Zafarb jest tez na LCD aparatu, wiec to nie to...
Wersja do druku
Zafarb jest tez na LCD aparatu, wiec to nie to...
Przebadałem temat dokładniej, efekt jest powtarzalny o ile ma się wystarczająco mocne źródło światła. Coś jest totalnie zwalone z odczytem przepaleń, jakby nie skalibrowano poziomów przy których komórki powinny być pełne. Najmocniej widać to na ISO200, potem efekt maleje wraz ze wzrostem ISO:
200:
250:
320:
Tak jak ktoś zauważył, przy niskim ISO nie ma na histogramie przepaleń, to znaczy nie pojawia się w ogóle wartość 100%, 100%, 100%, tylko około 95%, 75%, 95%. Przy wyższym ISO komórki na matrycy nie zapełniają się tak mocno, więc efekt maleje.
Aparat oczywiście muszę teraz wymienić :(
Ciekawe że dawno temu przy zakupie pierwszego Olympusa (E400) też miałem wadę matrycy :(((
Mógłbyś wstawić te fotki razem z Exif-em? Można by było sprawdzić objaw na analogicznych ustawieniach jak u Ciebie.
Nie. Przy wyższym ISO fizyczne komórki na matrycy są słabiej naświetlane, ale wzmacniane przed przetwornikiem A/C. Na najniższym ISO najłatwiej dojść do maksymalnej pojemności komórek.
Pamiętam róż w matrycy od Kodaka w E400, ale to występowało tylko przy ręcznym wyciąganiu z przepaleń w rawach. Przepalenia normalnie zawsze były białe.
Dodaję rawa:
Załącznik 154248
Ustawienia nie mają znaczenia, wystarczy odpowednio mocne przepalenie (np. +2EV i mocne źródło światła) i niskie ISO.
Aparat do serwisu się nadaje.
Miałem cuś podobnego bodajże z 10 lat temu w kompakcie canona A75. Też na taki fiolet, róż, robił zdjęcia. Canon przyznał, że to z jego winy i matryce wymieniali za darmo, po okresie gwarancji (serwis, Warszawa ul. Żytnia, ciekawe czy jeszcze istnieje, polecam, dziękuje:)...). Aparacik po naprawie jeszcze dziś jest w pełni sprawny, choć prawie nie używany... W przypadku E-M10 raczej na darmową wymianę matrycy bym nie liczył...pomimo tego, że jest tam jakiś problem
coraz częściej myślę że e-M5 jest jednak dobrym sprzętem a te im nowsze to... Z moim mocno eksploatowanym EM5 nic się nie dzieje. A nie jest oszczędzany w terenie.Pisałbym do Olympusa co z tym robić.