Odp: winnetou vs. Bodzip vs. Saboor
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Szczerze mówiąc wolałbym oryginalnego orfa, a nie dng
A jak nikonem szczelal i nefa tylko ma??????
Oso tu chodzi, siem zastanawiam :???: Wybaczta, blondyką jestem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To jest E-P5
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To jest E-P5
Prawie jak nikon ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Prawie jak nikon ;)
Prawie zawsze robi dużą różnicę :wink:
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:06 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Szczerze mówiąc wolałbym oryginalnego orfa, a nie dng
Ja też na żadnej mojej wywo... tfu... oprogramowaniu, nie czytam DNG. A mam ci ja i DXO, i C1... :wink:
---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post był o 22:09 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To politycznie niepoprawne na tym forum jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
Oso tu chodzi, siem zastanawiam :???: Wybaczta, blondyką jestem ;)
ja brunetka i też nie kapuje - ale niech se robią pojedynki
ja nie ogarniam tej kuwety więc robiąc coś nawet nie wiedzialabym czy regulamin który hades wymyślił złamałam czy nie ;)
także enjoy Panowie
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To jest E-P5
Aaaaaaa.czyli trza pakupic E-P5 aby mozna bylo obrabiac i walczyc.
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
ja brunetka i też nie kapuje - ale niech se robią pojedynki
ja nie ogarniam tej kuwety więc robiąc coś nawet nie wiedzialabym czy regulamin który hades wymyślił złamałam czy nie ;)
także enjoy Panowie
Dis is a men uooooorłd... :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A mnie się wydaje, że w PS jest wywoływarka , która nazywa się ACR i jest tożsama z tą w Lightroomie, a potem są "moduły uszlachetniające obraz w ruchu... Zły przykład, trafiony jak kulą w płot.
Małe sprostowanie. Po wywołaniu zdjęcia w ACR i przejściu do PS nie pracujesz już z RAW-em, a z formatem wynikowym, najczęściej z TIFF-em.
Dlaczego wywoływarki? Bo to zarazem najprostsze narzędzia, ale i sparametryzowane kombajny do pracy ze zdjęciami. Wywoływarki prócz czytania RAW-ów czasami mają dodatkowe narzędzia maskowania oraz filtry gradientowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
Oso tu chodzi, siem zastanawiam
Ja też nie wiem.
Jest zdjęcie, jest wyzwanie, są warunki wstępne (a nie regulamin) i dyskusja na 2 strony co by było lepiej.
---
Zatem 2 osoby, niech poradzą sobie z tym plikiem czymkolwiek, ale proszę by opisały czym i jak tego dokonały. Prozą, w punktach jak kto woli.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Małe sprostowanie. Po wywołaniu zdjęcia w ACR i przejściu do PS nie pracujesz już z RAW-em, a z formatem wynikowym, najczęściej z TIFF-em.
Dlaczego wywoływarki? Bo to zarazem najprostsze narzędzia, ale i sparametryzowane kombajny do pracy ze zdjęciami. Wywoływarki prócz czytania RAW-ów czasami mają dodatkowe narzędzia maskowania oraz filtry gradientowe.
...
Jak w takim razie pracuje po wywoływaniu Lightroom? Dalej na samym RAW-ie ? Pytam z czystej ciekawości.
To jest tylko rozbudowany ACR zintegrowany programem do katalogowania? A te jego filtry i inne przystawki nie wymagają przetworzenia pliku? nie wiem, brak mi wiedzy jak to działa na prawdę.
PS. Przenieś moje posty do stosownego wątka o niuansach działania oprogramowania. Jest na pewno taki na forum.