Odp: Samsung Wszystkomający (NX-1)
Jan_S:
1 - kup sobie D4s lub... GH4, jeśli 8 MPx ci wystarczy. Panas też jest w m43...
2. jaki masz procek w kompie? Słyszałem, sprawdzałem u siebie testowy plik .265@VLC: i5-U zapomnij, i3-najmocniejszy z serii desktop 3. generacji zapomnij, J1900 - zapomnij, i7-3770K obciążony do ~ 34%. Plik testowy ztcp 4K, .265, 60 kl/s.
3. Na dzień dzisiejszy - chyba dla ciebie.
4. Przypomnę, przepraszam, że linkiem, Potkę:
http://www.pekkapotka.com/journal/20...75mm-f095.html
Ps. Cytowanie Janeczka w temacie AF vs MF jest trochę... dziwne.
/epicure: nie mam, dlaczego pytasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Zastanawiam się nad sensownością aż trzech wyświetlaczy w aparacie. W lustrzankach na film górny wyświetlacz był błogosławieństwem, w cyfrowych rzadko na niego zerkałem, w bezlusterkowcu, hmmm trochę jak muzeum. Oni chyba faktycznie chcieli zrobić "wszystkomający" aparat.
1) oszczędność energii (gdy wyłączyć "telewizorek")
2) czysty kadr na telewizorku - a parametry na dodatkowym.
3) wygoda korzystania z wyświetlacza na górnej ściance
4) bardziej profi-wygląd
Powyższe zalety są dyskusyjne i nie zdziwię się jeśli najważniejszą okaże się punkt 4
---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post był o 12:19 ----------
gietrzy -
1) - czyli w aparatach poniżej D4s AF działać nie ma prawa?
2) - W telewizorze 4K nie będę się martwił o procesor
3) - o cenach pogadamy za miesiąc czy dwa, jak na debiut to źle nie jest (odnosząc się do E-M1)
4) - Janeczek robi zdjęcia a nie onanizuje się w wątkach sprzętowych. Moim zdaniem warto mieć na uwadze co mówi gdy mówi że jakiś aparat mu podpasował.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
1) - czyli w aparatach poniżej D4s AF działać nie ma prawa?
2) - W telewizorze 4K nie będę się martwił o procesor
3) - o cenach pogadamy za miesiąc czy dwa, jak na debiut to źle nie jest (odnosząc się do E-M1)
4) - Janeczek robi zdjęcia a nie onanizuje się w wątkach sprzętowych. Moim zdaniem warto mieć na uwadze co mówi gdy mówi że jakiś aparat mu podpasował.
1. Ciągły, ze śledzeniem, póki co niestety, ale nie. Pytałem Fatmana, żeby sprawdził czy prawdą jest to co piszą o DFD w GH4, tj. C-AF działa super, ale tylko do 1080@60, w 4K wciąż jest ból, niestety sensor z M1/GH4 ma odczyt na poziomie do 30 kl/s w 4K.
3. Oj nawet nie wiesz jak bardzo bym chciał kupić NX-1 w cenie JNWP* używanych M1.
4. Napisz do Ojca Zarządzającego o zaoranie for sprzętowych?
O&o, jak wpadnie okazja a jakość tylko wideo w NX-1 będzie super to w końcu kupię to... GH4.
* - jak nowy, w pudełku.
gietrzy - cena nowego w cenie używanego? dobre, dobre...
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
/epicure: nie mam, dlaczego pytasz?
A bo zabrzmiało tak, jakby ten Disney Magic był tak wyjątkowym szkłem, bez którego nie można żyć, a którego brak w Samsungu jest niewybaczalną skazą na całym systemie. Myślałem, że masz, skoro to taka perełka ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A bo zabrzmiało tak, jakby ten Disney Magic był tak wyjątkowym szkłem, bez którego nie można żyć, a którego brak w Samsungu jest niewybaczalną skazą na całym systemie.
Eee, nie do tego piłem... nie czaisz postów Jana nt. m43 :mrgreen:
Raczej chodzi o to, że kto potrzebuje ma 100-300, ktoś inny ma tu 8/2.8, jeszcze inny 14/2.5 czy 45/1.8. Filmowcy ślubni lubią SMagic 25 za dwie zębatki i ostrość na T.95, jest tu jeszcze Sigma, Tamron czy 9-18 jak komuś nie podchodzi cena 7-14/4.
W systemie są też szkła jaśniejsze od f/1.4.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Myślałem, że masz, skoro to taka perełka ;)
Może kiedyś ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Na dzień dzisiejszy - cena Obu flagowców może okazać się porównywalna
Ceny - przynajmniej w USA - sa znane, wiec mozesz porownywac:
- body NX1 - 1499$
- NX1+16-50 - 2799$
- NX 50-150/2.8 - 1599$
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Eee, nie do tego piłem... nie czaisz postów Jana nt. m43 :mrgreen:
...
Przywiązanie do marki Olympus to jedno, a śledzenie możliwości konkurencji i porównywanie ich to drugie
Cytat:
Zamieszczone przez
cube007
Ceny - przynajmniej w USA - sa znane, wiec mozesz porownywac:
- body NX1 - 1499$
- NX1+16-50 - 2799$
- NX 50-150/2.8 - 1599$
1399$ - cena E-M1 w debiucie... tyle że Samsungi stosunkowo szybko i mocno tanieją. Poczekajmy na wyniki testów ale moim zdaniem (takie wróżenie z fusów) NX-1 ma spore szanse by zamieszać na rynku (o ile go marketing nie zabije bo tam zdolniachy niewąskie pracują)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
1399$ - cena E-M1 w debiucie...
A dzisiaj* od $875 do $950**; zazwyczaj prawie nowe aparaty, zazwyczaj z 2-3 bateriami w komplecie.
* - rok po premierze.
** - za tyle już bym nie kupił.
trochę to smutne że nabywcy E-M1 decydują się tak szybko na sprzedaż... i z taką przebitką cenową.... to tak jakby flagowiec OMD nie spełniał pokładanych w nim nadziei