Wszystko zalezy w jakim banku i jakie masz stale przychody :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Kurak
Wersja do druku
Wszystko zalezy w jakim banku i jakie masz stale przychody :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Kurak
Ja narazie mam nikły przychód i trzymam to w banku na nikłym procencie ;) :mrgreen:
Podejrzewam że istnieje zależność pomiędzy szerokością konta a wielkością tele. Przy szerokości 1m można sobie spokojnie pozwolić na 42'' FULL HD :) Żart taki, ale wracając do tematu > pogoń za namacalnymi dla nieświadomych parametrami to głównie marketing, większość ludzi niezbyt interesujących się fotografią kupuje aparat kierując się:
1. wyglądem zewnętrznym (przykład > załatwiałem znajomym IS3, przedstawiałem parametry, okres gwarancji itp, po czym zamówiłem i wysłałem paczką. 2 dni później znajoma dzwoni, jak ma tym robić zdjęcia przy ludziach. Ja na to: jak to jak, pstrykasz i masz. Ona na to: no tak, ale on jest czarny a nie srebrny....)
2. megapikselozą, tutaj bez ograniczeń, najlepiej więcej niż sąsiad ma
3. zoomem > i to głównie w ten punkt celuje MZ Olek
A czy udaje się to wszystko połączyć ? Stare porzekadło mówi: jak coś jest do wszystkiego...
I tak oto zoom *50 przy 20 megapikselach okazuje się nie wystarczać do uzyskania dobrego zdjęcia. Strach się bać :)
Ja także na codzień mam styk z fotografia-pracuje w pewnym sklepie z tym związanym.
Wielu ludzi przychodzi i prosi mnie o porade:
"Potrzebuję bardzo dobry aparat, robiący bardzo dobre zdjęcia, mający....jak to tam hanka mówia...dużą ilość pikselów i żeby kosztował do 300 zł"
A jak kobiety nie które wybierają to jest ta sama gadka.....po chwili dochodze do siebie oferuje konkretny model a ona mówi....ale on jest brzydki....a kolor jest jakiś taki....plastikowy ..... :D
Albo przychodzi facet kupuje aparat samsunga za 300zł i mówi mi że chce zniżke 100zł np. i argumentuje to tym że bierze to w zestawie z kartą i futerałem :mrgreen:
Kibicuje Olympusowi i może 570 akurat będzie OK. mam tylko nadzieje że w Sp580 niebędzie 25 krotnego zoomu i rybiego oka z kątem 180 stopni :mrgreen:
Czekając na jakieś pierwsze testy i szukając cokolwiek na temat tego aparatu to ostatnio przeglądając Fotokuriera natknąłem się na informacje o sugerowanej cenie SP570, ma ona na początek wynosić 1799zł, czyli w alledrogo przed wakacjami można się liczyć z cenami ok 1100-1200, przy spadku cen za SP560 do 900-1000zł OBY!! :D
Normalnie wykapana konkurencja dla E-410 :mrgreen:
Ciekawe czy obiektyw będzie wyglądał podobnie jak u poprzedników....normalnie jak jakieś prącie :twisted: ;)
Cena jak zawsze na początek zaporowa. W sklepach typu media markt to on raczej przez dłuższy czas pewnie beędzie w tej zaporowej cenie bo tam na magazynach to zalegają jeszcze sp-550 :|
Bez przesady, konkurencja to do lustrzanek żadna, to inna grupa sprzętu, z lilipucią fizycznie matrycą. To sprzęt uzupełniający, na wycieczki, do szybkiego pstrykania i dla tych którzy jakość obrazowania przekladaja na uniwersalność sprzetu. Ceny będą spadać, bo o tym decyduje rynek, a ten już staje sie 'marudny", nabywcy wybrzydzają. Jeszcze rok temu E400 w dual kicie był ponad dwa razy tańszy niż obecnie! Konkurencja zapycha sklepy nowościami, wcale nie lepszymi imho od E400/ jakość obrazu/, widać że i w lustrzankach następuje posezonowa wyprzedaż.Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Kurak
Już jest dostępny:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympu...ultrazoom.html
Cholera to w tej cenie mam E-410 z dualem :mrgreen:
-nowość ma swoją cenę, a ponadto zaprojektować i wyprodukować tak nafaszerowany sprzęt trochę kosztuje. Samo szkło, biorąc pod uwagę ilośc soczewek pewnie jest droższe od typowego kita. Ciekawe jak wyglądałby taki kompakt z matrycą 4/3 i jasnością jak w SP570. Pewnie lufa wysunąć musiałaby sie na jakieś 50cm, a ile by to kosztowało?Cytat:
Zamieszczone przez Pi-er17
Don Pedro - ja nie narzekam na zbyt wysoką cenę, tylko myslę sobie , że to już można mieć lustro za ten kasior, ale co kto lubi. Uniwersalny to ten UZ na pewno jest.Cytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
Pozdr.
Jestem posiadaczką Olka c-760 UZ i teraz zastanawiam się nad kupnem sp-570. Przyznam, że korci mnie ten duży zoom. Jestem też ciekawa jak będzie się sprawował z telekonwerterem?
Mnie też korci, chętnie zamienię starego C725UZ na taki universal, jako uzupełnienie E400 Poczekajmy na wyniki testów, jednak jest to nowy super zoom. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Ellen
Witam wszystkich. Jest tu pierwszy raz i pozdrawiam.
Również jak część z Was jestem zainteresowany kupnem 570. Czekam od stycznia, w końcu się pojawił więc czas ganiać do sklepu.
Proszę tylko o krótką opinię na temat żywotności baterii w poprzedniku (560), myślę że parametry będą podobne. Taki np. Sony H9 to porażka. Za duży wypas a za mało mocy.
Mam nadzieję że Olek bardziej się postara.
Pzdr
Witam! Odnośnie żywotności baterii to wg: http://www.imaging-resource.com/PRODS/SP560/SP560A.HTM 610 shots, to dużo. Zwróć też uwagę, że zarówno Sp550 jak i SP560 otrzymali od testerów dobre recenzje, a potwierdzeniem jest zielony kciuk, co znaczy-polecamy.Kliknij na Digital Camera Reviews/po lewej stronie/ i później na Olympus-wyskoczy tabela z aparatami.Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez MM
W najnowszym Fotokurierze ukazał sie pierwszy opis/zdjęć testowych brak/ SP570UZ W opisie"pierwsze wrażenie" jest napisane:' W porównaniu z poprzednimi modelami znacznie poprawiono jego ergonomię. Teraz aparat bardzo dobrze leży w dłoni zarówno małej, jak i dużej. Co ciekawe, należy powiedzieć, że znacznie lepiej niż niejedna lustrzanka Sony" :D Inne ciekawostki to: po wybraniu ręcznego ustawienia ostrości na górze wyświetlacza LCD pojawia się skala odległości a w centrum powiększony fragment obrazu ułatwiający właściwe ostrzenie. Ręczne ustawienie ostrości można realizować na 3 sposoby: przyciskami jostika lewo-prawo, czarnym pokrętłem sterującym lub pierścieniem zooma wszystko na drodze elektr. W programach tematycznych jest też znane " zdjęcie na uśmiech", ale też nowość "szansa migawki"-tu opóźnienie migawki zredukowane jest do minimum/ pewnie kosztem ustawienia ostrości?/ Ze zdjęć przedstawiających LCD z polskimi napisami wynika,że zastosowano nowy, ciekawy interfajs. Pozdrawiam.
Tu znalazłam kilka fotek... http://olympus-imaging.jp/product/co...l#anc570uzZoom
Ciekawe, czy zoom cyfrowy rzeczywiście daje taką jakość jak na tych zdjęciach???
Mam możliwość styku z tym aparatem w pracy to postaram sie jutro zamieścić pare próbnych fotek z 570
Jeśli chodzi o jakość wykonania jest lepsza niż u poprzedników...do tego zoomowanie w pierścieniu...wyczuwalny skok przy powiększaniu. Jak go trzymam nasuwa mi sie podobieństwo do E-510...napewno sie go identycznie włącza :mrgreen:
Podziel sie też informacjami co do szybkości, ergonomi etc. Widać,że aparat jest już w sprzedazy/dystrybucji/ Na małej matrycy uochano sporo pixeli, zatem jakość fotek nie powinna być superowa, ale kto wie-postęp w oprogramowaniu mielącym dane może dać zadziwiajace rezultaty. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Kurak
SP570UZ TESTÂ : un album sur Flickr -testowe fotki, trochę małe, ale coś tam mówią o mozliwościach aparatu.
To jest fotka zrobiona w najwyższej rozdzielczości....przynajamniej była...na ISO 1600. Zwiększenie czułości na ISO 3200 powodowało że rozdzielczość spadała do 5 Mpx.
Jeśli chodzi o szybkość to jak na taki kompakcik jest wporządku. Troche zbyt wolno reaguje na naciśniecie przycisków np. wejścia w menu. Jeśli chodzi o dostęp do najważniejszych funkcji związanych z ustawieniami to rozwiązali to w bardzo podobny sposób jak w lustrzankach E-systemu. Przycisk OK i na ekranie pojawiają sie najważniejsze parametry. No i co ciekawe wkońcu jest możliwość podpięcia zewnętrznej lampy błyskowej.
tutaj fotka w trybie super makro. Malusie aberacje... :mrgreen:
Czyli kompakty swoje, a lustrzanki swoje plusy mają, ale te pierwsze tym drugim nie dorównują szybkością, jakościa obrazu itd. Jedynie dorównuja cenami.E400 w dual kicie jest teraz tańszy od SP570, w podabnej cenie jest E410, ale jaja! Pozdrawiam.
Czy ktoś z użytkowników SP-570 może powiedzieć w jakim czasie od włączenia zasilania aparat jest zdolny do wykonania zdjęcia?
Czy lampa automatycznie dobiera intensywność błysku czy pali zawsze na maksa?
w sklepie przynajmniej u nas jest narazie w zaporowej cenie pod 2 tysiące. kompakty kompaktami ale tyle kasy bym napewno na niego nie wydał. Trzeba poczekać aż cena sie unormuje.
Jednego szkoda, że Olympus zrezygnował z produkcji starszej linii typu C-5060 czy C-8080 to były naprawde warte uwagii kompakty ...przynajmniej dwa sloty na karty były ;) ale moda i zapotrzebowanie poszły w zupełnie innym kierunku...
A nigdy w zyciu :razz:Cytat:
Zamieszczone przez Kurak
Co najwyżej tyle :
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympu...ultrazoom.html
O jle to nie manipulacja to jest już zadowolony klient:
Komntarz i klienta z 'cyfrowych"
"Dobry aparat
Kupiłem ten aparat dla jego super-zoomu i możliwości zastosowania do niego świetnej zewnętrznej lampy bezprzewodowej LR36.
Rzeczywiście się nie zawiodłem. Wszystko chodzi jak należy. Jakość zdjęć super! No, może wybrzydzając - brak mi możliwości dodawania daty na zdjęcia (robię dokumentację fotograficzną w czasie), ale jakoś sobie z tym poradzę."
Tak sobie myśłę, ża dla kogoś kto chce nieć unweralny narząd do wszystkiego, to może być z tego b. zadowolony. Wielu człowieków robi fotki w porze byczenie się, na imprezkach, fotki o dużym znaczeiu emocjonalnym i.t.d. Po ostanich mojstrowaniach z optyką Zuko pewnie zmajstrował nie najgorze 'Zióko'
Jeżeli nie trzeba będzie w przerach między naciśnięcia guziczka, a wyzwoleniem migawki zaliczyc egzaminu na joggina to bęzdie hicior :)
Ja namówiłem już trzch tych co kije moczą nrzekją na ptice trzymające sie daleko od wędkarzy.
Chcą kupić, tytlko pwenie wydadza kase na wędki z internetem :mrgreen:
Prośba . Możecie zajrzec do swoich instrukcji?.
napiszcie ,jaka jest wielkość pliku ze zdjęciem w pełnej rozdzielczości.
zastanawiam się nad tym bo przy 10 MP napewno będzie to sporo MB, a karta XD swoją prędkoscią troche mnie niepokoi.dokładnie mam na mysli zdjęcia seryjne.
zakładam że producent uwzględnił to ale ta obawa jednak nurtuje mnie.
Napiszcie cos wiecej -jak się sprawuje wam ten nowy nabytek .Życze super fotek
pozdrawiam ,Marek.
jeśli chodzi o te zdjęcia seryjne to jak dasz na najszybsze sekwencje to przełącza się na 3 Mpx ale wtedy śmiga jak z kałacha :razz: dosłownie. jeśli chodzi o zapis tego póżniej to jest nawet lepiej niż się spodziewałem.
Ostatnio właśnie był MM w Krakowie za 1599zł ale pojawił się i odrazu poszedł :D
A jeśli chodzi o "wage" jednej foty to jest koło 2,5 MB w najwyższej rozdzielczości w jpg
Na www.dpreview.com pojawiły sie pierwsze oceny userów, na razie dwóch, ale są wysokie oceny, to dobrze wróży aparatowi. Myslę, że taki zaawansowany super zoom to kupili i ocenili bynajmniej nie "zieloni" userzy.
Ja już się PRAWIE ;) zdecydowałam, muszę tylko sprawdzić za zachodnią granicą, może będzie taniej...? Muszę przyznać, że mam niezłego zgryza. Jakiś czas temu myślałam o lustrzance - ale ten zoom mnie zainteresował. Nie stać mnie na kupno dobrych obiektywów, szczególnie długich, poza tym do zdjęć amatorskich - po co?
Ellen, Sp570 wydaje się dobrą alternatywa do lustrzanek o ile nie należysz do tych co to zamiast focić onanizuja się szumami, pikselami itp. Jakość zdjęć powinna zadowolić nawet mniej tolerancyjnego "jurora". Ostatnio podziwiałem fotki zrobione Panasem FZ7 we włoskich Dolomitach-wyszły super, a że fotograf miał smykałke do focenia i kadrowania, to drugi prezenter "d--a nie fotograf" mimo iż pstrykał Nikonem D80 musiał sie wstydzić za swój poziom, a są to dwaj moi koledzy z pracy. SP570 i masz wszystko poza lampą w jednym, przy zachowaniu niezłej jakości obrazu. Jak kupisz tego Olka, to powiadom.Pozdrawiam.
O ile do solidności i wyglądu aparatu nie mam nic o tyle do jakości "fotografowania" owszem. Nie wiedzieć czemu obiektyw ma opóźnienie względem pierścienia(spodziewałem się rozwiązania ala s9600) do tego przy maksymalnym zoomie stabilizacja to za mało i trzeba albo umieć sobie radzić z aparatami albo mieć podpórkę, amator raczej skopie fotkę.
Co do cen to jak każda nowość jest drożej niż powinna.
@Pi-er17 a co ma wspólnego cena ze sklepu internetowego do fizycznych? Kiedy ludzie nauczą się, że klasyczny sklep musi opłacać masę rachunków i duża ilość pracowników itd, których to kosztów nie ma bądź też mają mocno ograniczone sklepy internetowe. Ciekawe tylko, że tak duża grupa ludzi nie ma przysłowiowych jaj by pogodzić się z brakiem możliwości pomacania/polizania aparatu przed zakupem kosztem tej niskiej ceny...
zdecydowaie ciekawszą ofertą jest Fuji F100FS. Podejrzewam że będzie zdecydowanie bardziej ciekawszą propozycją...np. zmiana ogniskowej w pierścieniu, jakość wykonania. Obiektyw w 570 podobnie jak u poprzedników lata na wszystkie strony i czasem można go niechcący utrącić
Ten Fuji to inna grupa sprzętu, powiedzmy w klasie Panasa FZ50, a SP570 to klasa FZ18, a tak na marginesie to może Panasonić przygotowuje następcę pięcdziesiątki?
wiem że to w sumie inna półka. Ale mam wrażenienie, że Olympus próbuje już trochę konkurować z tymi z najwyższej półki.
J też czekam z niecierpliwością na następce FZ50-coś by się może ruszyło na tej najwyższej półce bo od dłuższego czasu zastój.
Jak sobie przypomne kiedyś Sony R1.....ech.....czy choćby Olympusy... ;)
KURAK--napisał,--obiektyw lata na wszystkie strony. Nie spotkałem takich opini o poprzednikach ,a sprawdziłem ich sporo. Użytkownicy raczej chwalili że wszstko działa bez zarzutu .. Rozumię że to dzieje się podczas max. tele. Dotychczas taką wadę potwierdzili posiadacze - CANON IS100.Czy możesz opisac dokładniej tą wadę.
byłaby to bardzo istotna informacja.
pozdrawiam,Marek.
ogólnie obiektyw jak jest wysunięty wyczuwam delikatne luzy na obiektywie...zresztą podobnie jest w innych ultrazoomach np. 560, 550, S8000. Ogólnie na samo fografowanie nie ma to większego wpływu ale pewiem nie smak jeśli chodzi o jakośc wykonania jest.
A może jestem poprostu przeczulony ;)
sprawdziłem w sklepie.poprosiłem sprzedawcę o przygotowanie kilku aparatów z zoomem ,olympus,panasonik ,sony , kodak --wybrałem te z najwiekszymi ogniskowymi.które akurat były wsklepie.
EFEKT-minimalny luz jest ale to konieczne aby wysuwały się tuleje bez tarcia elementów pracujących względem siebie .inaczej nie chodziłyby płynnie .
zwróciłem uwagę że obiektywy po złożeniu są bardzo krótkie jak na te ogniskowe /względem całego wysuwu tubusów,
napewno jest mozliwośc zminimalizowania luzów jeszcze bardziej ,,ale wtedy tubusy przy tych samych zakresach ogniskowych , ze względu na zamierzoną stabilnosc musiałyby być odużo dłuzsze {cięższe i napewno też droższe}
jednak gdy luzy są wyczuwalne w sposób drażniący, to napewno jest to wada ,pozostaje REKLAMACJA.
pozdrawiam ,Marek.
Miałem C-8080WZ i ciągle wydaje mi się, że OLYMPUS w tej kategorii krąźy jak ćma wokół światła, które już dawno odkryto.
Taki manualny zoom, odchylany wyświetlacz (jak w fuji) - to taki problem?
A z tymi "luzami" w obiektywie to apsolutna racja. Rozwiązanie proste jak budowa cepa - to zoom jak w tym fuji, a nie jakaś dźwigienka.
Pozdrawiam.
Może ktoś napisać ? czy sp560 lub sp570 posiada gniazdo / wejście / na wężyk spustowy
lub na zestaw sterujący np..na WR-100 .
Dziwne ,że specyfikacje nie zawierają taich danych .