No niestety, w bezluszczankach ciągle obowiązuje premia za nowość i miniaturyzację. Tak na oko, to jakieś 100% narzutu.
Wersja do druku
fret
E-M10 z 14-42 i 40-150 za 3099,- PLN. Mały rozmiar, jakość wykonania, stabilizacja matrycy, szybki AF, duży i jasny wizjer, szmery bajery - time lapse, live composite, wifi, dotykowy ekran. Te 100% to jednak przesada - porównujecie najtańsze puszki EL C i N do najnowszego Olka (mam na myśli E-M5 mkII za te 3500), który jest jednak lokowany sporo wyżej.
Lepsze zestawienie - Nikon D7100 vs Olympus OMD M1 3tys vs 5,2 tys ...
Nic takiego nie sugeruje, może nawet zrobi lepsze zdjęcia, ale to zależy też od fotografa i obiektywu.
Bezlusterkowce (jak w temacie wątka) to nie tylko firma Olympus. Z racji tego, że mam bezlustra od panasa, G5 to też konstrukcja z przed 3 lat i do kupienia obecnie z obiektywem kit 14-42 za ok. 1,4k. Chyba, że sugerujesz iż tym nie da się robić zdjęć:wink:
Może jednak powinien kosztować obecnie 100% mniej, czyli góra 700zł, a najlepiej 350zł :wink:
Fakt Olympus się ceni wysoko i pewnie za wysoko, a może tylko na nasze realia za wysoko...
Wiecie co mi panowie w tych bezlusterkowcach nie pasuje? To, że trzeba targać ze sobą obiektywy.
Taki dam głupi jak but przykład z którym się każdy z nas spotyka zapewne co roku.
Jedziecie sobie na wakacje nad morze, jest piękne popołudnie, chcecie zrobić kilka fotek, jakieś krajobrazy, statki w porcie itp itd, a tu nagle się wam uwidzi zrobić jakiś ładny portret waszej wybrance serca (z rozmytym tłem) i co? "Szybko" zmieniacie obiektyw? I po kilku fotkach znów go zmieniacie?
No chyba, że ja to jakoś źle rozumie :) Broń Boże nie traktujcie tego jako ataku, pytam z czystej ciekawości :)
Lustrzanki na pewną są najtańsze w przeliczeniu na kilogram sprzętu :D
Tu nie ma za bardzo o czym dyskutować:smile: Jeśli Ci nie pasuje system z wymiennymi obiektywami kupuj to co Ci odpowiada.
Lumix LX100 wydaje sie być całkiem uniwersalnym aparatem, no może poza większym zbliżeniem gdzie ogniskowa kończy się na 75mm (w ekwiwalencie dla pełnej klatki)
Etap wybranki serca mam już bardzo dawno za sobą:smile:, ale nie wiem czy będąc na wakacjach zależałoby mi przy takim portrecie na rozmytym tle.
Chyba nikt tak nie potraktuje.
Panowie ja ze swojej strony kończę temat konkluzją, że bezlusterkowiec nie dla mnie. Póki co szkolę ostro warsztat na swoim XZ-2, wszak jest to zacny sprzęt, a jak będą dalsze chęci i fundusze to za rok pomyślę o LX100, bo daje on jednak w porównaniu do mojego Olka większe możliwości z zachowaniem quasi kieszonkowości.
Dzięki za dyskusję i pomoc :)
Panowie odświeżam trochę temat, nie ma chyba sensu zakładanie nowego.
Po dwóch latach przerwy znów w mojej głowie baaardzo powoli rodzi się wymiana mojego XZ-2 na coś lepszego.
Wstępnie planuję zakup na początek nowego roku i zaczynam się rozglądać po rynku foto, bo dwa lata mnie tu nie było ;)
Obecnie wpadł mi w oko Olympus OM-D E-M10 Mark II (choć widziałem już zapowiedzi Mark III).
Pytania mam w sumie dwa:
1. Jaki na początek możliwie najbardziej uniwersalny obiektyw kupić do tego aparatu?
2. Jeśli nie Olympus to co innego konkurencyjnego? (Fuji, Panasonic, Sony, Canon, Nikon?)
3. A może jakiś wypasiony kompakt z większą matrycą?
Pozdrawiam
Jaki budżet?
Może na początek zacząć od któregoś OM-D pierwszej generacji?
Ja mam od kilku lat M-5 Marka Pierwszego i szczerze mówiąc Mark II raczej mnie nie skusi.
1. Uniwersalny obiektyw 12-50 (tu masz 3 w jednym - krótki zoom + macro + filmowanie) w niedrogich pieniądzach.
2. Jeśli nie Oli to Fuji (XT-1 lub 2) - ale tu życzą sobie grubo - bardzo grubo.
3. Wypasiony kompakt? Nie zobaczysz różnicy w stosunku do tego co masz teraz. No chyba że Panas GH5 - ale jeśli nie interesuje cię filmowanie 4K to nie ma sensu.
Wysokość budżetu to podstawowa informacja - Z Olympusa albo tanio czyli OMD E-M10 II + 12-50 lub 14-150 (bardziej uniwersalny zakres) lub ciekawy z uwagi na rozmiary zestaw 12-32/3.5-5.6 + 35-100/4.0-5,6 (może tez z którymś z body Panasonica - GX80 ?) przez E-M5 II + 12-40/2.8 lub 12-100/4,0 po E-M1 II + 12-100/4,0 (genialna praca podwójnej stabilizacji i pancerny uniwersalny obiektyw ;-)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
12-32/3.5-5.6 + 35-100/4.0-5,6 - oczywiście od Panasonica ;-)
Czemu akurat te dwa najdroższe modele? Przecież to konkurencja dla OM-D E-M1, a nie sprzęt dla kogoś, kto chce przeskoczyć z kompakta.
Akurat w przypadku kompaktu z 1-calową matrycą zobaczy większą różnicę, niż po zamontowaniu m.ZD 12-50 do jakiegokolwiek korpusu m4/3.
Jeśli Olympus to albo E-M5 albo E-M10II, wersja III jest jakoś dziwnie okrojona funkcjonalnie.
Do tego obiektyw to w zależności od potrzeb i funduszy. Moim faworytem jest 12-40/2.8.
Z konkurencji Fuji X-T10/X-T20 + 18-55 lub budżetowo 16-50
Ewentualnie Sony A6000 - tyle że tam optyki wybór jest nieprzesadnie duży :-(
Pisząc, że myślę o OM-D E-M10 MarkII tak wstępnie okresliłem budżet ;)
Serio taki bezlusterkowiec nie da zauważalnej różnicy w stosunku do mojego XZ-2 ?
Fuji choć piękne to niesamowicie drogie... Oszaleli chyba ;) Sony alfa6000 jest dość sensowny i względnie tani, no i ma większą matrycę o większej rozdzielczości... za to Olek wygląda fajnie retro... i mam trochę sentyment do Olków :)
Zanim zdecydujesz się na Sony - przejrzyj ofertę obiektywów...
Epicure, możesz rozwinąć? Bo ja jestem raczej laikiem niż oly-master :)
Osłony (takie same) kupisz u chińczyków. Za grosze.
Kwestia gustu :-) Mnie się akurat X-T10/X-T20 nie podobają. Co innego X-T1/X-T2, ale to już inne kwoty.
Co do ceny to zawsze musisz rozpatrywać całość planowanych zakupów. Jeśli chcesz kupić tylko korpus z kitem to łatwa sprawa, jeśli chcesz rozwijać system to zobacz jakie szkła i w jakich cenach są dostępne do poszczególnych systemów.
Fuji akurat ma bardzo mi pasujący zestaw szkieł.
Sony ma pod APS-C trochę poszarpaną moim zdaniem ofertę. Z jednaj strony bardzo fajny UWA 10-18, z drugiej tylko dość ciemne tele 55-210, drogi i nierewelacyjny "premium zoom" 16-70.
Fajne i w miarę przystępne (stabilizowane, ale droższe niż wersja FE) 50mm 1.8, i znowu dość drogie (choć udane i ze stabilizacją) 35mm 1.8.
Olympus ma fajny wygląd i fajne szkła, choć też nie tanie. I jeśli chcesz mieć stałki jaśniejsze niż 1.8 to trzeba przygotować duże kwoty.
Za to te 1.8 są malutkie i dobre optycznie :-D
Taki zestaw 17mm, 25mm, 45mm wszystko 1.8. Do tego 9-18, 14-42 (lub 12-50) i 45-150.
Korpus E-M10mkII lub E-M5mkII