Mogę pożyczyć, jeśli nie przeszkadza, że no name a nie markowa, z dużym 9-18 działa ok
Wersja do druku
Dzięki, odezwę się :)
Ja mam Panasonica 12-32 i sobie bardzo chwalę. Mały, lekki i ostry. Prawie się z nim nie rozstaję.
Zagadnienie 12mm.
Wprawdzie wiedzie do obiektywu Olympus 12/2.0, ale w zasadzie jest ogólne.
Przeczytałem tutejsze wątki w całości, łącznie z dedykowanym mega-wątkiem "12/2" dużo z początku i dużo z końca.
Przejrzałem z filtrami tony zdjeć na flickerze, i 12/2 daje odcięcie tła pojawia tylko leciutkie i tylko wyjątkowo (oprócz portretów domowych kotów 30cm, zaskakująco częsty temat).
Zdjęcia na odległość 0,8m, 1m, naprawdę "wejść między wódkę i zakąski" najbardziej optymistycznie mniej niż 1.5m mają uhmmm uhmmm "odcięcie tła" przynajmniej w tym sensie że jest mnie ostre od głównego planu.
Czy napalać się na tę stałkę? W sumie, zw z nieosiągalnością odcięcia tła, zoom /2.8, /3.5, /4 jest "tak samo niedobry"?.
A w 2023 oferta zoomów posiadających 12mm jest większa niż u początków wielu z tych wątków (2013)
Zyją tu w r.2023 jacyś apostołowie tego Olka 12/2 ? Rzućcie zaletami.
Ostrość w winklach nie jest żyleciasta (a tak się komponuje 90% zdjęć na szeroko), dystorsja znaczna (kurcze, zawsze mnie to uwiera w m43)
Na tym (oby krótkim) etapie nie mam w m43 na stałe objętej ogniskowej 12mm. Wiem z pożyczanych obiektywów (w tym 9-18_ ) i posiadanych UWA na innych systemach *), że przeliczeniowe 24mm mi wystarczy. Z kręcącym się peselem coraz lepiej wiem, co mi niepotrzebne, bardzo mi się to we mnie podoba.
*) siedzi w futerale Canon APSC 10-18, znajomy przypomniał mi, że go posiadam, bo bym zapomniał -> zdjecia wnętrz
masz jeszcze Samyang 12mm, dużo taniej, jesteśmy w odwrotności bo ja prawie nie używam zoom, a "odcięcie" zależy od odległości fotografowanego głównego motywu względem odległości tła
Dlaczego w odwrotności? Stałki mi się zaklejają na wszystkich korpusach.
Tym niemniej nie wyobrażam sobie nie posiadać żadnego standard-zooma (po sprzedaży 14-42) choćby dla celów podróżnych
W wypowiedzi wyżej (dosc) wyraźnie mówiłem o odległosci zdjeciowej, że jeszcze tło jako-tako da się odciąć.
Tego szkła się nie kupuje dla odcięcia tła. Ta stałka jest dobra w pomieszczeniach - jaskinie, kościoły, cerkwie itp..
Załącznik 252314
oo, widzę jakieś wykopki archeologiczne :)
Jeżeli szukasz małej GO na relatywnie szerokim kącie 12 mm ( czyli eq 24 mm) to na pewno nie w m4/3
jak sam zauważyłeś, obiektywów które oferują tą ogniskową jest mnóstwo.
12ka f/2.0 sprawia mnóstwo frajdy, jest świetna optycznie i znakomicie sprawuję się - jak zauważył Bodzio- w ciemnych wnętrzach, 2 EV pomiędzy stalką a zoomem f4 to nie w kij dmuchał.
Na szerokim kącie w m4/3 odcięcie tła będzie, jak będziesz robił zdjęcia kwiatków. Z każdej większej odległości, szczególnie takiej, która pozwala zmieścić w kadrze całą postać, zapomnij o separacji planów. Na 17 f/1,2 jeszcze się da, ale przy szerszych kątach lub wyższych przysłonach nie ma szans.
Na 20/1.7 uzyskuję tyle, że mnie satysfakcjonuje (zachowując trochę pokory). 17mm jest za blisko, aby kupować. A i nerki nie planuję w najbliższym czasie sprzedawać dla 17/1.2
Mój matematyczny nos sądzi, że (pod tym kątem) 14/2.5 nie ma sensu - a 15/1.7 ? Blogerzy <trochę> demonstrują ...
Dzieki wszystkim z którym mogłem zderzyć poglądy w/s 12mm
Moje potrzeby w tym względzie już realizuje O 12-45/4, co traktuję długofalowo
(jak widać, olałem walkę o separację tła na 12mm)
Korzystalem kiedys z m.Zuiko 12mm/2.0.
Nie lubie zmieniac szkiel a zalezy mi na wysokiej jakosci fot, malych gabarytach jak i uniwersalnosci i kupilem m.Zuiko 12-45/4 Pro.
Na calym zakresie tego zooma masz jakosc optyczna bliska jakosci stalki z ta roznica, ze masz jasnosc od f4.
W moim przypadku poradzilem sobie i dokupilem lampke Quadralite Stroboss 36 MFT ktora jest rewelacyjna.
Mam samyanga i jest ostry cały od F8.0 ale lepiej na F11.0
Przy 2.0 jest ostry na krótkie odległości natomiast przy widokach niebardzo.
Polecam dołożyć kilka groszy do droższego olka
Bym się zastanawiał nad Olkiem ale tym 12-45 F4.0 bo ten 12-50 robi zdjęcia jak kit tylko ma 8 mm dłużej i 2mm krócej
Obecnie poluję na 12-40 F2.8
ja mam niepopularną opinie, że f2.8 w m4/3 na ogniskowych do tych 60 mm to taka świnka morska. Ani jasne szkło ani małe i lekkie. oczywiście jakość optyczna bezdyskusyjna
mam zoomy f4 oraz 12.f2 i 45f1.8- ulubiona portretówka.
12-45 f4 czy 12-100f4 to świtnbe szkła. 8-25 też. co innego 40-150 f.28- ten chodził mi po głowie już kilka razy.