Da się też założyć poprzednią wersję wizjera do zdjęć w słoneczny dzień...
EPM2 nie ma uchylnego ekranu.
Wersja do druku
Ja bym jeszcze nad a5000 w promocji z kitem i 20 się chwilę pochylił.
To może jeszcze dopisz jakie szkła poza wspomnianym SEL20 warto podpiąć (i za jaką cenę)...
Piszę bez złośliwości, bo po mojemu oprócz "trojaczków" Sigmy (19/30/60 2.8 DN) jest "bieda" w szklarni, w budżecie poniżej 2 tys. złotych.
Jestem "na kupnie" E-PM2 właśnie z tego powodu: body Sony, znośny kit 18-55 do zmiany na Sigmy i... koniec rozwoju systemu. Nie ma czegoś typu 17-50/2.8, 10-20/4..., a CZ jest drogi.
Michał
Jest 10-18/4, ale tani nie jest. 50 1.8 jest niezłe, 35 1.8 tak samo.
24 1.8, ale absurdalnie drogie.
16-70 drogie, dość ciemne i opinie na razie mieszane.
Edit: Żeby nie było za słodko to u Olympusa 12-40 2.8 tez jakoś strasznie tanie nie jest. 9-18mm też się ceni, a zakres dla mnie gorszy. 25mm 1.8 w podobnej cenie co 35mm do Sony. Co byś nie wybrał to tanio nie będzie.
Duży plus dla olympusa za to że mety podstawowe modele nie są jakoś dziwnie okrojone.
Hmm, też to zauważyłem, ale gdy widzę posty typu "kup podstawowe body" (a5000 to jest dawny nex 3N, nie 5N) i SEL20 (jedyny naleśnik Sony który jakoś daje radę od pełnej dziury) dołożony darmo do zestawu z masakrycznym PZ-tem, to wygląda mi na mało przemyślaną propozycję, albo czegoś tu nie rozumiem lub nie doczytałem :).
Mniejsza z tym. Biorę Olka. Dzięki za potwierdzenie.
Michał
Do czego potrzebuję aparat: wycieczki piesze w góry, rowerowe, wakacje + inne imprezy rodzinne
XZ-2 (mozna juz kupic ponizej tysiaka) + lampa zewnetrzna z fotocela (gora 250zl)
Mikro, to poczatek przygody i jak dla mnie skarbonka bez dna, wiec dla AMATORA nie ma sensu sie pchac od razu w system.
pozdroofka
a możesz podrzucić jakiś link bo ja znalazłem najtaniej na 1149
trzeba szukać, polować na okazję, ktoś się niedawno chwalił że dorwał malucha poniżej tysiaka
Ja dodam jeszcze to co zwykle piszę w takich sytuacjach: jeśli możesz, weź każdy z aparatów do ręki przed dokonaniem ostatecznego wyboru żeby sprawdzić jak w niej "leży".
Autor wątku potrzeby ma podobne do mnie więc zaproponowałem do przemyślenia optimum w tej kasie, którą chce przeznaczyć. Wszystkie systemy bezlusterkowe są drogie i nie ma możliwości aby wejść w system i mieć możliwość wyboru jak w N czy C. Ja wybrałem Olka i mam 12-40, 25, 40-150 brakuje mi szerokiej małej w miarę jasnej stałki. Nie wszedłem w Sony z powodu optyki chociaż korpusy NEX6 i 7 bardze mi się podobały. Ale budżet miałem znacznie większy wiec i mogłem powybrzydzac. Ale patrząc na to co autor pisze w pierwszym poście promocja sony dla mnie jest równoważna z e-pm5. Może braknie tele ale na rower licza się tylko wymiary, a 20 dla mnie styka. Na imprezy dokupi kiedyś 35, jak mu będzie potrzebne szeroko to tutaj mamy 12 samyanga.