Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7 - czy nada się na siatkówkę?
Cytat:
Zamieszczone przez
Zigor
Wydaje mi się że GX7 lepiej poradziłby sobie z obiektywem Olympus 50-200 SWD 2.8-3.5, gdzie AF działa całkiem sprawnie, a jakość optyczna jest o o wiele lepsza niż Tokina. Natomiast nie jest zalecany ten obiektyw dla E-M10 czy też E-M5 bo podobno jest dużo gorzej niż w GX7, a najlepiej oczywiście mieć E-M1 ;-)
Jak będę miał okazję wypożyczyć (teraz mam na 2 tygodnie 75-300 II) to z ciekawości zobaczę jak to działa.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Panie Autorze,żeś Pan zrobił, przekozacne zdjęcia. Zmień tytuł wątku i wyrzuć z niego info o głupim aparacie, a zatytułuj lepiej "Mistrzostwa Świata w Polsce pozwoliły na odkrycie wielkiego talentu" :) Zaleciało wazeliną, ale w 100% uzasadnione stwierdzenie.
Nie ma co zmieniać, wiem co robią koledzy, którzy robią tylko siatkę i to są zdjęcia ok, ale można lepiej - jednak w innej skali kosztowej. Bo nawet biorąc pod uwagę E-M1 z nieistniejącymi 40-150 i 300/4 to 40kPLN nie przekroczymy, a "standardowe" puszki do sportu zaczynają się około połowy tej kwoty (bez szkieł)...
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Super zdjęcia! Dobrze się ogląda
Dzięki :)
To z chęcią również dowiem się jak działa GX7 z 75-300, a jak jeszcze by się udało z 100-300 to wtedy pewnie bym już wiedział jaki obiektyw mieć u siebie :)
Zdjęcia super! :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Zigor
To z chęcią również dowiem się jak działa GX7 z 75-300, a jak jeszcze by się udało z 100-300 to wtedy pewnie bym już wiedział jaki obiektyw mieć u siebie :)
Działa nieźle ;)
Generalnie co dzisiaj się kupi współczesnego to tragiczne nie będzie. W sobotę zaczynam wakacje to będzie czas na zabawę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zigor
Zdjęcia super! :)
do Gx7 tylko 100-300, sprawniejsza stabilizacja jest w obiektywie
GX7 + 75-300 olka srednio daje radę z włączoną stabilizacją w body
przetestowane :)
Orzesz ale piękne foty. Zazdraszcze umiejętności i sprzętu :)
I mnie się zdjęcia podobają:smile:
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
do Gx7 tylko 100-300, sprawniejsza stabilizacja jest w obiektywie
GX7 + 75-300 olka srednio daje radę z włączoną stabilizacją w body
przetestowane :)
Tak się wtrącę. Niewątpliwie to dobry obiektyw z stabilizacją ale podejrzewam, że zdjęcia nim zrobione nie byłyby tak dobre jak te powyższe. Główny powód to głębia ostrości. Tutaj większość zdjęć była wykonana na przysłonie 2.8 (200mm/2.8 ) oraz 1.8 (75/1.8 ) Dzięki temu możliwe było większe odseparowanie siatkarzy od tła co wpływa też na odbiór. Czasy były często krótsze niż 1/1000s więc może i bez stabilizacji by się obyło. 100-300 panasonica ma przysłonę odpowiednio 4.0-5.6. Zdjęcia by były oczywiście ale tło pewnie sporo mniej rozmyte.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
I mnie się zdjęcia podobają:smile:
Tak się wtrącę. Niewątpliwie to dobry obiektyw z stabilizacją ale podejrzewam, że zdjęcia nim zrobione nie byłyby tak dobre jak te powyższe. Główny powód to głębia ostrości. Tutaj większość zdjęć była wykonana na przysłonie 2.8 (200mm/2.8 ) oraz 1.8 (75/1.8 ) Dzięki temu możliwe było większe odseparowanie siatkarzy od tła co wpływa też na odbiór. Czasy były często krótsze niż 1/1000s więc może i bez stabilizacji by się obyło. 100-300 panasonica ma przysłonę odpowiednio 4.0-5.6. Zdjęcia by były oczywiście ale tło pewnie sporo mniej rozmyte.
wybierając miedzy całkiem sprawnym AF, a rozmyciem tła - wybieram AF + stabilizację
Zdjęcia fantastyczne, piękny reportaż. Dowodzą, że.
Owszem, sprzęt ważny, ale nic nie zdziała czym by nie był bez dobrego operatora, a użyteczne ISO10 0000+itp to tylko dodatek ułatwiający pracę.
Siatkówka to nie nudny, niewart uwagi sport (pewne komentarze na fali MŚ i zdobycia trofeum przez naszą drużynę )
Zdjęcia super, bawi mnie tylko porównywanie z pełną klatką i szkłami "real PRO" ;) Amatorski canonier ma do takiej zabawy korpus dwucyfrowy i 70-200/4. Szybciej, taniej i bardziej ergonomicznie niż dowolny Olek z mitycznym 40-150/2,8.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Zdjęcia super, bawi mnie tylko porównywanie z pełną klatką i szkłami "real PRO" ;) Amatorski canonier ma do takiej zabawy korpus dwucyfrowy i 70-200/4. Szybciej, taniej i bardziej ergonomicznie niż dowolny Olek z mitycznym 40-150/2,8.
Ale zdaje się, że dwucyfrowe Canony to APS-C, o ile porównywać z FF raczej nie można, to taki Canon 60D, nawet 70D z podanym przez Ciebie obiektywem o światłosile f/4.0 z np M1 z 40-150mm/2.8 trudno wybrać zwycięzcę.