Gdzies na www.imaging-resource.com byl ranking puszek wedlug DR ale nie moge teraz jakos odnalezc ;/ Z tego co pamietam to Olympusy byly dosc wysoko na liscie(oczywiscie zaleznie od modelu)
Wersja do druku
Gdzies na www.imaging-resource.com byl ranking puszek wedlug DR ale nie moge teraz jakos odnalezc ;/ Z tego co pamietam to Olympusy byly dosc wysoko na liscie(oczywiscie zaleznie od modelu)
Jest tutaj: http://www.imaging-resource.com/PRODS/E3/E3IMATEST.HTM. Tyle, że ten ranking jest bezsensowny, bo wyniki są błędne. E-410 i E-510 mają dokładnie taką samą dynamikę, a tam im wyszło, że zupełnie różną. No i według tego ranking Olympusy wcale nie są wysoko - są najniżej... Tyle, że różnice między nimi i modelami konkurencji są po prostu małe i nie do odczucia dla typowego amatora-hobbysty. Do zastosowań profesjonalnych i ekstremalnego katowania RAWów raczej nikt nie zdecyduje się na sprzęt z tej półki - niezależnie od producenta.Cytat:
Zamieszczone przez Lailonn
Czy te zdjęcia potwierdzają mały zakres tonalny? Może o to chodzi...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...58a13fbe8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3368708e9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...0e4854486.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4be07eb8f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...914815116.html
pozdrawiam !
Te zdjęcia pokazują, że rozpiętość tonalna fotografowanej sceny przekracza możliwości jej odwzorowania na zdjęciu (przy domyślnej jakości, bo zawsze można powyciągać co nieco z RAWów). Jakimkolwiek aparatem byś wykonał takie zdjęcie, to i tak wyglądałoby ono podobnie. Różnice między poszczególnymi modelami są zbyt małe, żeby nagle z cieni wylazły wszystkie szczegóły. W takich przypadkach albo doświetla się scenę lampą, albo wyciąga się szczegóły przy wywoływaniu RAWów. Dopiero z "powyciąganego" RAWa można ocenić, jakie są potencjalne możliwości aparatu w kwestii dynamiki.Cytat:
Zamieszczone przez gregorz
Jak nie szumy, to rozpiętość tonalny, zmęczyć mogą te nagabywania ludzi którym wszystko przeszkadza w robieniu zdjęć...
Aha, a zdjęcie samochodu?
http://raw.fotosite.pl/index-Olympus...f2_by_jack.htm
Ile szczegółów mozna wyciagnąć z cienia obecnego w prawym dolnym rogu?
Ściągnij sobie RawTherapee, otwórz RAWa i sam zobacz. Jak mielibyśmy Ci ocenić ilość wyciągniętych szczegółów? :)Cytat:
Cholera, znowu nie podobają mi sie moje zdjęcia.. To na pewno słaba rozpiętość tonalna i te wielkie szumy...szumy, ech .. Oly jest do bani.. jakbym miał C lub N to na pewno były by super duper ekstra fotki...
Koriolan akurat ja uważam że szumy w olympusach nie są znowu aż tak duże :mrgreen:
te zdjęcia potwierdzają brak umiejętności posługiwania się aparatem. błyskiem, filtrami itp itd.Cytat:
Mały DR oowszem może być problemem, ale w większości wypadków jest to pipr****nie na Forum jaki to dany aparat jest kiepski i jak to nim nie można robić zdjęć... To co pisze SALVADHOR to czysta prawda.
Problem małego zakresu tonalnego jest od zawsze i dotyczy każdego materiału. ale zamiast kupować to coraz nowsze aparaty, zachwycać się lub narzekać na coraz to inne przypadłości i stawać się jakąś bezradną ofiarą marketingu
warto by nauczyć się robić zdjęcia. wielu z nas o tym zapomina. Tym ludziom niestety należy współczuć. :) Można kupić inny aparat a można poznać różnice i zastopsowanie w pomiarze świtała, można kupić inny aparat a można nauczyć się doświetlać błyskiem, można kupić inny aparat a można nuczyć się stosować filtry połówkowe....
Można, tylko po co ? :) lepiej ponarzekać i zbierać na nowy aparat najlepiej Nikona lub Canona - wtedybędziemy wielkimi fotografami i robili świetne zdjęcia....
Bo przecież każdy dobry fotograf ma Canona EOS 1d mkII i PHOTOSHOPa na MAC OS X,,,
bez tego ani rusz...
Jeśli chodzi o te cienie to uważam że inżynierowie z olympusa powinni to poprawić. Lustrzanka 200 zł nie kosztuje i powinna robić dobre zdjęcia!
Zdjęcia robi FOTOGRAF. Fszystko jedno czy to Canon Mark XX czy Smiena.
I my też powinniśmy się uczyć i dążyć do doskonałości :D
pozdrawiam wszystkich początkujących fotografów !!!
Tyle, że takie cienie będziesz miał w każdej lustrzance. To tak, jakbyś chciał zmieścić wiadro wody w szklance 200 ml i narzekał na jej małą pojemność, podczas gdy inne szklanki sprzedawane w sklepie mają co najwyżej 225 ml. Wiadra wody i tak nie wlejesz, ale co się napiszesz na ten temat na różnych forach, to Twoje... ;)Cytat:
Na forach internetowych można błysnąć erudycją narzekając na kiepski DR :roll: .
lustrzanki kosztują niewiele więcej niż kompakty w dzisiejszych czasach, a jakości zdjęć to ja bym się domagał od fotografa a nie aparatu :)Cytat:
"z pustego i Salomon nie naleje" ; ja jednak uważam że jakość sprzętu ma znaczenie :D
to ja inne powiedzonko przytoczę :) "kiepskiej baletnicy to przeszkadza rąbek spódnicy" :)Cytat:
I dobrze. gdyby nie było takich jak Ty nikt by nie kupował nowych aparatów.Cytat:
A tak wystarczy wmówić klientowi, że dotychczasowe aparaty są do pupy, puścić nowy model i w mig kupisz sobie kolejny aparat w miesiącu :)
pozdrawiam
P.S. WILLOW - tysiączek Ci stuknął :)
Skoro E-410 kosztuje okolo 400-450€,to jest w niemcach cos kolo tego ile zasilek dla tych co niepracowali,niepracuja i pracowac nie beda chcieli,to chyba w ramach hobby beda sie w to bawic.Cytat:
Tak jak ktos juz napisal w te puszke wchodzi iles ml. i wiecej nie ma co lac,bo sie wyleje.
A druga sprawa to to ,ze jak ma sie znajomosc warsztatu to ta puszka piekne foty robic pomaga.
nover ja na twoim miejscu zaczalbym od studiowania tego forum zanim zadalbym te pytania. Przy okazji nauczylbys sie czegos bo twoja wiedza z zakresu fotografii jest kiepska. Zacznij od teorii, od przegladnięcia setek zdjęć - niekoniecznie popelnionych olympusem, przy czym szukaj takich ktore ty chcialbys robic. Zainteresuj sie jakim sprzetem zostaly popelnione zebys wiedzial ile musisz zainswestowac zeby osiagnac rezultaty jakich oczekujesz. W jednym systemie naklady beda mniejsze w innym wieksze. Dopiero wtedy jak juz bedziesz mial taka wiedzę i bazę do przemyśleń zadawaj pytania bo wtedy bedziesz świadomy to o co pytasz.
Pamiętaj że wiele osób z tego forum odpowie ci ze Olympus bo przeciez korzystają z tego sprzętu i sa zadowoleni (albo wystarcza im do tego do czego go używają) ale tak dobre efekty jakie osiągają są poparte wiedzą teoretyczną i praktyczną oraz doskonałą znajomością posiadanego sprzętu. Przed toba dluuga droga i przygotuj sie rzetelnie bo może sie okazać ze nawet E3 dla ciebie może byc sprzętem niewystarczającym albo nie dość doskonałym.
Twoje prace przekonują mnie że tak nie jest :) Może rozwiązaniem będzie dodatkowa, analogowa puszka?Cytat:
Zamieszczone przez pietro77
Zastanawia mnie zestawienie z tej strony:
Dynamic Range (in f-stops) vs Image Quality
(At camera's minimum ISO)
Wynika z niego że Olki wypadają tragicznie, ale tylko w jpg. Dziwi natomiast doskonały wynik D40x, czy to oznacza że profesjonaliści się na niego przesiądą? ;)