Re: Niedoświetlone zdjęcia - pomocy
Cytat:
Zamieszczone przez lukast
Hej
Co mogę zrobić ? Wysłać sprzęt do serwisu ?
Oczywiscie.Aparat kupiles,zeby robic foty a nie bawic sie w jakies ekspozycje na plusy czy minusy.Z automata ma prawidlowo naswietlac i kropka.Nigdzie w instrukcji nie jest napisane,ze masz dodawac albo odejmowac EV.Jedynie gdy chcesz osiagnac jakies efekty na fotkach to bawisz sie ekspozycja na plus lub minus..
Wez na probe wejdz wieczorkiem do pokoju zapal swiatlo i z automatycznymi ustawieniami nacisnij spust do polowy -niech zlapie parametry.Teraz niech ktos wylaczy swiatlo,a Ty nacisnij do konca spust.Z wbudowana lampa w pomieszczeniu 5x5 powinienes miec prawidlowo naswietlone zdjecie bez przeklamania koloru i bez zadnych niedoswietlen.
Na zewnatrz kiedy chcesz focic przy normalnej pogodzie tez ustaw z automata.Wez szara kartke wielkosci dloni i umiesc przed obiektywem tak zeby zlapal ekspozycje naswietlenia wciskajac spus do polowy,nastepnie usun kartke z pola widzenia i nacisnij do konca-pomijam ostrosc(mozna sie pobawic manualem)powinienes otrzymac prawidlowe naswietlenie.Nie jasne,ciemne,czerwone,niebieskie... Tylko prawidlowe.
Gdy bedzie inaczej to serwis.
To jest lustrzanka a nie zadna malpka za 200 pln.
Re: Niedoświetlone zdjęcia - pomocy
Cytat:
Zamieszczone przez lucca
Wez na probe wejdz wieczorkiem do pokoju zapal swiatlo i z automatycznymi ustawieniami nacisnij spust do polowy -niech zlapie parametry.Teraz niech ktos wylaczy swiatlo,a Ty nacisnij do konca spust.Z wbudowana lampa w pomieszczeniu 5x5 powinienes miec prawidlowo naswietlone zdjecie bez przeklamania koloru i bez zadnych niedoswietlen.
Coś chyba nie tak..Jak złapie ekspozycję automatycznie przy zapalonym świetle a potem je zgasi to fota powinna wyjść ciemna bo mierzył wtedy kiedy światła było w pokoju więcej...
Akurat sytuacje opisane powyżej to niezły poligon dla lampy i pomiarów. Duża powierzchnia, jasna zawsze da zły namiar...stąd korekcja na plus. To samo z mocnymi źródłami światła w kadrze. Mimo że ogólnie kadr jest ciemny takie światełka przekłamują pomiar.
Ale i tak zgodzę się że Olki przekłamują ekspozycję i niedoświetlają w większości przypadków. Ja prawie zawsze mam +0,3 na korpusie a zwykle jeszcze zwiększam do 0,7-1,0 eV.