Noo, z 50-ką macro raczej budowy oka nie będę robił ;)
Maksymalne powiększenie to 1:2 i wystarczy.
Chodzi mi tylko o wygodne, własne źrodlo światla.
Wersja do druku
Noo, z 50-ką macro raczej budowy oka nie będę robił ;)
Maksymalne powiększenie to 1:2 i wystarczy.
Chodzi mi tylko o wygodne, własne źrodlo światla.
Mam tego luminequesta przypomnij się jutro wieczorkiem, to strzelę ci jakies makro testowe.
Chyba najlepszą metodą za najmniejsze pieniądze jest zmontowanie sobie softboxa zakładanego na lampę samemu...koszty minimalne a efekty bardzo zadowalające. Choć ja osobiście myślę teraz o kabelku synchro + kostka na FL-36..nie ma ograniczeń w kącie padania światła.
Lampka z boku owszem, ale i tak trzeba ją zmiękczyć.
Poza tym takie rozwiązanie spaecjalnie mobilne nie jest.
Softobx "self made" jest najtańszym rozwiązaniem, to fakt, zresztą w sieci jest sporo przykładow.
Chodzi też o to, żeby to jakoś wyglądało...
Wybraź sobie 47-mioletniego faceta ganiającego po łące z pudelkiem od butow na aparacie ,)
Ja sobie tego nie wyobrażam. :idea:Cytat:
Zamieszczone przez Woytec60
Oczami wyobraźni widzę 47-mioletniego faceta podjeżdżającego Hammerem obok łąki i wydającego przez krótkofalówkę polecenia 3 młodym, wysportowanym asystentom z pudełkami po butach na aparatach. :mrgreen:
Za to widziałem (sorry - inni widzieli) 56 - letniego faceta który robiąc fotki niewielkiego wodospadu bez statywu kładł się na brudnych kamieniach, wdrapywał na śliskie drzewo - aby zrobić płynącą wodę z długim czasem. :D
OK, może przesadzam.
Ale ja próżny jestem a na asystentów mnie nie stać ;)
A ja robiąc zdjęcia z pewnym "poświęceniem" :D dorobiłem się wtedy 2 młodych asystentek które nosiły mi sprzęt do samochodu :razz:
Pełne uznanie zyskałem kiedy na szybko "wywołałem" w PS na laptopie kilka zdjęć (RAW) i dziewczyny zobaczyły różnicę między "surówką .jpg" z aparatu a lekko skorygowanym w LAB i krzywymi - zdjęciem wynikowym.
Potem w jaskini sztucznie wstrzymywały ruch kiedy robiłem zdjęcia z monopodu. :D
Up
Właśnie sobie przypomnialem ale chyba trochę za późno :oops:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
A ja coś takiego uczyniłem i sprawdza się z 50 - tką. Ne jest to pudełko od butów :D
A to fotka wykonana przy użyciu tego, powyższego dyfuzora przed chwilą. Użyłem 50 - tki i ok. 50 gram koniaku, który po zrobieniu fotki natychmiast na zdrowie olymaniaków wychyliłem!