Odp: Jaki statyw do pena? Velbon SHERPA 600R?
Sherpa 600 jest świetny, ale wg. mnie to statyw na wyrost. Przy bardzo lekkim aparacie, i obiektywach będziesz miał stosunkowo ciężki statyw.
Przy obecnym wyborze można pokusić się o coś lżejszego. A jak kupisz statyw z haczykiem u dołu (żeby móc go dociążyć), to i wiatr niestraszny.
Strasznie ciężkie te statywy proponujecie.
Polecam:
- Sirui T025 (jak drożej bo carbon - ten mam)
- Sirui T005 (jak taniej bo aluminium)
Wersje T025x i T005x są nowsze.
Alternatywnie to wydaje się sensowne jako kopia:
http://www.optyczne.pl/6894-news-Sta...30_i_M130.html
Statyw należy dobierać nie tylko do aparatu, ale i posiadanych obiektywów. Generalnie im dłuższa ogniskowa tym solidniejszy statyw jest wymagany - zarówno ze względu na ciężar obiektywu jak i ze względu na węższy kąt widzenia (im węższy kąt widzenia tym większe jest poruszenie w wyniku takiej samej zmiany pochylenia osi optycznej obiektywu wskutek drgań). Uwzględnienie obiektywu jest szczególnie ważne, gdy korpus jest tak lekki jak Pen - długi obiektyw będzie przecież znacznie cięższy od korpusu. Jeśli planujesz tylko używanie obiektywów lekkich i niezbyt długich ten Velbon powinien nawet z zapasem wystarczyć, przy ogniskowych powyżej 200mm zastanawiałbym sie, czy nie pomyśleć jednak o czymś solidniejszym - szczególnie, jeśli maja to być jasne, ciężkie obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
edisk
Tylko obiektywy M 4/3
Czyli może być lżejszy statyw? Może mógłbyś zaproponować jakiś model?
Szukam czegoś porządnego, bo mój tandetny statyw zaczął mnie bardzo irytować, to o czym pisał Holek...
Mam sirui T025, trochę słabą ma głowiczkę , ale jest leciutki i dobrze składany.
Do dużych szkieł mam Sherpę 600 i Manfrotto prob 055
To poszukam jednak czegoś lżejszego, na wycieczki piesze i spacery będzie praktyczniejszy.
E-M10 nad którym się zastanawiam też jest lekki nawet z 12-40 2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
edisk
Witam
Jestem posiadaczem E-P3, Szukam do niego statywu
Body to nie wszystko, dużo zależy od tego jakie szkła będziesz używał. Generalnie, im dłuższa ogniskowa, tym stabilniejszy statyw jest wymagany. To samo jesli chodzi o czas naświetlania. "Stabilniejszy" niestety wiąże się bardzo często z "droższy" lub/i "cięższy".
Jeśli chcesz robić np. zdjęcia nocnych krajobrazów potrzebujesz czegoś naprawdę solidnego, jeśli natomiast potrzebujesz czegoś, żeby robić głównie zdjęcia sobie z rodziną np. na wycieczce, wtedy nie jest to tak istotne.
Inna kwestia to noszenie statywu - ten Velbon to ponad 2kg - jeśli zamierzasz to nosić ze sobą podczas np. wspinaczki lub długich wycieczek po górach, to nie wróżę temu sukcesu.
Ja używam statywu węglowego Triopo GX-1027 i głowicy Sirui C-10X i po kilku latach jestem bardzo zadowolony - użytkowałem go kiedyś z Pentaxem K-5 i Pentaxem 17-70 i był bardzo stabilny (teraz z E-M5 jest jeszcze lepiej).
Zalety:
- 3 sekcje (im więcej sekcji tym mniej stabliny statyw, dlatego omijam cztero- i pięcio-sekcyjne statywy)
- cena (chyba najtańszy statyw węglowy)
- hak na kolumnie centralnej, na którym wieszam plecak, co stabilizuje dodatkowo statyw
- waga (razem z głowicą to ok. 1kg)
- szybkie rozkładanie nóg (system "zakrętek", a nie zatrzasków)
- zaletą głowicy jest malutka szybkozłączka, która nie wystaje poza obrys aparatu
Wady:
Nie za bardzo lubię sposób mocowania aparatu ze szybkozłączką do głowicy - wymaga to zakręcenia śruby - ja bym wolał w tym przypadku zatrzask.
Uwaga na koniec: używam go do robienia zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych gdzie nawet 5-osiowa stabilizacja już nie wyrabia (np. tuż przed świtem), do panoram i do robienia "selfies" :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
WoRaS
...Uwaga na koniec: używam go do robienia zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych gdzie nawet 5-osiowa stabilizacja już nie wyrabia (np. tuż przed świtem), do panoram i do robienia "selfies" :-)
Zgadzam się całkowicie - solidny statyw lub inna podpora i koniecznie zwalnianie migawki wężykiem, o ile ma wyjść z tych starań nie porozmazywane zdjęcie.
I taka skromna uwaga - w plenerze , w czasie wiatru z długim szkłem (np ZD 50-200 m-ZD 75-300, Lumix 100-300) statyw musi być być naprawdę solidny i obciążony.
Gdy jadę na zdjęcia samochodem i nie zamierzam wędrować, zabieram najsolidniejszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
To solidny starszy model Velbona, nigdy go nie miałem ale sporo osób z niego korzysta bo ma dobry stosunek ceny do jakości.
Nie wiem tylko czy do pena nie warto wybrać czegoś mniejszego i lżejszego.
Zazwyczaj te mniejsze i lżejsze mają jedną "wadę" - są niższe np. 120 - 140cm. Co prawda można kombinować z odchylaniem LCD, ale z wizjerem już nie pokombinujesz, a dłuższa praca w "kucki" czy ze zgiętym karkiem nie jest wygodna...
Tak więc czasami "długość" (wysokość) gra rolę :wink:
PS
Wężyk można "zastąpić" samowyzwalaczem z nastawą 2 lub 10 sekund ...
PPS
Przy dużym szkle, rolę zaczyna odgrywać solidna głowica, może nawet większą niż solidność statywu, gdyż nawet rachityczny statyw dociśnięty np. ZD35-100mm staje się jakby bardziej stabilny :wink: nawet worka z kamieniami nie trzeba wieszać na haczyku ...
Cytat:
Zamieszczone przez
WoRaS
Body to nie wszystko, dużo zależy od tego jakie szkła będziesz używał. Generalnie, im dłuższa ogniskowa, tym stabilniejszy statyw jest wymagany. To samo jesli chodzi o czas naświetlania. "Stabilniejszy" niestety wiąże się bardzo często z "droższy" lub/i "cięższy".
Jeśli chcesz robić np. zdjęcia nocnych krajobrazów potrzebujesz czegoś naprawdę solidnego, jeśli natomiast potrzebujesz czegoś, żeby robić głównie zdjęcia sobie z rodziną np. na wycieczce, wtedy nie jest to tak istotne.
Inna kwestia to noszenie statywu - ten Velbon to ponad 2kg - jeśli zamierzasz to nosić ze sobą podczas np. wspinaczki lub długich wycieczek po górach, to nie wróżę temu sukcesu.
Statyw ma służyć do zdjęć nocnych, zdjęć burzy. Do zdjęć rodzinnych używam małego stołowego statywu, taki niezbyt stabilny "pajączek", ale to zazwyczaj w dzień przy krótkich czasach.
Na trekking jakiś kieszonkowy statyw, bo trzeba jeszcze dziecko nosić w nosidełku:)
---------- Post dodany o 15:19 ---------- Poprzedni post był o 15:14 ----------
Wężyk zamówiłem, ale do tej pory używałem samowyzwalacza albo opcji Anti-Shock
Mam 190 cm wzrostu, więc chciałbym wysoki statyw, to jednak komfort pracy.
Chyba zdecyduje się na tego sherpa 600 + na wycieczki coś "kieszonkowego"
Cytat:
Zamieszczone przez
edisk
Statyw ma służyć do zdjęć nocnych, zdjęć burzy. Do zdjęć rodzinnych używam małego stołowego statywu, taki niezbyt stabilny "pajączek", ale to zazwyczaj w dzień przy krótkich czasach
No to chyba jlepiej sprawdzi się coś "solidnego" i "ciężkiego".
Cytat:
Zamieszczone przez
edisk
Na trekking jakiś kieszonkowy statyw, bo trzeba jeszcze dziecko nosić w nosidełku:smile:
Oooo, to tak jak ja :-)