4 załącznik(ów)
Odp: Bugiem do Brześcia- moim okiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ajanie o czym ty piszesz? Spływałem łodziami z Piszu do Warszawy - Pisą i Narwią. Na pewno nie jest na Bugu trudniej jak na Pisie, Węgorapie czy Krutyni...
Twierdza wygląda na zapuszczoną przez obecnych jej gospodarzy.
Sternik nam powiedział, ze przy niższym stanie wody nie da się w ogóle płynąć. Nawet zaczepiliśmy dnem łodzi o coś tam. Twierdza i Bug jest zapuszczona od strony brzegu BY a wewnątrz jest wzorowo utrzymana.
Załącznik 123365
Załącznik 123361
Pomnik żołnierza ma 36 m wysokości, a iglica w kształcie ostrza bagnetu 100 m i jest wykonana z blachy tytanowej.
Załącznik 123362
Zmiana warty, dla mnie to ochotnicy z Gimnazjum, maszerowali bardzo ładnie, za mną stał młody żołnierz w mundurze z notesem i opisywał krok defiladowy (hospitacja). Posterunek był około 0,5 km. Niżej pomnik żołnierza szukajacego wodę (w czasie ataku na Twierdzę Niemcy odcięli dopływ wody)
Załącznik 123364
6 załącznik(ów)
Ale mieliście wyprawę - tylko pozazdrościć.
Fotki świetne, bardzo ciekawe miejsca - no i ten klimat ...
Czekam na więcej i pozdrawiam.
Dzieci z bronią jakoś do mnie nie przemawiają. Ale co kraj to obyczaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A te slitasne biale kokardki pomponowe?????
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Najlepszy na świecie sposób "na wychowanie" super wiernej i wyszkolonej armii.
---------- Post dodany o 12:00 ---------- Poprzedni post był o 12:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A te slitasne biale kokardki pomponowe?????
Szkoła kadetek.
Fajna fotorelacja, a i aktywistów z ZSMP(B) odnaleźliście, podróż w czasie ? Pozdrawiam
Bardzo fajna poznawcza relacja i zdjęcia. Nigdy w tych stronach nie byłem
Dziękuję i pozdrawiam
8 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sten
Bardzo fajna poznawcza relacja i zdjęcia. Nigdy w tych stronach nie byłem. Dziękuję i pozdrawiam
Twierdzę Brzeską (70 ha) zaliczono w poczet twierdz Imperium Rosyjskiego, oddano 26 kwietnia 1842 roku w celu ochrony zachodnich granic. Jej historia liczy 172 lata. Najbardziej znanym wydarzeniem była jej obrona w czerwcu-lipcu 1941 roku, kiedy w walce z niemiecko-faszystowskimi najeźdźcami przejawili męstwo i bohaterstwo przedstawiciele ponad trzydziestu narodowości. Obecnie pod płytami pamiątkowymi znajdują się szczątki 962 zabitych. Wejście i zwiedzanie jest bezpłatne, tylko Muzeum Obrony za 7,50 PLN.W pobliżu znajduje się muzeum archeologiczne „Berestie”
.Załącznik 123421
Załącznik 123422
Załącznik 123423
Załącznik 123424
Cerkiew św. Mikołaja w Brześciu (Sobór Świętego Mikołaja) znajdująca się na terenie twierdzy brzeskiej.Po włączeniu Brześcia do Polski na mocy traktatu ryskiego cerkiew przekazano Kościołowi katolickiemu – umieszczono w niej świątynię wojskową, znaną jako kościół garnizonowy św. Kazimierza.
Załącznik 123425
Załącznik 123426
Cerkiew wewnątrz jest nie odnawiana i to ma też swój urok.
Załącznik 123427
Cerkiew miała pod ziemią trzy kondygnacje, na trzecim poziomie był tunel którym można było przejść pod Bugiem do Terespola.Dwie kondygnacje są zasypane .
Załącznik 123428
Relacja przednia..."Raj utracony"-nie ma co plakac.