Odp: Pomoc w wyborze statywu
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
A torbę jak wieszasz, dorobiłeś hak czy po prostu na przejściu głowicy w nogi?
W zasadzie nie wieszam bo nie widzę takiej potrzeby. Raz, może dwa, chyba zawiesiłem ale to był Pen+MMF-2+ZD 70-300 - to jest bardzo niewyważony zestaw bo obiektyw nie ma mocowania statywowego i zestaw mocno ciąży do przodu. Wówczas wieszałem na głowicy pod płytką.
BTW - można go kupić kilka dych taniej niż w Cyfrowych.
Generalnie o stabilność najbardziej martwię się podczas wiatru, choć z drugiej strony jak wiatr rozbuja balast to będzie chyba jeszcze gorzej. W dobrych warunkach używałem Hamy 75 z Panasem G3 i 40-150 i dało radę, choć wygoda obsługi była pod psem.
Dużo zależy od tego czy chcesz go czasem nosić podczas pieszych wędrówek czy raczej wozić w bagażniku auta. Czasem pół kilo urwane na statywie ma ogromne znaczenie, czasem nie jest istotne.
Ciężar statywu to dla mnie istotna kwestia, bo poruszam się prawie wyłącznie komunikacją miejską i na własnych nogach, a foty często robię dopiero w drodze z pracy, więc targanie przez cały dzień 2 kilo statywu raczej nie wchodzi w grę.
No to IMHO bardziej potrzebujesz mobilności niż super stabilności. Ważne też żeby szybko i wygodnie się składał/rozkładał, przydaje się też pokrowiec. Ten polecany przeze mnie spełnia te warunki, czy jest najlepszym wyborem - nie wiem.
I jak się sprawdza? bo z tego co widzę to jest podlinkowany przeze mnie Manfrotto MK393 tylko z głowicą kulową.
Aktualnie wybór ograniczyłem do Triopo C-258, Slika Sprint Pro II 3Way i Manfrotto MK393-H, o wyborze ostatecznym zadecyduje pewnie cena, chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś przekonywujące informacje:cool:
Chciałem kupić Sirui, jako że chciałem połączyć mobilność zestawu z jego stabilnością. Ale karbonowych Sirui w Polsce nie ma.
Kupiłem za to Triopo statyw karbonowy, lekki i bardzo stabilny. Do kompletu polecaną tu przez adambiega głowicę Triopo B-2N.
I to jest zestaw który daje mi radochę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Kupiłem za to
Triopo statyw karbonowy, lekki i bardzo stabilny.
To ten, który miałeś w Karkonoszach? On jest solidny i fajny ale na tym może przecież siedzieć duża lustrzanka z teleobiektywem, poza tym razem z głowicą to waży chyba z 1,7 kg? W mikro do turystyki celowałbym jednak w coś lżejszego/mniejszego.