ile to będzie kosztować w Polsce?
Tylko czego ona taka ciemna :(
Ciekawe w jakiej cenie ustawia body w PL. Obawiam się że będzie droższe od E-510, a ta zostanie zastąpiona np. E-520. To juz będa zupełnie inne pieniądze.
I znowu trzeba bedzie ciułać :(
Generalnie jest pięknie. Również na polskiej stronie są już dostępne wszystkie informacje:
E-420
Pancake
A tak swoją drogą, to pisząc w poniedziałek, że następca e410 prawdopodobnie zostanie przedstawiony w Tokio 18 marca, nie spodziewałem się, że nastąpi to niemal dwa tygodnie wcześniej. Jednak w każdej plotce jest ziarnko prawdy.
pozdr....
Szkoda tylko, że nie zwiększyli ilości punktów AF i wielkości wizjera. Poza tym wszystko cacy :). Szkło fajne, ale gdyby pojawiło się coś w rodzaju 42 mm f/1,8 i/lub 62 mm f/2,8 za ludzkie pieniądze, to bym się posikał z radości ;).
Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Na dpreview cena samego body 499$, natomiast z pancakiem 699$. Nawet gdyby sprzedawali go oddzielnie za 250$ w Europie 250 euro (pancaka oczywiście), to da niecałe 900 zł, a sklepach internetowych powinien zejść do 800zł
pozdr...
Wojtku, pytałes o skalę odwzorowania:
piotrze ponad rok temu napisałeś w tym wątku:Cytat:
Minimalna odległość ostrzenia wynosi 20 cm, co przekłada się na skalę odwzorowania 1:5,2
https://forum.olympusclub.pl/topics2...-vt8944,12.htm
i patrz, jakbyś zgadł :)Cytat:
Ja mam sigmę 30, więc na razie nie widzę potrzeby zmiany, natomiast bardziej mnie interesuje to ubranko-uchwyt na aparat.
Ciekawe, czy wszedłby w nie mój E-300, bo potrzebuję małej alternatywy dla plecaka, właśnie do zestawu E-300 +S30.
I najważniejsze pytanie za ile?
Olek już wiele lat temu udowodnił, że można robić malutkie, jasne i znakomite optycznie obiektywy. OM 50mm 1.4 (pierwsza wersja) ma 36 milimetrów, późniejsza wersja jest tylko odrobinę dłuższa. Obiektyw pod pełną klatkę, bardzo dobry optycznie. Więc da się.Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
A OM 40mm ze światłem 2 ma długość 25 mm.
A ten nowy Olkowy naleśnik jest IMHO za ciemny. Jeśli nie będzie jakimś optycznym geniuszem, to go nie kupię. Bo tylko odrobinkę ciemniej mam na tej ogniskowej w 14-54.
Do street foto jak dla mnie 50mm po przeliczeniu, to za długo.
Podoba mi się ten nowy maluch E 420. Żeby tylko cichutko kłapał lusterkiem.
Na 1000% Ci na E-300 czy tez inne modele tego nie zrobią. A co do ceny to myślę, że ten nowy do najtańszych należał nie bedzie.Cytat:
Zamieszczone przez pleg
tu podają polskie cenyCytat:
Zamieszczone przez zbigniew J
http://fotografuj.pl/News/Olympus_E_...page/2#content
Pentax pokusił się na obiektyw kieszonkowy do street i panoram foto SMC DA 21mm F 3.2 więc kto wie, może Olympus zrobi krążkowca ZD 18 F3.2 z mocowaniem jak w 25tce-czyli fi43, jak strzelać to seriami, a chyba Olek jest teraz na "strzelnicy" i swoimi ostatnimi posunięciami udowadnia, przynajmniej w moim przypadku, że warto było pakować się w system 4/3 Panie Rafale, dlaczego jasność 2.8 do fotografii miejskiej to trochę mało?
Mam wątpliwości czy różnica w działaniu jest warta różnicy cen .Cytat:
Zamieszczone przez Wieprz
Za mniejsze pieniądze jest 410 z dualem, a za 1999 E-510 z kitem.
A może E-420 jest tak dobry jak 510. :roll:
P.S.
A może dają w standardzie ten śliczny futerał :razz:
jeszcze takie jedno
Jasność obiektywu przy street foto też ma wbrew pozorom znaczenie. Zwłaszcza przy strzelaniu w biegu z biodra. Ja potrafię wtedy poruszyć 1/200 sek. przy szerokim kącie. A w pochmurny dzień w mieście między kamienicami czasy wychodzą nieteges.Cytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
Więc im jaśniej, tym lepiej.
fajny ;) Ekranik ma nowszej generacji niż E-3. Chyba za miesiąc będzie E-3 Mk2 :razz: :razz: