Radiowe sterowanie lampami? Nie wiedziałem... Ja mam 510... :shock:
Wersja do druku
Nie radiowe tylko błyskiem lampy wbudowanej, czy innej tam założonej na sanki i wspierającej funkcję sterownika błysku.
Do tego potrzebny jest korpus bodajże E-520 lub nowszy i lampa "R".
Teoretycznie zostaje zachowany pomiar TTL, w praktyce działa mi to tak sobie (przetestowane na E-PL5 i E-M10). Często zdarza się błędne naświetlenie.
Nikon D90 + SB600 radził sobie znacznie lepiej, podobnie Sony A700 + HVL-42 też wyniki były bardziej powtarzalne.
RC oznacza Remote Control a nie Radio Control, tzn. sterujesz lampami zewnętrznymi poprzez lampę na aparacie, lub wbudowaną w aparat.
Czy bezprzewodowy system RC to fotocela czy też właśnie wyzwalanie błysku migawką? Bo już się pogubiłem.
Czyli wyzwalanie drugiej lampy błyskiem tej zamontowanej w aparacie tak?
A już się wystraszyłem, że coś tak istotnego mi umknęło. To wiem, że Olki mają, nawet mój 'zabytkowy zabytek'. Ale Jacekzaw pytał o radiowe sterowanie (post #3)...
Ale to już Easy_rider to już wyjaśnił (#4) - nie zauważyłem... Moja wina :mrgreen:
Ok a jest możliwość ogólnie dokupując coś robić to radiowo ??
Jakbym chciał w grupę połączyć np. Dwie yongnuo to jak najlepiej to zrobić ?
System RC to wyzwalanie lamp zewnętrznych (do 4 grup) przy użyciu wbudowanej lampy w aparat (lub tej malutkiej dodawanej do kompletu) - seria przedbłysków "programuje" lampy przed wyzwoleniem błysku głównego.
Pracuje to w TTL'u lub manualnie - można ustawiać parametry każdej lampy indywidualnie.
---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post był o 23:24 ----------
To najlepiej kupić dwie YN560-III i wyzwalacz YN560-TX :mrgreen:
Albo jeszcze lepiej trzy (sam tak zrobiłem - kosztuje to wszystko mniej niż jedna FL-600)
Nie - pomieszałeś dwa wątki...
Najpierw chciałeś zdalnie wyzwalać FL600 - to nic nie trzeba dokupywać, wystarczy wyzwalać "kukółką" - i masz pracę również w TTL'u
a potem przeskoczyłeś na dwie Yongnuo... to lampy manualne, ale wyzwalacz YN560TX pozwala zdalnie sterować mocą i zoomem lamp YN-560-III