albo woreczek z grochem jako statyw .Cytat:
Zamieszczone przez Kwadrans
Wersja do druku
albo woreczek z grochem jako statyw .Cytat:
Zamieszczone przez Kwadrans
Taki trochę offtop.
Kiedyś zapakowałem do analoga Kodaka 3200, cudeńko. Miałem w pokoju biurkową lamkę skierowaną na sufit, musiałem przymknąć przysłonę z 1.4 do 2.0 albo 2.8, żeby przy 1/30 sek. mieć dobrze naświetlone zdjęcie.
Różnica czasu po zmianie z 1600 na 3200 będzie x 1/1.44 wiec nawet nie dwukrotnie zwiększa sie czas. Może mocna lampka :) ? Cieżko porównać bo nie wiemy jaki ty miales kadr i nie wiemy jak dużą powierzchnię oświetlał i fotografował założyciel tematu. Zrozumiałem, że zainteresowany fotografował po prostu pokój, a nie blat biurka na który świeciła lampka.Cytat:
Zamieszczone przez -M
Dawidj, dobre światło błyskowe nie jest złe. Bardzo sie zapierasz flasha widze. Zastanów się: czym się różni lampka na biurku od flasha? - temperaturą barwową i mocą. jeżeli
zamiast lampki ułożysz lampę błyskową dobierzesz odpowiednie WB w aparacie i ustawisz odpowiednią moc to uzyskasz ten sam efekt.
Po prostu używanie flasha jest bardziej skomplikowane niż sie to wydaje. Problem z lampą wbudowaną (bo taką dysponujesz w sp500) jest taki, ze zazwyczaj jest pełno miejscowych przepaleń a sporo z nich ma wspomniane wcześniej niebieskawe zabarwienia, doswietlony tylko pierwszy plan i bardzo ostre cienie wokol postaci i przedmiotów.
Kwadrans, jasne że realista - z gówna garnka nie ulepisz czy jak to mówią?
EDIT:
przypomnialo mi się: z g.... bata nie ukręcisz - tak to było
rodia, nie wiem dlaczego piszesz o zmianie z 1600 na 3200 i skąd jest owe 1,44. Ja po prostu tak sobie wtrąciłem dygresję. Przede wszystkim to było analogową OMką przy ręcznie wołanym b&w. Lampka miała 40 watt i była jedynie elementem w tle, oświetliła cały pokój światłem odbitym od sufitu.
Dzięki za podpowiedzi :D . Rzeczywiście warunki wybrałem sobie ekstremalne tym bardziej, że nie mam doświadczenia. Lampy nie lubię używać bo zdjęcie wychodzi troche inne niż w rzeczywistości, czasem na bardzo prześwietlone i zbyt niebieskie.
A jakie radzicie mi ustawienia podczas robienia zdjęć impezowych.
Czy na forum są jakiś wskazówki co do ustawień aparatu w różnych warunkach i w zależności od rodzaju modelu. Przeszukałem forum ale trafiłem na pojedyńcze posty.
Z tym WB to wiem jak się ustawia ale nie za bardzo kumam po co mam to robić. Chodzi o to żeby ustawić automatycznie balans bieli np cykając zdjęcie na białą kartkę.
Dawidj tym aparatem , można, ale w tych warunkach zdjęcie nie moze być w ruchu. Tylko pozowane. Albo idziesz w kierunku takich efektów rozmycia, to też jest ciekawe na przykład smugi świateł po samochodach itp.... Przy ISO400 jakość mocno spada i mocno rośnie szum, musi być włączony noise-reduction. Statyw jest konieczny - ministatyw możesz schować w kieszeni. Pobaw się BULB, a się zdziwisz , bo można nieomal w ciemnościach zrobić zdjęcie :P
dawid, to jest zdjecie imprezowe z lampą błyskową: widać prześwietlenia albo zniebieszczenia albo cienie?
O właśnie o takie zdjęcia mi chodzi. Tylko powiedz mi jakie ustawienia miałeś.
Robiłem zdjęcia przy tylnej migawce szczelinowej (w moim aparacie sync2) i zdjęcia wyszły ładniejsze szczególnie te z lampą.
To było:
aparat e-500
ISO 400,
ogniskowa 17mm
czas 1/100
przysłona 3.5
White Balance AUTO
Nie pamiętam w jakim trybie robilem, ale pewnie w 'A'.
Lampa blyskowa FL-36 z palnikiem ustawionym pod kątem 45-75 stopni - nie pamiętam. To zależy od tego jak nisko jest sufit i jak blisko jest pierwszy plan. Jak pierwszy plan jest blisko a sufit wysoko to wtedy warto użyć białej karteczki albo stofena.
Zdjęcie robione w jpgu a nie w rawie.
Jak widzisz czas 1/100 - przy słabym świetle zastanym i tak krótkim czasie to na zdjęciu jest praktycznie tylko światło pochodzące z lampy błyskowej.
Robiłem kombinacje z ustawianiem lampy EV na minus - wtedy można uzyskać bardzo nastrojowe klimaty.
Jedna uwaga: wysokie ISO uwidacznia szumy zwłaszcza w ciemnych fragmentach zdjęcia. Dlatego łączenie wysokiego ISO z ujemną korekcją ekspozycji w celu uzyskania krótszego czasu jest kiepskim pomysłem bo szumy będą bardziej widoczne po wyciągnięciu zdjęcia w PS.