Odp: obiektyw do OM-D M-10
To nie w tym rzecz, wyżej wspomniałem, że zamieniam EP-3 (w związku z uszkodzonym obiektywem) na M-10. Ten ostatni jedzie do mnie z HongKongu ale jest tylko z zoomem 14-42. Chcę poza tym zoomem jeszcze coś sensownego do wąskiego kadru i dlatego pytam znawców o radę. Myślałem sprzedać 20-kę z Penem ale może rzeczywiście zostawią ją i sprzedam samo body?
Czy 45 będzie lepszą alternatywą dla 20-ki? Na trzeci już nie będzie mnie stać.
---------- Post dodany o 16:26 ---------- Poprzedni post był o 16:21 ----------
Myślałem jeszcze o Leica 25 1,4 , ale strasznie drogi???
do wąskiego kadru 45/1.8 będzie bardzo dobry. Wspominałeś o obiektywie 50mm co dałoby w 4/3 ekwiwalent 100mm. Możesz się zastanowić nad niedrogą Sigmą 60/2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
zbigo
Myślałem sprzedać 20-kę z Penem ale może rzeczywiście zostawią ją i sprzedam samo body?
Czy 45 będzie lepszą alternatywą dla 20-ki?
Wszystko zależy od zastosowania - to zupełnie inne obiektywy (duża różnica w ogniskowych - 20 vs 45 to zupełnie inny kąt widzenia). Skoro nie jesteś pewien, to zostaw sobie 20 i - tak jak wcześniej wspomniałem - prędzej czy później dojdziesz do tego czego Ci brakuje.
Do ciut większego m5 mam zestaw 14-42EZ i 12-40. Naleśnik elektryk EZ daje to co najlepsze w mikro - małe rozmiar i wagę. Natomiast obiektyw pro przydaje się gdy mogę trochę więcej szkła i metalu dźwigać i myślę z powodzeniem zastępuje trio 12-20-45.
Cytat:
Zamieszczone przez
MichuP
Naleśnik elektryk EZ daje to co najlepsze w mikro - małe rozmiar i wagę.
I niestety nędzną ostrość.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
I niestety nędzną ostrość.
Przydałoby się porównanie naleśników Olympusa i Panasa.
Założyłem 20-kę na EP-3 (nigdy tego nie łączyłem mając kitowego zooma) i jestem pod wrażeniem szybkości i ostrzenia, nawet przy małym świetle.
Chyba zostanę z tą stałką na M-10.
1 załącznik(ów)
Na EP-3 ładnie wygląda!
Załącznik 120332
1 załącznik(ów)
a na E-M10 źle? :)
Załącznik 120369
Cytat:
Zamieszczone przez