50-200 SWD i nie będziesz Pan żałował. Ew. dokup do niego EC14 i EX25.
Ps. weź tylko pod uwagę wagę ;), ale i tak warto.
Wersja do druku
Ps. weź tylko pod uwagę wagę ;), ale i tak warto.
Yessss! :grin:
Sorki za zamieszanie, ale nie wiedziałem, że jest duże i mała 4/3.
Inkoguto - dzięki za odp. Istotnie chodzi o to: OMD E-10
Inkoguto też mi kiedyś o tym wspominał, tj. że jest możliwość skorzystania ze szkieł innego producenta.Cytat:
Jest jeszcze szereg zoomów mikrosystemowych Panasonic-a produkowanych pod nazwą Lumix, różnych jakościowo i trochę ciemniejszych od pokazywanego wspomnianego wyżej prototypu. Są w Kompendium.
Ciekawy pomysł, ale przy podanych przeze mnie sytuacjach, co byś zasugerował?Cytat:
Weź jakiś kartonik ...
Przyznam, że na zdjęciach wygląda to kosmicznie. Dodam nieśmiało, że amator i raczej wolałbym prostsze (bez konwerterów) rozwiązania.Cytat:
Po zapoznaniu się z 3 propozycjami romka1967 i inkoguto to na ten moment skłaniam się ku 40-150mm.
Różnica między 14-150mm a 40-150mm to jak rozumiem kwestia szerokątności. Ale jako uzupełnienie kitowego 14-42 to raczej 40-150 by pasowało?
Wtedy pozostaje wybór między 40-150 a 75-300.
300 wygląda ambitnie, ale czy w podanych przeze mnie sytuacjach nie będzie przesadą?
PS. Przyznam, że oprócz powyższego jeszcze obiektyw do makr mi chodzi po głowie 60mm, ale to osobny temat.
Nie namawiam na siłę, ale jak będziesz miał możliwość, to podepnij na chwilę ten obiektyw i pstryknij kilka zdjęć. A co do konwerterów, to ec14 powinien być sprzedawany w komplecie z tym obiektywem, a zakładając konwerter makro można się zdziwić ;).
ps. ale to staroć przecież, i ciężki , wielki ect... :wink:
OK. Wpisałem tę propozycję na "listę B" :)
Jeśli chodzi o fotografowanie zwierzyny, to milimetrów nigdy za wiele :)
Choć oczywiście 40-150 to bardzo fajny i dodatkowo niewielki tele obiektyw.
75-300 bardzo fajne szkiełko, można też go wymienić na 100-300 panasonica
NIe odbierz tego co teraz napiszę jako złośliwość, wymądrzanie czy też traktowanie Ciebie jako zupełnego matoła. Wcześniej czy później może dojdziesz do tego samego (oby wcześniej ;) ), a przy najmniej mam taką nadzieję. Odpuść na razie, na jakiś czas, zakupy. Skoncentruj się na samokrytyce swoich zdjęć które robisz tym sprzętem co masz. Porównuj, zastanawiaj się, dlaczego ktoś, którego zdjęcia Ci się podobają, do czego dążysz, co byś chciał osiągnąć w fotografii, robi lepsze zdjęcia od Ciebie. Podejrzewam, że nie chodzi o sprzęt ;). Nakupić szkieł i body, to nie problem, problem to jest dopiero, kiedy się okazuje, że pomimo tego, zdjecia robisz dokładnie takie same, jak sprzętem, który w/g Ciebie Cię ograniczał. Zainwestuj na razie w siebie, w wiedzę i doświadczenie. Wrzuć tu kilka fotek, posłuchaj krytyki, zastanów się czy czasem nie mają racji krytykanci, podyskutuj, nabierz rezerwy do swoich perełek, które wstawisz. Za kilka tygodni czy miesięcy, nie będziesz miał takich dylematów, a przynajmniej swoich wyborów nie bedziesz musiał opierać na zdaniu innych, tylko podejmiesz decyzję na co wydać ciężko zarobioną kasę sam, świadomie, mniej lub bardziej, ale świadomie.
Pozdrawiam