Być może będe sprzedawał swoją FL-36. Użyta może z piętnaście razy, stan idealny.
Muszę jeszcze przemyśleć...
Wersja do druku
Być może będe sprzedawał swoją FL-36. Użyta może z piętnaście razy, stan idealny.
Muszę jeszcze przemyśleć...
Dzieki za propozycje. Przemysl i daj znac. Ja wlasnie przegladam serwisy oraz ceny w USA. Akurat tam mam mozliwosc zakupu. Trwa to chwile (przesylka) ale cena jest dobra.
Dużo chyba też zależy od sposobu w jaki się ostrzy. Focę e1, który ponoć ma af najsłabszy z wszytskich luster esystemu. I poza sytuacjami, że było po prostu zupełnie ciemno, nie miałem problemu z ostrzeniem. Czasem długo się to działo, ale dawał radę. Sporadycznie dzieje się, że nie potrafi - ale spróbuję na ciut inne miejsce złapać i łapie. Ostrz na kontrastowe elementy. Nie kieruj pola af na gładkie powierzchnie - np pustą sciane, gdzie af zwyczajnie nie ma się o co zaczepić.
Lampa jest na pewno dobrym pomysłem. Powinna dużo pomóc - nic z tego jednak jeśli nie będziesz potrafił używać af.
Jakim obiektywem focisz? To też ma znaczenie..
No i pamiętaj, że są momenty gdzie nie da rady i już : )
Co do Rki - jeśli nie masz zamiaru zmieniać body na nowsze to nic Ci po tym R na obudowie - inaczej chyba warto - bezprzewodowe sterowanie to świetna sprawa.
Kup gdzie najtaniej. Rozważ może i używane lampki? Albo przywiezione z usa nówki na allegro. Sprawdz ceneo, skąpca, allegro i kup gdzie najtaniej.
Pozdrawiam
E 330 nie jest moim pierwszym aparatem. Zdaje sobie sprawe na jakie lementy najlepiej nakierowywac. Jednak poprostu dla mnie AF dzial slabo.
Uzywam Zukio 14-45, to chyba standard. Zreszta do srii E chyba nie ma wiele wiecej na rynku. Mam jeszcze drugi (45-150 zdaje sie). Oba z ta sama jasnoscia (3,5).
Myslalem o tym zeby odpalac lampe bezprzewodowo, z reki lub statywu. Wiec moze w takim razie R? Czy tego typu odpalanie dziala w 330?
?? Zapraszam do Olypedii :) Przekonasz się, że jest wiele więcej :)Cytat:
Zamieszczone przez Sekta
Co do flasha zewnętrznego to mam Metza i wspomaganie poprzez wyświetlanie czerwonego wzorka też się sprawdza rewelacyjnie jak w FL'kach. Bez lampy w słabych warunkach wystarczy znalesc jakiś kontrastowy element i problem znika zupełnie. Też mam e330 i po prostu z czasem wyczułem w czym jest rzecz więc myślę że i ty do tego dojdziesz.
Pozdrawiam
Sekta, [dziwnie sie tak zwracac, ale coz ;)] z E330 lampy R nie dzialaja niestety :( Jedyna opcja to kupno kabla... Super sprawa, ostatnio robilam zdjecia Nikonem z SB800 na sznurku ;) znaczy sie kablu - mmm piekne :)
No wlasnie, gdzies czytalem review ze Olympus FL odpada przy serii SB Nikona. Chociaz obawiam sie ze moze byc nie do konca kompatybilna.
Czego to ludzie nie wypisują :razz:Cytat:
Zamieszczone przez Sekta
Zapewniam Cię, ze SB na pewno nie będzie kompatybilna.
Za czasów kiedy mialem hybryde ludziska wspomagali AF laserowymi wskaźnikami kupionymi u ruskich za kilka złote. Rysowały one (w zaleznosci od założónej soczewki) różne kształty co kontrastowało z otoczeniem i pozwalalo zalapać ostrość.
Przyznam szczerze ze mam ten sam obiektyw co ty i E1 ktory to gorzej lapie ostrość a jednak nie narzekam na to az tak bardzo jak ty. Owszem sa przypadki kiedy sa problemy ale jakos nauczylem sie z tym żyć. Poza tym wez poprawke na to ze nie zawsze bedziesz mial (mogl) uzyć (zalozyc) lampy zeby mogla wspomóc AF, np. muzeum, reptilarium.