1 załącznik(ów)
Odp: exif - czym to się je.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dlaczego w Gimp 2.8.10 (w systemie Windows) przy zapisie (eksporcie) zdjęcia jest nieaktywne pole: Zapisanie danych EXIF
Jest nieaktywne, bo nie ma czego zapisać!
Otwórz jakiekolwiek zdjęcie tif (o którym wiesz na pewno, że ma exif) w Gimpie i zajrzyj do jego właściwości (Plik > Właściwości), otwórz kartę Zaawansowane i zobacz czy tam coś jest.
Załącznik 128590
Przy zdjęciach w jpg tam jest exif. Co się stało z exifem tif-a?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nijak.
Na forum, na palcach jednej ręki policzymy osoby, które taką wiedzę potrafią spożytkować. Ale pełny exif, a nie takie barachło dostępne przez przeglądarkę. Ale też, takiej osobie nie jest potrzebny exif, bo ona wie jak robić zdjęcia.
W dobie pełnej możliwości modyfikowania exifu, uważam, że wymaganie takowego we wszelakich konkursach jest bezcelowe.
Ano, więc może zamiast wymogu zostawić formę "dobrego odruchu" w kwestii pozostawienia tych danych?
A w tym przepięknym wątku wyedukować ludzi jak czytać exif i co te wiersze gadają?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
...Dokładnie to samo w zrzutach z programu pisałem na PW do helmutha. Tak BTW - to pole jest aktywne przy pliku jpg.
Pełna obsługa exifa w Gimpie ma być od wersji 2.10...
Podziękował za odpowiedź:) U mnie (Windows7) niestety przy pliku .jpg to pole mam też nieaktywne.
Edit
Cofam:) Wczytałem plik jpg bez EXIF:oops:. Rzeczywiście wtedy jest to pole aktywne.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...Przy zdjęciach w jpg tam jest exif. Co się stało z exifem tif-a?
Dobre pytanie. Odpowiedział chyba dobrze Bodzip, pełna obsługa EXIF będzie w wersji Gimp 2.10
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
U mnie (Windows7) niestety przy pliku .jpg to pole mam też nieaktywne.
Zawsze miałem exif w plikach jpg natomiast nigdy nie miałem w tif. Zaczynałem chyba od Gimp 2.4.? i WinXP a obecnie mam Gimp 2.8.14 i Win 8.1
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Przy zdjęciach w jpg tam jest exif. Co się stało z exifem tif-a?
Odpowiedź jest tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1123032
i nie jest to kwestia tylko samego GIMP-a, ale też innych programów, z których wcześniej tego TIFF-a uzyskałeś.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zawsze miałem exif w plikach jpg natomiast nigdy nie miałem w tif. Zaczynałem chyba od Gimp 2.4.? i WinXP a obecnie mam Gimp 2.8.14 i Win 8.1
Edytowałem poprzednia odpowiedź. Przy .jpg mam to pole aktywne. (wczytałem jpeg-a bez exif, stąd pomyłka się wzieła)
Tym niemnij proszę o exif-owy elementarz...
Raz a dobrze dla zaintreresoanych i potomnych.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Odpowiedź jest tu ...
Zagadka zamiast odpowiedzi :???:
Gimp nie potrafi odczytać EXIF-a, z którymi radzą sobie inne programy albo ja nie potrafię go do tego nakłonić ;)
Wracając do tematu, dla mnie w EXIF-ie ważne są tylko informacje o sprzęcie i ustawieniach aparatu, no może jeszcze data wykonania zdjęcia.
Reszta informacji jest dla mnie niezrozumiała lub niepotrzebna. Nie bardzo wiem, do czego mogłyby mi być przydatne.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jest nieaktywne, bo nie ma czego zapisać!
Otwórz jakiekolwiek zdjęcie tif (o którym wiesz na pewno, że ma exif) w Gimpie i zajrzyj do jego właściwości (Plik > Właściwości), otwórz kartę Zaawansowane i zobacz czy tam coś jest.
Teraz dopiero sprawdziłem tak jak napisałeś. Chyba tym razem nic nie pomyliłem. Wczytywałem chyba z 10 plików tif, które posiadają EXIF. U mnie w właściwościach pliku zawsze były dane:
Załącznik 128593
Pomimo, ze są te dane (nawet więcej niż przy pliku .jpg) pole przy eksporcie: Zapisanie danych EXIF (w przypadku tifa) jest nieaktywne
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Tym niemnij proszę o exif-owy elementarz...
Raz a dobrze dla zaintreresoanych i potomnych.
No, i czy ja się wreszcie dowiem co poza:
Kod:
Przysłoną,
czasem naświetlania,
zakresem ogniskowych,
balansem bieli,
paletą kolorów,
modelem aparatu,
softem użytym do edycji,
orientacją kadru,
rodzajem kompresji,
rozdzielczością,