Aparat w smartfonie powinien wystarczyć. Żadnych super zdjęć z tego wyjazdu i tak nie będzie, jedynie sama pamiątkowa rąbanka, więc szkoda pieniędzy.
Wersja do druku
Aparat w smartfonie powinien wystarczyć. Żadnych super zdjęć z tego wyjazdu i tak nie będzie, jedynie sama pamiątkowa rąbanka, więc szkoda pieniędzy.
A co z tym AF jest nie tak? Dość powolny, ale precyzyjny, a już na pewno na tyle, że z ciemnym kitem daje ostre foty. Ja nie wymieniłbym E-PL1 na żadnego późniejszego Pena z matrycą od Panasa.
Moja znajoma, nie mająca pojęcia o technicznym aspekcie fotografii robi epeelem pierwszym bardzo poprawne a czasem nawet dobre foty. Ewidentnie schrzanionych jest ze 20% - zwykle ruszonych w gorszym świetle, oraz prześwietlonych - jasny obiekt na ciemnym tle prawie zawsze wymaga korekcji - 0,7-1 EV.
Ryzyko zakupu tego aparatu jest o tyle małe, że sprzęt tani i nawet jak w rękach kobiety się nie sprawdzi, to zawsze może posłużyć autorowi wątku jako body zapasowe, ew. do zastosowań gdzie innego sprzętu szkoda, nie chce się nosić itp. A aparacik wdzięczny, świetny silnik jpg, szczegół, kolorki, ergonomia wbrew pozorom całkiem do ogarnięcia.
Na tym forum - m43, w ogóle nie powinno się pisać o AF. Już ten w GF1/EPL1 jest super ze szkłami MSC a że wolniejszy niż PM2 z 14/2.5, no cóż Fujiki i tak klękają przed PL1 :mrgreen:
To powyżej oczywiście dotyczy AF-S, C-AF działa fajnie tylko w GH4 a i tak tylko do 1080/60, C4K jeszcze musi poczekać.
W imieniu reedakcji,
Judyta ;)
Jak go porównać do kompaktów to jest baaaaaaaardzo powolny nawet z dedykowanymi szkłami... Do penów trzecich i poźniejszych także. Cena body używki jest niewątpliwą zaletą, ostatnio odstąpiłem zbędne mi body za 250 PLN. Zakładam, że obdarowana nie spróbuje użyć breaketingu.
Na celność nigdy nie narzekałem. Jest OK. Oczywiście ze szkłami dedykowanymi.
Przyznaję, najcześciej pod ten korpus miałem nakręcony albo 14/2.5 albo 14-150 MSC i nie miałem takich odczuć! Dlatego w ramach protestu przestrzelę młodego koleżkę tym zestawem w dniu dzisiejszym.
Właśnie o tym pisałem. Puszki serii P3+ rozpieściły użytkowników m43 na tyle, że pierwsza generacja popadła - imho niesłusznie - w niełaskę, jeśli chodzi o ten AF.
Mam, jedyny przypadek gdy ta puszka wolno ostrzyła dotyczył sytuacji gdy PL45 macro próbowałem trafić koleżankom w źrenice zamiast w rzęsy.
Nie, no, aż filmiku to nie potrzebuję. Pytałem ot tak z ciekawości:) Mój staruszek G1 też jest wolny w trybie bracketingu ekspozycji. Aby wykonać serię z rozpiętością +/- 2EV musi wykonać 7 ujęć co zajmuje mu 5 może i 6 sekund. W zwykłym trybie seryjnym robi 3 kl/s (tak jak i E-PL1). Teoretycznie więc powinno mu to zająć ok. 2sek, jednak tak nie jest. Statyw oczywiście wtedy konieczny, a że nie chce mi się go nosić z bracketingu praktycznie nie korzystam.
No jeszcze byś się zdziwił :twisted:
Ostatecznie stanęło jednak na... Benq G1 (ewentualnie GH650, musze to jeszcze przemyśleć)... Macałem dzisiaj e-pl1 i dość mocno mnie rozczarował (może przez przyzwyczajenie do większej puchy i jej bebechów?). W każdym razie stwierdziłem, że wole kupić ogarnięty kompakt i wystarczy, tym lepiej, że będzie nowy bo ma być prezentem.