12 załącznik(ów)
Odp: Porównanie szerokich kątów
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Hm... z tego "testu" wychodzi, że nowy naleśnik Panasonic'a jest doskonałym obiektywem :roll:
Bo moim zdaniem jest :)
Ciąg dalszy. Przysłona F4. (dla Panasa to samo co wcześniej)
Samyang 7,5
Załącznik 122467Załącznik 122473
Panasonic 7-14@7
Załącznik 122468Załącznik 122474
Panasonic 7-14@9
Załącznik 122469Załącznik 122475
Panasonic 7-14@12
Załącznik 122470Załącznik 122476
Olympus 12-40
Załącznik 122472Załącznik 122478
Panasonic 12-32
Załącznik 122471Załącznik 122477
12 załącznik(ów)
Dobry, ciekawy test porównawczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Hm... z tego "testu" wychodzi, że nowy naleśnik Panasonic'a jest doskonałym obiektywem :roll:
No uważał bym z przedwczesnym wnioskami :) 12-35 jest jednak sporo ostrzejszy przy dowolnym ustawieniu - przynajmniej tak jest z moimi egzemplarzami
Doskonały - w sensie - jak na obiektyw kitowy, jak na szerokokątny zoom, jak na naleśnik...
Fajne porównanie. Czy kolorystyka tak przypadkowo wyszła, czy panas taki chłodny jest? I jakiej ogniskowej odpowiada fiszaj po wyprostowaniu?
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
I jakiej ogniskowej odpowiada fiszaj po wyprostowaniu?
Jeśli chodzi o to pytanie, w moim programie odrybiającym wychodzi mi, że obraz z Samyanga odpowiada po wyprostowaniu obiektywowi rektalinearnemu o ogniskowej 3,41mm :)
Kąt widzenia w poziomie to 137 stopni.
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Jeśli chodzi o to pytanie, w moim programie odrybiającym wychodzi mi, że obraz z Samyanga odpowiada po wyprostowaniu obiektywowi rektalinearnemu o ogniskowej 3,41mm :)
Kąt widzenia w poziomie to 137 stopni.
A w jakich proporcjach robisz zdjęcia ?
I jakie prostowanie stosujesz ? Bo wyżej widać prostowanie do rzutowania rektalinearnego i ewidentnie jest tylko troche szerzej niz 7mm. Mógłbyś wrzucić zdjęcie wyprostowane Twoim programem ?
---------- Post dodany o 18:20 ---------- Poprzedni post był o 18:17 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Fajne porównanie. Czy kolorystyka tak przypadkowo wyszła, czy panas taki chłodny jest? I jakiej ogniskowej odpowiada fiszaj po wyprostowaniu?
Warunki się zmieniały (wychodziło i zachodziło słońce).
W związku z tym kolorystyka nic nie znaczy.
Tak też myślałem. Z braku laku myślę o zakupie tego fiszaja. Niestety po prostowaniu rogi juz nie są takie fajne. Czy da się to jakoś obejść. Niestety brakuje mi szerokości i zostaje albo fisz albo samyang 12 + jakieś konkurencyjne body.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
A w jakich proporcjach robisz zdjęcia ?
I jakie prostowanie stosujesz ? Bo wyżej widać prostowanie do rzutowania rektalinearnego i ewidentnie jest tylko troche szerzej niz 7mm. Mógłbyś wrzucić zdjęcie wyprostowane Twoim programem ?
Pozwoliłem sobie wyprostować dla porównania Twoje zdjęcie, ok?
I sorry za jakość, bo akurat z powodu licznych zmian do kolejnej wersji, mam program w lekkiej rozsypce - save na razie nie działa, więc wrzucam printscriny z paskudnie interpolowanym podglądem :)
Rzut rektalinerany:
Odpowiada to mniej więcej ogniskowej 3.4mm, ale po obcięciu masakrycznie rozciągniętych brzegów, czyli wykadrowaniu do pierwotnego formatu, wychodzi to co z ptlens (nie mam ptlens, więc nie wiem, czy on sam tak obcina, czy można też zapisać wersję bez cropa).
Z kolei po wybraniu rzutu cylindrycznego wygląda tak: (tak to nazwałem, bo po potraktowaniu rzutu rektalinearnego tangensem kąta w poziomie i powrocie do pierwotnych wymiarów w pionie, trudno powiedzieć, co to wyszło z matematycznego punktu widzenia). W każdym razie wygląda ok :)
Wyszło podobnie jak z hemi, którego też nie mam, więc nie mogę dokładniej porównać :)
Hemi zostawia nieco bardziej rozciągnięte boki, ale to kwestia doboru parametrów.