Himalaje piękne.
Wersja do druku
Himalaje piękne.
Te "wododajnie" mnie zaciekawiły. To jakaś woda święta, czysta czy jaka ? Bo że w Katmandu wody nie ma to nie uwierzę :)
A te wyloty cudowne.
W Katmandu woda jest, ale nie wszędzie płynie z kranu, a zwłaszcza w jego najstarszej części. Jest okazja by zaczerpnąć
z tradycyjnego zabytkowego ujęcia.
Super obydwie wrzuty! :) . Oglądam z zainteresowaniem :)
Przechodziłem obok, patrzę: "Teraz Niepal" O, coś dla mnie - pomyślałem, wlazłem
a tu taakie widoki!:shock:
Pięknie, dawaj więcej a o tekście nie zapomnij! :-D
Swajambhunath 2,5 tysiącletnia stupa położona na wzgórzu z widokiem na Katmandu. Złocona iglica składa się z 13 pierścieni oznaczających stopnie wtajemniczenia niezbędne do oświecenia i parasola symbolu nirwany. Pielgrzymi obchodzą stupę zgodnie z ruchem wskazówek zegara obracając modlitewne młynki, dodatkowo kolorowe chorągiewki trzepocząc na wietrze ślą nieustannie modlitwy do nieba.
Załącznik 143407
Załącznik 143408
Załącznik 143409
Załącznik 143411
Załącznik 143410
Załącznik 143412
Zawsze mi się podobała ta wygoda z młynkami modlitewnymi :mrgreen:
...daj ostatnie do galerii :)
Fajnie tak sobie obejrzeć ośmiotysięczniki z góry :)
W życiu coś robić trzeba :wink:
Nieodłącznym ruchomym elementem Swajambhunath są małpy. Według legendy każdy obcięty włos założyciela stupy bodhisattwy Mandżusri stawał się drzewem a każda jego wesz małpą :)
Załącznik 143415
Załącznik 143416
Załącznik 143414
Super zdjecia. Małpy rozczulające. Mam tylko jedno pytanie: dlaczego te Himalaje mają taki różowawy zafarb ? Czy to mój monitor?