@lessie
Dla mnie logicznym jest ostrzenie po zmniejszeniu - bo zmniejszanie powoduje powstawanie nieostrości. Tak na logikę. Więc po co ostrzyć wywołany raw, skoro po zmniejszeniu stracimy efekty tego ostrzenia?
Wersja do druku
@lessie
Dla mnie logicznym jest ostrzenie po zmniejszeniu - bo zmniejszanie powoduje powstawanie nieostrości. Tak na logikę. Więc po co ostrzyć wywołany raw, skoro po zmniejszeniu stracimy efekty tego ostrzenia?
pamiętam, że pokazywałem tu kiedyś fotkę ptaków na drutach, nie wyszło mi za bardzo, bo jako początkujący fotograf nie zauważyłem niedoskonałości zdjęciaCytat:
Zamieszczone przez voovoo2
zwyczajnie pomniejszyłem zdjęcie i zrobiłem wyostrz, efekt był fatalny (teraz to widzę)
ktoś mi doradził, żeby pomniejszać zdjęcie stopniowo i po każdym zmniejszeniu wyostrzyć
trochę to pomogło, zapisałem fotkę jeszcze w trochę lepszej jakości i było już super
najważniejsze jest, żebyś sam zauważył, że zdjęcie jest złej jakości po zmniejszeniu i ewentualnie pokombinował jak temu zaradzić, wtedy nikt nie napisze że komprecha wszystko zjadła :P
Witaj
Ja używam tylko Gimp-a (darmowy) prosty w obsłudze,
fotkę kadruje, później Obraz - Skaluj obraz po zeskalowaniu - wyostrzam:
gałka "na oko" i przeważnie jest b.dobrze ;)
pzdr
IMO ustawienie wartości na 32 to trochę za dużo. Fotki wychodzą przeostrzone. Optymalnie jest w granicach 20.
Ewentualnie można jeszcze skorzystać z opcji Wzmocnienie
Promień w granicach 0,2 - 0,3
Rozmiar: 0,15 - 0,3
Próg: 0
edit: to ostatnie to oczywiście jest próg nie promień ;)
aj!Cytat:
Zamieszczone przez kasprzyk
To coś zmasakruje zdjęcie...
znacznie lepiej uzyć wzmocnienia
promień na dwa siła 0.18-25
to na dole na 3 (0.3?)
(ustawienia do zdjeć na www)
Kurcze, te zrzuty robiłem szybko na potrzebę tej odpowiedzi - możliwe, że z suwakiem troszkę przesadziłem - nie sprawdzałem efektu (zresztą ta fotka i tak już była gotowa) a robię to zawsze po zabiegu - jak jest zbyt mocno cofam operację.
Spróbuje Waszych rad
pzdr
Serdecznie wszystkim dziękuję :D Jedną z największych zalet tego forum jest to ,że z problemami człowiek tu nigdy nie zostanie sam!!!To bardzo budujące w tych "dziwnych " czasach.
Ja stosuję tę samą metodę i suwak daję nawet na poziom pow. 40 i jeszcze nie spotkałem się z zarzutem przeostrzenia.Cytat:
Zamieszczone przez kasprzyk
Porównywałem wzmocnienie z wyostrzeniem i lepsze i bardziej czyste efekty daje wyostrzenie. Wzmocnienie pogłębia cienie, a przecież nie o to nam chodzi przy ostrzeniu.
I tu masz rację!