Rozmiar i wagę pełnoklatkowychf/1,8 powinny mieć dopiero olkowe f/0,9.
Wersja do druku
Wiesz, że zawsze z Tobą na dobre i złe :mrgreen:
...
Swoją drogą mając 12/2,0; mając duże 14-35/2,0 fantastycznie współpracujące z moim mikro - nie mam parcia na to szkło.
Z drugiej strony, jasne 9 mm jest ciekawą opcją i mocno kuszącą. A że uwielbiam łażenie po kopalniach, jaskiniach, sztolniach - jest to opcja podwójnie kusząca.
O, mając takie jasne 9 mm wchodzę do jednej z cerkiewek, gdzie facet mimo że mnie lubi... hmmm - za wysokie mniemanie mam o sobie - powiedzmy że toleruje :mrgreen:, więc facet zakazujący używania statywu może mnie mającego takie szkło... pocałować w hmm :-P
epicure GO to nie wszystko...
Ale ja nie mówię, że GO to wszystko. To po prostu nie jest ta sama kategoria sprzętu jeśli chodzi o możliwości fotograficzne. I wcale nie musi być, to nie jest zarzut.
Cóż jak dla mnie aparat to tylko narzędzie, prawie takie samo jak kredki, farby, ołówek... W przypadku obiektywów interesuje mnie tylko pole widzenia i jasność szkła, więc dla mnie 12-40/2.8 dla MFT to mnie wiecej to samo co 16-50/2.8 dla APS-C i 24-70/2.8 dla klatki 35mm format 645 przemilczę...
Właściwie podejrzewam, że można na ten temat dyskutować i do białego rana. Może się na jakimś zlocie czy inszym spotkaniu zapoznamy to i pogadamy, choć podejrzewam, że każdy przy swoim zdaniu pozostanie :wink: co do możliwości fotograficznych. Grunt by było miło
pozdrawiam
Trzeba zachować rozsądek :) Ani nie jest prawdą, że GO to wszystko, ani to, że te wszystkie obiektywy to dokładnie to samo. Mnie w obiektywach interesuje to, czy we współpracy z matrycą pozwolą mi korzystać z krótkich czasów w słabym świetle i nadal zapewniać akceptowalną jakość, czy też nie. I w moim przypadku f/2,8 w różnych systemach sprawdza się po prostu różnie. Chciałbym, żeby przysłona była jedyną rzeczą, która mnie interesuje - wtedy kupiłbym sobie kompakta f/1,8 i zaoszczędził dużo pieniędzy ;)
FT4 - według niektórych za moment to właśnie tę ogniskową pokaże Panas w "Lajce". Jakby to powiedzieć: huuura!